Ziet jouw huis er aan de buitenkant ook schoon uit?

gevelreiniging, facade, gevel, huis, schoonmaak, muur

De meeste huizen zien er aan de binnenkant wel schoon uit. Dat is de plek waar je, naast je werk, toch het meeste van de tijd doorbrengt. Om televisie te kijken, spelletjesavonden te spelen, te borrelen, te eten, noem maar op. Dat je dat wil doen in een schone leefomgeving is logisch. Maar hoe zit dat eigenlijk met de buitenkant van het huis? Zeker na het herfstseizoen met veel regen is de kans groot dat je gevels inmiddels voorzien zijn van een groene aanslag. Maak jij die aanslag weleens schoon? Als het antwoord op die vraag nee is, is het goed om dit artikel eens door te lezen.

De gevels reinigen; waarom dan?

Gevelreiniging is niet een van de leukste taken. Maar wel een hele belangrijke. De gevel reinigen is nodig om de levensduur ervan te verlengen. Afgelopen periode hebben we allerlei weersomstandigheden gezien. De kans dat er daardoor algen of mos op je gevel aanwezig is, is groot. Het risico van een dergelijke aanslag is dat het de gevel na verloop van tijd aantast. De bakstenen worden poreus en er kunnen scheuren ontstaan. Met lekkages tot gevolg. Dat gevelreiniging een belangrijke taak is, is dus wel logisch. Maar hoe reinig je de gevels eigenlijk?

3 manieren om gevels te reinigen

Hieronder hebben we 3 manieren opgesomd om de gevels te reinigen. Sommige typen reiniging kun je zelf doen, anderen weer niet. Welke optie je kiest, is afhankelijk van het type vuil dat op je gevels zit. Want naast een groene aanslag kun je ook last hebben van een simpele verkleuring of bijvoorbeeld vandalisme door graffiti. Allerlei verschillende typen vuil, die ieder een andere reinigingsmethode nodig hebben.

Reinigen met de hogedrukspuit

De meest simpele methode om te reinigen is met behulp van een hogedrukspuit. Een lichte vervuiling, zoals de eerder benoemde groene aanslag, krijg je met de hogedrukspuit wel weg. Let wel op dat je een hogedrukreiniger gebruikt die water kan verwarmen. De aanslag laat namelijk los door de stoom die vrijkomt bij het reinigen met warm water.

Reinigen met zand

Krijg je de gevel met slechts de hogedrukspuit niet schoon? Een tweede optie is vochtstralen. Bij deze reinigingsmethode wordt zand toegevoegd aan het water. Deze oplossing wordt dan met hoge druk tegen de gevel gespoten. Een risico bij deze manier van reinigen, is dat de gevel beschadigd raakt. Sommige materialen zijn nu eenmaal niet sterk genoeg, waardoor er deukjes kunnen ontstaan. Zeker bij historische panden is dat risico enorm. De meest slimme zet is in dit geval om een professioneel reinigingsbedrijf in te huren.

Reinigen met een chemisch middel

Als er verfresten of graffiti op de gevel zit, heb je hoogstwaarschijnlijk een chemisch middel nodig om de resten eraf te krijgen. Je kunt dit zelf doen, maar vergeet niet dat het chemische afvalwater zo in je tuin belandt. Een professionele reiniger heeft een speciale opvangbak tot zijn beschikking om het afvalwater mee op te vangen. Goed om mee te nemen in je overweging!


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *