Zwarte Cross bouwt feestje voor iedereen

Ik ben gek op festivals! Genieten van een band met een drankje erbij. Overal om je heen valt wat te beleven en is er spektakel. Maar hoe bouw je zoiets op? En is het er achter de schermen net zo leuk als ervoor? De Zwarte Cross nodigde me uit om mee op ontdekkingsreis te gaan.

De Zwarte Cross is een bijzonder festival. Het is niet alleen het grootste muziekfestival van Nederland. Het is ook nog eens de grootste motorcross ter wereld. Het heeft ooit de naam gehad een festival te zijn voor en door boeren, maar inmiddels zit er een zeer professionele organisatie achter. En deze organisatie heeft grootse ambities. Zo wordt er een serieuze poging gedaan 100% van het afval te verwerken. En iedereen die wel eens een festival heeft bezocht, weet dat dat geen simpele klus is.

Onbeperkt toegang

Naar een festival gaan is niet voor iedereen mogelijk. Heb je een handicap, dan is het vaak onmogelijk. De Zwarte Cross heeft haar motto ‘niks is onmogelijk’ eer aangedaan door een speciale slaapplek voor zo’n 20 minder validen te creëren met hulp van revalidatiecentrum Roessingh: MiVa Las Vegas. Dat is een initiatief dat tot stand is gekomen in samenwerking met de Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Die droomde al jaren van het bekijken van zijn favoriete act Jovink en de Voederbietels. En dankzij MiVa Las Vegas is dat nu een realiteit.

Goeie stunt

De Zwarte Cross zou de Zwarte Cross niet zijn als er op het gebied van motorcross niks nieuws op het programma stond. Dit jaar heeft de Zwarte Cross als primeur een tandembackflip met festivalgangers. 9 gelukkige festivalgangers mogen achterop bij ervaren stuntman Gilles de Jong om een één-keer-in-je-leven-ervaring op te doen.
Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid zélf eens op een crossmotor te stappen en een stukje over de baan te racen.

Crossen, gitaren of toch iets anders?

Maar ook als muziek je koud laat en de cross niet je ding is, valt er nog genoeg te beleven daar. Er is een theaterweide, een bar met doorlopend stand up comedy, kermisattracties en nog veel meer. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je treft het aan op de Zwarte Cross. Zelfs het Rijks Museum heeft hier een plekje waar je even tot rust kan komen en een zelfportret kunt schilderen of etsen in de stijl van Rembrandt.

Blagen welkom

Nu heb je natuurlijk enorm veel zin gekregen de Zwarte Cross te gaan bezoeken. Maar wat doe je met je kinderen? Die neem je gewoon mee! Kinderen onder de 1,40m komen gratis binnen. En tot 16 jaar kom je binnen voor een tientje. Het festival biedt sowieso al genoeg vermaak voor je kind, maar er is ook een speciale plek voor ze ingericht. Het Blagenparadijs. Daar kunnen kinderen genieten van muziek, circus, klimtoestellen, klompen schilderen, rijden op kleine motoren en nog veel meer.

Have fun

Ik wens de gelukkigen onder jullie die een kaartje hebben kunnen bemachtigen dan ook veel plezier op deze editie van de Zwarte Cross.

Gelukkig hebben we de beelden nog

Wil je een uitgebreider kijkje achter de schermen of luister je liever dan je leest? Bekijk dan mijn videoverslag:

Deze blog is tot stand gekomen via een uitnodiging.

Voor Papa’s wereld gingen Bart en Mark op pad om achter de schermen verslag te doen van dit evenement.
Tekst blog: Bart
Camerawerk: Mark
Redactionele aanpassingen: Maarten

Schrijver: Bart van der Putt

Ik ben een papa die toevallig ook opgeleid is als meester op een basisschool. Papa zijn doe ik doorgaans in Nijmegen met mijn kinderen Ben en Luc. En dan ben ik ook nog gek op allerlei nerd-dingetjes, zoals Star Trek en Lord of the Rings. Voor Papa's wereld ga ik regelmatig op pad naar evenementen en schrijf ervaringsblogs.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *