Werken in de techniek, voor denkers en doeners

werken met je handen en met je hoofd in de techniek

We gaan weer langzaam aan richting de grote vakantie. Weer een schooljaar dat bijna ten einde is. Er wordt al druk gewerkt aan examens en daarna is het tijd voor een vervolgopleiding. Die keuze begint al wat eerder en veel leerlingen zullen die nu moeten gaan maken. Welke richting van het onderwijs willen ze straks op. Wordt het de verzorging, de kunstvakken, wiskunde of juist meer technisch? Een van de meest veelzijdige sectors is de technische sector. Daar kun je terecht als je graag met je handen werkt, maar ook als je een denker bent. Beide types zijn hier nodig. In dit artikel vertel ik welke beroepen er allemaal passen bij de techniek. Dit is zelfs handig als je op zoek bent naar een nieuwe baan in de techniek of voor als je je wilt laten omscholen.

Denkers en doeners hebben elkaar nodig

In de techniek hebben denkers en doeners elkaar nodig om tot de beste eindresultaten te komen. Je kunt nog zo geweldig zijn om een compleet electranetwerk uit te tekenen, maar als je het zelf niet kan aanleggen, dan wordt het nooit gemaakt. Andersom geldt dat ook, je kunt heel handig zijn met het aanleggen vanuit de bouwtekeningen, maar als je die niet zelf kunt maken, dan heb je toch echt een technisch tekenaar nodig. Je hebt erbij die alles kunnen maken wat ze gezegd wordt, maar overzicht houden op het grote geheel… ho maar. Werken in de technische sector is dus een kwestie van samenwerken waarbij ieder zijn eigen specialiteit heeft. Het is dus niet voor niets dat er genoeg technische vacatures te vinden zijn.

werken met je handen en met je hoofd in de techniek

Een aantal beroepen in de technische sector

Wil je aan de slag in de technische sector, als denker of als doener, dan heb je heel wat beroepskeuzes. Om te ontdekken in welke functies je de meeste kans hebt om aan het werk te komen, is het slim om eens te gaan neuzen op een vacaturesite. Je komt dan allerlei beroepen/functies tegen waar je misschien niet eens aan gedacht zou hebben:

Lasser

Als lasser ben je echt bezig met je handen. Je fabriceert of repareert metalen voorwerpen. Het ene moment kun je bezig zijn op een bouwplaats of je kunt je expertise gebruiken op de scheepswerf. Lassen is een precisiewerk en vergt echt vakmanschap. In dit beroep geldt, hoe beter je bent in het maken van een strakke naadverbinding, des te beter kan je verdienen.

Medewerker technische dienst

Dit is een breed terrein, want je kunt als medewerker technische dienst aan de slag bij een telecommaatschappij waarbij je klanten langs gaat om installaties te doen en netwerken aan te leggen, maar je kunt ook aan de slag op een vakantiepark waar je verantwoordelijk bent voor het technische onderhoud van de vakantiehuisjes. Als medewerker technische dienst ben je de spil binnen een bedrijf om alles naar behoren te laten werken.

Schadehersteller

Die in de prak gereden auto kan jou wel gebruiken. Uitdeuken, vervangen van onderdelen. Alles om de auto weer netjes de weg op te krijgen. Handwerk waar de klant enorm blij van wordt, want jij zorgt ervoor dat de bolide weer toonbaar en veilig kan rijden.

Kraanmachinist

Lekker hoog in je torentje zorg je ervoor dat grote voorwerpen de lucht in gaan en veilig op de bouwplek terecht komen. Of je werkt op de werf en laad grote vrachten vanuit een schip direct op een vrachtwagen die vervolgens op pad kan over land. Als kraanmachinist moet je in ieder geval geen hoogtevrees hebben en een goed zicht op de omgeving.

technisch tekenaar en lasser, werken in de techniek

Technisch tekenaar

Netwerken die aangelegd moeten worden, de bedrading van een woning of gewoon de woning zelf. Niets kan er zomaar gemaakt worden zonder dat er duidelijke instructietekeningen zijn. Als technisch tekenaar ben je degene die alles visueel maakt zodat degenen die met de handen werken makkelijk aan de slag kunnen en precies weten wat ze moeten maken.

Technisch inspecteur

Lopen de machines nog zoals ze zouden moeten? Is alles veilig op de werkvloer? Moeten er onderdelen vervangen worden van de machine? Als technisch inspecteur ben je de waakhond binnen een bedrijf of wordt je extern ingehuurd om alles te komen controleren. Een verantwoordelijke taak, want jouw beroepsmatige mening bepaald of er geproduceerd kan worden.

Slechts een selectie

Bovenstaande beroepen zijn slechts een selectie van functies die je kunt gaan doen in de technische sector. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ben je als scholier niet zeker of dit jouw toekomst is? Loop eens een dagje mee met een vakman en kijk of het wat voor jou is. Ben je al toe aan een baan of ben je van plan om het roer om te gooien? Denk dan eens aan werken in de techniek en laat jezelf uitdagen.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *