Wolfkracht 10: Blaas je tegenspeler weg

SquareLite_2018112121426324.jpgEr waren eens drie biggetjes en een wolf. Het eerste biggetje bouwde een huisje van stro, maar de wolf pufte en zuchtte en blies… Ach fijn, je kent het sprookje wel. Die ga ik niet nog eens helemaal vertellen, want die is zo na te lezen in het eerste de beste sprookjesboek. Wat ik wel ga vertellen is over het spelletje van Megableu wat hierop gebaseerd is. Een Mega-leuk spel genaamd Wolfkracht 10. Liam vond het afgelopen week in zijn schoen, dus tijd voor een review.

Tegeltje voor tegeltje dicht

In het sprookje lezen we dat de biggetjes hun huisjes maakten van stro, hout en steen. Oeps, verklap ik toch nog iets van het sprookje. Toch moet dat even, want het verklaart de rest van het spel. Als speler krijg je een huisje voor je te staan met zes open vlakjes. Deze ga je opvullen met tegeltjes van verschillende diktes. Er zijn drie soorten tegeltjes, allemaal van plastic, maar elk met een eigen stevigheid en ophanging. Deze drie tegeltjes staan voor, je raad het al, de drie bouwmaterialen. De bedoeling is om als eerste speler alle zes de vakjes vol te hangen en daarmee het huisje af te krijgen.

De draaischijf beslist

Elke beurt mag een speler een zwieper geven aan de draaischijf. Die beslist welk bouwmateriaal je die beurt mag pakken. Heb je een stuk steen gedraaid, dan mag je deze meteen in het huisje hangen. Bij stro en hout mag je kiezen of je dit meteen doet of dat je het even aan de kant legt. Heb je namelijk twee stuks van één materiaal, dan mag je het upgraden; stro wordt hout en hout wordt steen. Kijk goed naar de huisjes van de andere spelers om te beslissen waar je voor kiest.

20181121_174829.jpg

Hij puft en zucht en blaast…

Oh ja, die wolf is er ook nog natuurlijk. Dat beest kan nog flink roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat je deels opnieuw kunt beginnen. Op een pompje zit een grote wolvenkop. Draai je met de schijf op blazen of Wolfkracht 10, dan komt deze puffer in actie. Je mag dan met de wolf richting op één van de tegeltjes van een andere speler en blazen. In de bek van de wolf zit een schuifje die bepaalt hoe hard je kunt blazen, dus gewoon of met een echte wolvenkracht. Gaat de tegel eraf, dan moet de speler voor dat vakje opnieuw beginnen. Om het eerlijk te houden zit er een afstandsbalkje aan de pomp vast zodat iedereen op dezelfde afstand blaast.

De test

Ik maakte voor het eerst live kennis met Wolfkracht 10 op het Spellenspektakel waar mij het spel werd uitgelegd. Op de reclame had ik het al een paar keer voorbij zien komen waar het me al erg leuk leek. Snel dus naar een speeltafel om het eens goed te bekijken. Ja, inderdaad, mijn vermoeden was juist. Dit leek mij inderdaad een leuk spel. Daags na de beurs kreeg ik een mailtje van Megableu of ik en Liam het spel wilden testen. Voor Liam bedacht ik een kleine list en liet de doos bij opa en oma in de schoen doen door Sinterklaas. Nog voordat we de kinderen ophaalden van een logeerpartijtje waren de jongens er al flink mee aan de slag gegaan. Nog niet helemaal volgens de spelregels, maar al wel op een eigen manier. Hierdoor kwam ik wel achter het enige minpuntje van het spel, de draaischijf. Die mag van wat steviger materiaal gemaakt worden aangezien het karton nogal snel krult in kinderhanden. Voor de rest is het materiaal dik in orde. Regelmatig vraagt Liam om een potje te spelen. Nog leuker vind hij het om gewoon te blazen met de wolf als hij eerst alle luikjes heeft dichtgezet. Eigen spellen maken van spelletjes is dan ook echt iets voor hem. Het uiterlijk van het spel is aantrekkelijk en die grote wolvenkop lokt een ‘ahooooooooe’ uit van beide jongens. Dikke aanrader dus.

Technische details

Titel: Wolfkracht 10
Aantal spelers: 2 of 3
Leeftijd: geschikt vanaf 5 jaar
Inhoud: 1 wolf, 3 huisjes, 24 tegels (10 stro, 8 hout, 6 steen), 1 draaischijf, spelregels
Uitgegeven: 2018
Uitgegeven door: Megablue

# Deze blog bevat affiliate-links
# Deze blog bevat gesponsorde items

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *