Wat voor een luiers? Ja, wasbare luiers!

Wanneer je kinderen krijgt ontkom je er niet aan: luiers. Als vader trek je er regelmatig op uit de laatste aanbieding te scoren. Vaak nog even vlak voor sluitingstijd omdat je net de laatste luier hebt omgehangen. Maar wist je dat dit helemaal niet nodig is? Dat er ook luiers zijn die je vaker kunt gebruiken en die je samen met billendoekjes en slabbetjes in de wasmachine gooit?

5.300 wegwerpluiers vs de wasmachine

Een gemiddeld kind draagt in totaal 5.300 wegwerpluiers. Zoveel hebben we er vast en zeker ook voor onze oudste dochter gekocht, gebruikt en weer weggegooid. Sinds de komst van onze zoon doen we het anders. We recyclen nu 30 wasbare luiers tussen commode, billen, wasmachine en weer terug. Het luierrek in de supermarkt sla ik sindsdien dus vrolijk over. Ondertussen hangen er frisse luiers aan onze waslijn en gooien we vieze luiers in een speciale luierton. We gebruiken de wasbare luiers, en wasbare billendoekjes, met veel plezier en gemak. Vies? Helemaal niet. Wasbare luiers zijn niet meer zoals in grootmoederstijd. Dus geen ‘poepsoep’ of dat soort onzin verhalen alsjeblieft. Maar, wat dan wel?

Toffe, stoere printjes

Ten eerste scheelt het een hoop afvalzakken die je niet meer naar buiten hoeft te dragen. Daarmee scoor je meteen beter voor het milieu. Niet alleen omdat je minder afval hebt, ook de productie van wegwerpluiers kost een hoop energie, water en grondstoffen. Een luier in je favoriete kleur of met een printje? Dat kan. Onze zoon kan een blauwe luier dragen, maar ook een oranje. Hij heeft er een met houthakkers, piraten en bosdieren. Soms is het zonde om er een broekje over aan te trekken zo leuk zijn ze. Gelukkig kun je ook gewoon een simpele hydrofiele luier vouwen in de Pickmanfold.

Bron: Jennifer Pickman op YouTube

Proberen en combineren

Een wasbare luier is dus eigenlijk meer een kledingstuk dan een opvangdoek voor poep en plas. Je creëert je eigen stijl met kleuren en printjes. Je eigen voorkeur door all-in one of te bouwen met inlegvellen. En dat is misschien wel het enige, maar wel grootste nadeel. Het kost tijd om wegwijs te raken in verschillende merken. Heeft je baby liever katoen of bamboe inleggers en werk je liever met klittenband of drukknoppen. Wasbare luiers moet je eigenlijk eerst proberen voordat je het zeker weet. Daar ontkom je helaas niet aan.

Gebruik je ook wasbare luiers? Deel je verhaal of kijk voor meer posts op mijn Instagram.

Deze blog bevat affiliatelinks.

Schrijver: Thijs Pasmans

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Met heel veel plezier heb ik de katoenen luiers gebruikt. Ik had verschillende soorten materiaal en de overbroekjes met leuke printjes. Met de katoenen luiers had ik zelden een ongelukje, maar de de gewone luiers ging het regelmatig mis. Die heb ik dus redelijk snel gedoneerd aan iemand anders.

    Wat ook een voordeel is is dat je kleintje zelf ook beter voelt wat er in zijn luier zit en die bevorderd de zindelijkheid. Met 3,5 was mijn zoon dag en nacht zindelijk zonder ongelukjes.

    Daarna zit je wel met een enorme lading katoenen luiers waar je niks meer mee kunt. Wij kwamen er na een oproep vanuit een dierenarts achter dat die ze heel goed kunnen gebruiken voor wanneer ze een bevalling hebben en er blijken ook regelmatig organisatie naar ze op zoek te zijn. Niet weggooien dus, ze kunnen nogmaals gerecycled worden.