Welk type dak kies je voor een terrasoverkapping?

terrasoverkapping, renson, soorten dakbedekking overkapping

Buiten van de tuin genieten kan bij elk weerstype, vooral als je een mooie terrasoverkapping in de tuin hebt staan. Het nadeel van veel overkappingen is dat je het dak ervan vaak niet kunt aanpassen aan het weer of aan het gebruik van de overkapping. Het ene moment wil je wat extra zon, maar het andere moment wil je niet dat de regen op je hoofd plenst als je net relaxt aan het lezen bent. Voordat je een terrasoverkapping gaat plaatsen is het dan ook slim om te bedenken wanneer je deze het meeste gaat gebruiken en wat je precies met je dak wilt. In dit artikel lees je een aantal opties voor daken op een overkapping.

Terrasoverkapping met volledig gesloten dak

Bij het maken van een terrasoverkapping is een gesloten dak de eerste optie die je tegen zal komen. Je kunt hierbij denken aan een volledig houten plaat over het gehele dakoppervlak, traditionele dakpannen of een bedekking met shingles. Bij de laatste optie zal je ook een houten plaat eronder moeten plaatsen, maar dit hoeft dan niet zo kwalitatief hout te zijn als bij een volledig houten dak. Ga je voor een volledig gesloten dak, dan is het slim om deze een klein beetje schuin te maken in verband met de afwatering. Blijft er water op het dak staan, dan kan dit op den duur gaan lekken. Wil je geen complete douche krijgen van het dak, dan kun je aan de onderrand een dakgootje plaatsen met een afwateringspijp aan de zijkant. Nadeel van een totaal gesloten dak is dat tijdens een zonnige dag je zeker in de schaduw zal zitten en het zonnetje niet binnen kunt laten. Met wat verlichting aan de binnenkant kun je dat weer oplossen.

Terrasoverkapping met doorzichtig dak

Wil je juist natuurlijk licht binnenlaten, dan zijn golfplaten of een flinke glasplaat een optie. Golfplaten zal je regelmatig schoon moeten spuiten. Doe je dit niet, dan krijg je de algen er niet meer fatsoenlijk af. Het oog wil ook wat en telkens vuil zien als je naar boven kijkt maakt het er niet gezelliger op. De glasplaten hebben ook regelmatig een poetsbeurt nodig, alleen zal dit iets makkelijker gaan doordat er geen randen in zitten waar vuil achterblijft zoals bij de golfplaten. Ook bij dit daktype is een kleine helling van het dak slim zodat regenwater makkelijk afgevoerd kan worden en sneeuw geen grote druk kan geven op het glas.

Terrasoverkapping met gecombineerd dak

Heb je liever een overkapping waarbij je kunt profiteren van een goede schaduwplek én van natuurlijke lichtinval? Dan kun je beide voorgaande daksoorten combineren. Naast glasplaten of golfplaten heb je nu nog een extra optie om licht door te laten in de vorm van een glaskoepel. Door deze dakbedekkingen te combineren profiteer je van alle voordelen die de daksoorten hebben.

Terrasoverkapping met aanpasbaar dak

renson terrasoverkapping, aluminium daklamellen

Met een aanpasbaar dak krijg je pas echt een kwalitatieve terrasoverkapping. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van bijvoorbeeld aluminium lamellen, kun je het dak per weerstype aanpassen en kun je het hele jaar door genieten van de tuin. Door de lamellen wat open te zetten kun je zonlicht en frisse lucht lekker binnen laten komen, maar als ze gesloten zijn laat je de regen en harde wind juist buiten. Besluit je om onder de overkapping de barbecue aan te steken, dan is het handig om de lamellen een stukje open te zetten zodat rook kan ontsnappen. Het toffe van dit soort overkappingen is dat je ze met een app op je telefoon of met een afstandsbediening kunt bedienen. Dat scheelt weer heel wat gedraai met een stok en je kunt het van afstand al regelen. Zit je tijdens een regenbui in je woning, kun je van afstand het dak sluiten zodat je niet in de regen hoeft te staan om het bij de overkapping te doen. Voor de afwatering zijn de lamellen zodanig gevormd dat dit geleidelijk gebeurd in de gesloten toestand en je dus geen plens naar beneden laat vallen zodra je de lamellen weer opent.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *