Wat te doen bij een bloedneus

SquareLite_20181013101151207.jpgJe kind rent op je af en je ziet zijn hand voor zijn neus. Rode vlekken op de vingers en druppels bloed vallen ondertussen op de grond. Een bloedneus! Kind in paniek, jij in paniek want je weet niet goed hoe het nu ook al weer zat. Moest het hoofd nu voorover of achterover gehouden worden? Wel of niet knijpen in de neus en hoe dan? Tijdens de cursus Eerste Hulp bij Kinder Ongelukken die ik via mijn werkgever volgde werd alles haarfijn uitgelegd. De handelingen die ik daar leerde, deel ik nu hier.

Wat voor bloedneus?

Een bloedneus kan op verschillende manieren ontstaan, de manier waarop bepaalt hoe je gaat handelen. Er is immers een groot verschil tussen een spontane bloedneus en eentje die ontstaan is door vallen of stoten. Voordat je gaat handelen is het dus belangrijk om te weten waarom de neus bloed.
Ook belangrijk om vooraf te weten: hemofilie zorgt voor een verminderde stolling, hierdoor duurt het langer voordat een bloedneus gestelpt is.

Spontane bloedneus

Een spontane bloedneus ontstaat bijvoorbeeld door grote temperatuursverschillen, droge lucht of bij verkoudheid. De bloedvaatjes in de neus worden op dit moment wat zwakker en kunnen makkelijk barsten. Een bloedneus ontstaan door niezen valt ook onder de spontane bloedneus.
Hoe te handelen:

  • Snuit één maal goed de neus leeg
  • Houd het hoofd een stukje naar voren gebogen zodat bloed niet de keel in kan lopen
  • Druk de neus 5 minuten dicht door met je vingers het zachte deel van de neus tegen het bot te drukken.

Na 5 minuten nog steeds een bloedneus:

  • Nogmaals laten snuiten
  • Eventueel bloed uit laten spugen
  • De neus weer 5 minuten dichtdrukken.

Personen die vaak een spontane bloedneus hebben op dezelfde plek, kunnen bij de arts dit dicht laten branden.

Trauma bloedneus

Een bloedneus na een val of klap op de neus is een heel ander verhaal. In dat geval is er een wondje in de neus ontstaan waarvan je niet precies weet wat er aan de hand is. De aard van het trauma is niet helemaal bekend en zichtbaar. Het zou kunnen zijn dat het neustussenschot verschoven is. Extra druk erop door snuiten kan het dan verergeren.
Hoe te handelen:

  • De neus NIET laten snuiten.
  • Houd het hoofd een stukje naar voren gebogen zodat bloed niet de keel in kan lopen
  • Druk de neus 5 minuten dicht door met je vingers het zachte deel van de neus tegen het bot te drukken.

Als na 5 minuten het bloeden niet gestelpt is, dan herhaal je bovenstaande, nog steeds zonder het snuiten.

Dokter bellen

Over het algemeen gaat een bloedneus vanzelf over, maar blijft het aanhouden, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Bij de volgende situatie neem je contact op.

  • Indien na 10 minuten de bloeding nog niet is gestopt.
  • Als het slachtoffer bloedverdunnende medicijnen gebruikt.
  • Bij regelmatige bloedneuzen.

Gekleurde doek

Bloed is nooit een prettig gezicht. Kinderen kijken er niet graag naar en kunnen er zelfs wat angstig voor zijn. Een bloedneus is vaak hevig en daardoor lijkt het veel ernstiger dan het is. Wil je ervoor zorgen dat de bloedneus iets minder heftig ervaren wordt, dan kun je gebruik maken van een gekleurde doek waardoor het bloed niet zo opvalt.

Niet echt

Oh ja, die bloedneus op de foto is natuurlijk niet echt. Een beetje theaterbloed uit onze schminkkist doet wonderen.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    • Hoi Emmelie,
      Ik heb het even voor je opgezocht. Als je al bloedneuzen hebt voordat je gaat slapen, dan kun je een extra kussen onder je hoofd leggen zodat je wat hoger ligt. Heb je regelmatig bloedneuzen, dan kun je een extra onderlegger onder je kussensloop doen zodat het bloed niet in het kussen opdroogt.