Wie is de Mol – ik heb het toch altijd fout

Wie is de mol?

Inmiddels is aflevering twee van ‘Wie is de mol?’ uitgezonden en is de tweede deelnemer vertrokken. Hier thuis kijken we de uitzendingen als de kinderen naar bed zijn om niet afgeleid te worden van alle hints. Nou ja, Chantal is daarin wat fanatieker. Ik? Mij ontgaan alle aanwijzingen altijd en heb het daarom ook altijd bij het verkeerde eind. Ik durf te wedden dat ik standaard een rood scherm getoond zou krijgen. Hoe zit dat nou eigenlijk bij dit tv-spel?

Wat is ‘Wie is de mol?’

In Wie is de mol? spelen meerdere kandidaten een uitgebreid spel onder leiding van een presentator. Door het goed volbrengen van allerlei opdrachten kan er geld verdient worden voor de pot. Aan het eind van het spel is het eindbedrag de beloning voor de winnaar. Maar er gebeurt meer in WIDM, want één van de kandidaten is niet wie hij/zij is te zijn. Die is de mol en moet als infiltrant op allerlei manieren het spel zien te saboteren en er daarmee voor zorgen dat de pot zo min mogelijk gevuld wordt. Tegelijkertijd proberen de andere kandidaten de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke uitzending spelen de kandidaten een examen waarin vragen gesteld worden over hun vermoedelijke verrader. Degene die het minste aantal vragen goed heeft, krijgt een rood scherm en moet het spel verlaten. Dit maakt Wie is de mol? een afvalrace.

Ik zie de hints niet

Elke aflevering zit boordevol hints. De manier waarop de onbekende mol zich gedraagt, aanwijzingen in de spellen of zomaar in beeld zonder dat je het in de gaten hebt. Wat dat betreft is het programma enorm knap gemonteerd. Zodra het seizoen op televisie komt is alles al lang opgenomen en in elkaar gedraaid. De kandidaten zijn al lang thuis en er zijn slechts drie personen, buiten de presentator en de crew, die weten wie de mol is. De andere twee zijn de verliezer en de winnaar.

Tijdens de uitzendingen schrijven de kandidaten al hun bevindingen in een Molboekje. Als kijker heb je meerdere mogelijkheden om te speuren naar de mol die de deelnemers niet hebben. De aflevering terugkijken via de website, het bijhouden van je eigen molboekje en het bijhouden van social media. Ik snap het wel, willen weten wie nu eigenlijk de boel in de war probeert te sturen en op welk moment. Elke uitzending kijk ik dan ook wat er allemaal aan de hand is en speur naar verdachte momenten. Het gekke is dat dan elk moment ineens verdacht kan zijn. Misschien ben ik dan ook wel te achterdochtig of misschien juist wel te goed van vertrouwen. Hoe dan ook, ik heb het nog geen enkel seizoen goed gehad. Sterker nog, ik heb nog nooit een hint goed gehad.

Molloten

Thuis op de bank kun je dus flink mee raden naar de mol. Het fanatieke publiek is zo gegroeid dat enkele jaren terug MolTalk op tv kwam. In dit aansluitende programma blikken oud-kandidaten terug op hun eigen seizoenen, maar vooral op de afgelopen uitzending. Samen speuren ze naar hints. Vanuit social media wordt er gekeken naar de input van de kijkers die met hun eigen verdenkingen, complotten en theorieën komen. Fanatieke spelers worden ook wel liefkozend ‘molloten’ genoemd. Het internet staat vol met forums en blogs die schrijven over de uitzendingen en hun verdenkingen. Liefhebbers die buiten het seizoen nog niet verzadigd zijn, kunnen altijd het bordspel nog spelen.

Wie is de mol 2020? app

Chantal speelt mee met de officiële WIDM app waarin je wekelijks punten kunt scoren. Extra leuk is het dat je een eigen poule kunt instellen waardoor je met een groep vrienden tot een winnaar kunt komen. Na elke uitzending plaats je jouw verdenkingen. Kies je ervoor om je kansen te spreiden op meerdere kandidaten of ga je blind op een tunnelvisie. Je speelt het spel net zoals de deelnemers het examen doen in het programma zelf. Wat ik zo leuk vind is dat Chantal er erg fanatiek in kan worden en ervan geniet als ze de hoogste score heeft. Gaandeweg het seizoen is dat steeds duidelijker te merken. Nog grappiger wordt het als degene die zij verdenkt er die aflevering uit gaat. Dat kost punten en dan is ze even niet te genieten.

Deelnemers Wie is de Mol? 2020

 • Presentatie: Rik van de Westelaken
 • Jaike Belfor
 • Leonie ter Braak
 • Rob Dekay
 • Johan Goossens
 • Claes Iversen
 • Nathan Rutjes
 • Buddy Vedder
 • Miljuschka Witzenhausen
 • Tina de Bruin
 • Anita Witzier
View this post on Instagram

De voorstelling begint. #widm #wieisdemol #widm20

A post shared by Wie is de Mol? (@wieisdemol.avrotros) on

Wanneer is Wie is de Mol? op tv

 • WIDM wordt sinds 11 januari 2020 elke zaterdag uitgezonden om 20:30 uur op NPO 1. De laatste uitzending is op 14 maart 2020.
 • Moltalk wordt aansluitend om 21:30 uur uitgezonden op dezelfde zender.
 • De uitzendingen terugkijken kan via NPO Start.

Feitjes over Wie is de Mol?

 • Wist je dat in seizoen 1 t/m 4 nog onbekende Nederlanders deelnamen? Pas vanaf seizoen 5 wordt het spel gespeeld met bekende Nederlanders.
 • Wist je dat in de Belgische editie van seizoen 2019 er gestart werd zonder mol? Pas in aflevering 1 kreeg zij te horen dat zij de mol zou zijn.
 • Wist je dat door het programma het woord ‘etherdiscipline’ enorm bekend werd. Ellie Lust, voormalig woordvoerder politie, leerde de andere deelnemers hoe zij hun portofoons moesten gebruiken waardoor er effectiever mee omgegaan werd. In de seizoenen hierna werd er dankbaar van haar les gebruik gemaakt (of niet).
 • Wist je dat er in het spel een zwarte vrijstelling te verdienen valt? De speler die deze vindt, mag die na het examen inzetten. Alle jokers die kandidaten die ronde hebben ingezet worden daarmee ongeldig.
View this post on Instagram

Al zin in aflevering 2? #widm #wieisdemol

A post shared by Wie is de Mol? (@wieisdemol.avrotros) on

Gewoon, omdat ik het leuk vind

Oké, ik heb het dus altijd fout. Waarom blijf ik dan toch kijken? Het is gewoon een heerlijk programma dat onwijs goed in elkaar is gezet. Je wordt telkens op het verkeerde been gezet door zowel spelers als montage. Het allerleukste vind ik nog wel het moment na de ontmaskering. Het moment dat alle molstreken bekend gemaakt worden. Hoe heeft de verrader ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk in de pot zit? Het moment waarop je beseft op welke manieren je allemaal bedonderd bent. Heerlijk. Heb nu al weer zin in de volgende uitzending samen met Chantal op de bank met een kop thee ernaast.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *