Waterpokkenzooi

Draaien, draaien en krabben. Gisternacht bleef hij maar onrustig ronddraaien en werd hij telkens wakker. We hadden wel wat vlekjes gezien en hadden al een vermoeden, maar het was de hele dag rustig geweest. Vanmorgen wisten we het zeker, de waterpokken. 

Bij het aankleden vanmorgen schrokken we behoorlijk, die paar kleine vlekjes waren ineens veel meer geworden. Met veel meer, bedoel ik dan ook veel meer. Zijn armen en benen zitten helemaal onder, net als zijn rug en buik. Hoewel hij lekker zijn gang gaat met spelen en klimmen, geeft hij duidelijk aan er last van te hebben. Wijst naar plekken waar het niet prettig voelt, gilt als hij een plek stoot of al zijn broek teveel schuurt. Verschillende plekjes zijn al opengekrabd.

Doordat hij toch al een vervelende huid heeft, die dagelijks minimaal twee maal wordt ingesmeerd om deze vet te houden, voelen de pokken extra vervelend aan. We durven er niet zo snel iets op te smeren zonder eerst contact op te nemen met de dermatoloog. Dit gaan we morgen dan ook meteen doen. Via verschillende websites worden zinkoxide-lotion en carbomeerwatergel aanbevolen om erop te smeren. Deze zorgen ervoor dat de blaasjes sneller indrogen en minder jeuken. We weten dus niet wat voor een effect dit heeft op Kyrans huid en als combinatie met zijn eigen smeersels.

Vanavond hebben we hem in een zemelenbadje gestopt, misschien dat het een beetje helpt. Hij zat er in ieder geval heel relaxt in en gebruikte het zachte washandje met zemelen regelmatig zelf alsof hij de pokken eraf wilde vegen. De vlekken zijn nu nog meer geworden dan vanmorgen. Hopelijk gaat het telefoontje morgen iets opleveren. Net bij het naar bed gaan begon hij zich weer telkens te krabben waardoor hij telkens wakker werd.

Waterpokken

Waterpokken ontstaan door een virus. Dit virus wordt overgedragen via de lucht of door contact met de blaasjes. Zo’n drie weken na de besmetting zijn de eerste vlekjes zichtbaar.

Fases

  • Het kind wordt verkouden
  • Ontstaan van vlekken en blaasjes. De plekjes jeuken en kunnen gecombineerd zijn met een lichte koorts. De blaasjes worden korstjes door indrogen.
  • Korstjes verdwijnen meestal na 10 dagen.
  • Kind voelt zich meestal niet erg ziek, maar kan wel hangerig zijn.

Behandeling

  • Nagels kort en schoon houden. Krabben aan de blaasjes leidt tot infecties en littekens.
  • Bij blaasjes in de mond kan een waterijsje of koude drank verlichting verzorgen.
  • Meld de besmetting op school of kinderopvang. In de meeste gevallen kan een kind gewoon naar school of de kinderopvang toe, tenzij er daar andere regels gelden.
  • zinkoxide-lotion en carbomeerwatergel smeren kan verlichting van de jeuk betekenen.

 

De informatieve tekst is afgeleid van Thuisarts.nl

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *