We zijn op zoek naar een tuinoverkapping

tuinoverkapping

Wij hebben hier thuis een beetje een vreemde verhouding tussen huis en tuin. We wonen in een arbeidershuisje met een kleine woonkamer, maar met flinke lap tuin aan de achterkant. Helemaal geweldig, maar toch missen we wel wat leefruimte. Vooral bij verjaardagen is het huis te klein en willen we dit het liefst buiten vieren. Jarenlang hebben we dit opgelost met partytenten, maar we zijn op zoek naar een permanente oplossing. Ik ben me eens gaan verdiepen in een betere manier van terrasoverkapping.

Een volle tuin

Onze achtertuin is momenteel grofweg ingedeeld in twee gedeeltes die met een houten hek van elkaar gescheiden zijn. Achterin een groot grasveld met schommel en een pipowagen. Een echt speeldomein dus voor de kinderen. Voor het hek is alles betegeld en hebben we eigenlijk een groot terras. Die hebben we eigenlijk niet echt voor onszelf. Er staat een zelfgebouwde kruidentuin, een zandbak met modderkeuken voor de kinderen en er is een aparte moestuin. Eigenlijk gewoon veel te veel op elkaar. Daar tussenin staat een grote tafel met een aantal stoelen. Om in de zomer een beetje beschut te zitten voor de zon, hebben we een grotere partytent staan. Momenteel staat die laag op de poten in verband met de rukwinden die telkens door de tuin heen vliegen. Misschien kan ik het beter illustreren met een foto van hoe het er op dit moment uit ziet.

achtertuin maart 2020

Ruimte maken

Zoals je kunt zien is de ruimte tussen de moestuin aan de ene kant en de kruidentuin aan de andere kant aardig beperkt. Het plan is dan ook om de houten stellage langs de schuur te verplaatsen naar de achtertuin. Daar kan het meteen de schutting verstevigen. De vrijgekomen ruimte leggen we dan dicht met het restant van de tegels die we nog hebben liggen. Wie wat bewaart… Het tweede deel van ons plan is om daarna een terrasoverkapping te plaatsen waardoor we het hele jaar droog buiten kunnen zitten. Door deze gelijkwaardig met de schuur te plaatsen, hebben we alvast één deel dicht zitten.

Overkapping voor langer tuinplezier

Mijn zoontje en ik hebben allebei rood haar. Zon is voor ons geen pretje. Hoewel we het beiden fijn vinden om buiten te zijn, verbranden we gewoon heel snel. Tijdens een warme dag zie je mij daarom overdag niet zo snel in de tuin zitten. In de avonduren gaat dat een stuk makkelijker. Op die momenten vind ik het heerlijk om in de avondzon met een pilsje te zitten kletsen of verhalen te schrijven. Eigenlijk wil ik dat overdag ook gewoon kunnen, lekker in de schaduw zitten. Zonder steeds een tent op te moeten bouwen of om die later deels af te breken voor de nacht. Voor mij zal een tuinkamer echt ideaal zijn.

Serre, veranda of tuinkamer?

Een weekje terug begon het weer te kriebelen. Ik zag de partytent er weer zo bij staan en wilde op zoek gaan naar een permanente oplossing. In mijn zoektocht leerde ik dankzij Verasol meteen het verschil tussen een serre, veranda en een tuinkamer. In het kort uitgelegd is een serre een aanbouw aan de woning die geïsoleerd is en te betreden vanuit de woning. Vaak is het zelfs zo dat een serre doorloopt naar de woning doordat de tussenliggende deur weggelaten is. Een tuinkamer is een afgesloten, niet geïsoleerde, ruimte in de tuin. Deze kan tegen de woning geplaatst worden, maar kan ook verderop in de tuin staan. Haal je de wandjes weg, dan is het een veranda.

Flexibele wandjes

Tuinkamers zien er echt enorm mooi uit, die zal ik in ons geval eerder losstaand als een extra terras plaatsen in het grasgedeelte. Voor de plek waar we graag een tuinoverkapping willen plaatsen moet er een andere manier komen om wandjes dicht te kunnen maken. Op momenten dat we de zitplek niet gebruiken, moet het ook bruikbaar zijn als doorgang. Onze kinderen spelen veel buiten en ook de hond rent graag vrij rond. Stormvaste screens met ZIP zijn daarbij een goede optie. Bij deze schermen kies je er zelf voor wanneer je ze naar beneden laat en tot welke hoogte dat is. Zo zet je een wand helemaal dicht of laat je nog genoeg ruimte over om er onderdoor te kunnen.

Zelf bouwen?

Wat ik zo leuk vind aan onze tuin is dat veel van de bouwwerken (deels) zelf gedaan zijn. Samen met mijn broer bouwde ik de pipowagen en het extra schuurtje haalden we bij iemand op om het daarna te repareren. De verschillende hekjes en de kruidentuin bouwde ik helemaal zelf. Een tuin waarin ik dus best wel wat geklust heb. Mochten we eindelijk tot een besluit zijn gekomen, dan is een kluspakket wel het leukste om te doen en meteen ook een besparing op het budget. Wat wel een fijne gedachte is, is dat er ook de mogelijkheid bestaat om alles te laten inmeten en op maat te laten maken. Mocht het nou echt zo zijn dat ik het helemaal niet zie zitten om de klus zelf te doen, dan heeft Verasol de mogelijkheid om een mannetje te sturen die het ook nog eens in elkaar zet.

Kan niet wachten

Het wordt voor ons nog eventjes sparen en goed bedenken hoe we onze terrasoverkapping er uit willen laten zien. Eigenlijk kan ik gewoon niet wachten om aan de slag te gaan met verdere plannen maken. Eerst maar eens beginnen met meer ruimte maken op het terras en het repareren van de schutting. Daarna weer een stapje verder met onze droomtuin waarbij Chantal en ik steeds meer kunnen gaan genieten van lekker buiten zitten.

Deze blog is een betaalde samenwerking.

Beeldmateriaal: Maarten Fest & Verasol

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *