Winactie: Geen genoeg van Rupsje Nooitgenoeg

Eén van de bekendste openingszinnen uit een kinderboek zal waarschijnlijk komen uit het kleurige prentenboek van Eric Carle, Rupsje Nooitgenoeg: “’s Nachts lag er, in het maanlicht, een eitje op een blad.” Samen met vier andere verhalen is rupsje nu in de theaters te zien. Samen met mijn gezin beleefde ik de première namens Mamaliefde. Aan het einde van deze review vind je nog een leuke verrassing.

Vier boeken lang plezier

In de familievoorstelling ‘Rupsje Nooitgenoeg’ komt niet één, maar komen er vier verhalen uit de koker van Eric Carle aan bod. Pas aan het einde komt de geliefde rups aan bod, het moment waarop elk kind wacht. In de drie verhalen ervoor worden ze geheel meegesleept in een herkenning van kleuren en dieren. Naast het titelverhaal spelen ook ‘Het Blauwe Paard’, ‘Vader Zeepaard’ en ‘Het Eenzame Vuurvliegje’ tot de verbeelding. Zo vanaf de boekenplanken naar de planken van het podium. Met 75 verschillende karakters/poppen worden de volgende verhalen verteld:

 • Het Blauwe Paard
  Met zijn schildersezel brengt hij kleuren tot leven. Een kleur verschijnt uit zijn doek en wordt over het podium rondgedanst door een danseres terwijl hij verder schildert. Elke kleur wordt een dier dat verschijnt op het schilderij en als pop op het toneel. Hoe spannend het dier ook kan zijn, in het theater is het een zachtaardig dier dat op een vrolijke manier omgaat met de schilder, zijn bedenker. Elk dier heeft zijn eigen muziek waarop het over het podium danst. Telkens als een kleur verschijnt zorgt de schilder, door een tel ruimte voor antwoord te geven, ervoor dat de kinderen in de zaal het benoemen, net als wanneer het dier verschijnt. Een boek vol herkenning voor de kijker.
  – Dit boek lezen? Klik hier.
 • Vader Zeepaard
  In de diepte van de zee barst het van de meest bijzondere dieren. Allerlei soorten vissen die we leren kennen als zorgzame ouders. Vader Zeepaard wordt verliefd en krijgt met een vrouwtje eitjes. Als een echte papa zorgt hij voor het nageslacht door ze in zijn buidel overal mee naartoe te nemen. Telkens zien we andere vissen tevoorschijn komen. De ene keer een hele mooie, de andere keer eentje die wat enger lijkt. Allemaal hebben ze iets met elkaar gemeen, ze nemen hun eitjes beschermend met zich mee. De een bewaart ze in de bek, de ander op de rug geplakt. Na een flinke reis door de zee vol ontmoetingen is het tijd om de jonge zeepaardjes los te laten. Met een vloeiende beweging wordt er een groot doek uit de buidel gehaald met daarop alle jonkies geschilderd. Ondanks dat het slechts plaatjes zijn, hebben de acteurs de verbeelding zo groot gemaakt dat er ‘oeh’ en ‘aaaah’ door de zaal klinkt. 
  – Dit boek lezen? Klik hier.
 • Het Eenzame Vuurvliegje
  Een knipperend lichtje zweeft zoekend over het podium. Een eenzaam vuurvliegje is op zoek naar soortgenootjes om samen te kunnen dansen. Helaas zijn vriendjes niet zo snel te vinden en vliegt het kleine insect telkens op het verkeerde licht af. De ogen van een kat, de koplampen van een auto, telkens moet het teleurgesteld doorvliegen. Oh ja, een leuk detail is het nummerbord van het autootje, daarop staat ‘carle’. Uiteindelijk is het vuurvliegje niet eenzaam meer, want plotseling vind hij een heleboel knipperende lichtjes. Een complete zwerm aan vuurvliegjes die met elkaar een dans beginnen.
  – Dit boek lezen? Klik hier.
 • Rupsje Nooitgenoeg
  Een klein groen rupsje met een rode kop komt uit een eitje en begint zich een weg te vreten door watermeloenen, worstjes en allerlei andere lekkernijen. De kinderen in de zaal kennen elke zin bijna letterlijk uit het hoofd en roepen telkens wat ze op het podium zien verschijnen. Vooral het moment dat de rups voor het eerst te zien is gaat er een golf van ‘ja, daar is ie’ door de zaal heen. De acteurs hoeven de kinderen niet eens te vragen om mee te tellen of etenswaren op te noemen, want dit gaat al helemaal vanzelf. Als de rups zich uiteindelijk ineen cocon weet te wurmen zien we even later een mooie grote prachtige vlinder op het podium verschijnen.
  – Dit boek lezen? Klik hier.

Première

Een première is pas echt een première als je over de rode loper heen mag lopen. Zeker als er ook nog eens ballonnen langs staan die je laten denken aan de favoriete rups. Rupsje Nooitgenoeg wordt het theater in gebracht door Mark van Ierssel theaterproducties en Just4Kids die besloten om de familievoorstelling naar Nederland te brengen. Het tijdstip is perfect, want het is dit jaar precies 50 jaar na het uitkomen van het kinderboek. Het Zaantheater in Zaandam was dé plek om dit feestje te vieren. Op het podium zorgde presentatrice en TV-persoonlijkheid Kim Kötter voor de introductie van deze speciale voorstelling. Direct daarna was het aan acteurs Ilse Klein Geltink, Kate Hoffman en Robin de Weert om te stralen op het toneel. En dat is ze gelukt. Een dik verdiende bos bloemen aan het einde.
In de foyer was een knutseltafel te vinden voor de kinderen waar ze voor de show begon even lekker konden ontspannen. Wij kregen een speciaal groen polsbandje waarmee we naar de VIP-ruimte konden waar we even wat konden drinken en een echt Nooitgenoeg-cakeje konden eten. Daarvan kregen we echt nooit….. En dan kregen de kinderen ook nog een leuke goodiebag mee naar huis, maar daarover later meer.

Met plezier naar het theater

We hadden hier in huis de smaak wel te pakken, want voor Mamaliefde was Rupsje Nooitgenoeg de vierde theaterpremière op rij. We reden vier zondagen lang het hele land of om te gaan kijken naar Dikkie DikWoezel & Pip en De Kleine Zeemeermin. We hebben van alle voorstellingen genoten, maar er was iets speciaals een deze van Rupsje. Vanaf het eerste persbericht dat binnen kwam en bij het zien van de eerste publicatiefoto’s was ik enthousiast. Nadat de kinderen de plaatjes ook gezien hadden, lieten ze mij al duidelijk weten dat ze hier heen wilden, zelfs de jongste van twee. Voor deze voorstelling wilden we de lange rit in de auto wel maken. In het theater heb ik iets magisch bij mijn mannetjes zien gebeuren. Waar ze normaal nogal stil zijn, kropen ze ineens uit hun schulp. Misschien omdat ze het theater na vier weken al meer gewend waren, maar de acteurs gaven hen ook een gevoel van veiligheid om mee te doen. Kleuren benoemen, dieren raden, tellen en wijzen. Het leuke is dat je de verhalen helemaal niet hoeft te kennen om ze te begrijpen. Ik denk dat wij buiten Rupsje Nooitgenoeg enkel Vader Zeepaard wel eens in boekvorm doorgebladerd hebben. Hoewel het verhaal van de rups favoriet was, hebben we van de andere verhalen net zo genoten.

Jij ook naar het theater?

Sinds de première is deze familievoorstelling te bekijken in meer dan 60 theaters in Nederland en België. Een absolute aanrader voor kinderen vanaf 2 jaar. Met 55 minuten speeltijd zonder pauze is de show zeker niet te lang, want de spanningsbogen worden goed afgewisseld. Kijk voor speeldata op de site van Just4Kids.

Winactie

Schreef ik hierboven niet dat de kids allemaal een goodiebag kregen? En met allemaal bedoel ik ook elk kind. Zo kregen Liam en Kyran allebei een tasje met daarin een Rupsje Nooitgenoeg-boekje en -DVD. De jongens kijken samen naar de DVD en worden samen voorgelezen, dat betekent dat we een setje teveel hebben. Daarvan kun jij profiteren, want dit setje gaat naar een gelukkige winnaar. Dit is wat je ervoor moet doen:

 • Vertel mij wie jij kennis wilt laten maken met de verhalen van Eric Carle.
 • Dit kun je doen tot woensdag 21 november 20:00 uur op de blog, Instagram en Facebook.
 • Like de Facebookpagina en/of Instagram.
  Tag iemand voor een extra kans.
 • De winnaar wordt binnen een dag bekend gemaakt.
 • Meer voorwaarden

# Deze recensie kwam met een andere tekst eerder online op Mamaliefde.
# Deze blog bevat affiliatelinks

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *