Wat je beter niet zegt tegen je zwangere vrouw

wat je beter niet zegt tegen een zwangere vrouw

Als toekomstige vader beleef je een zwangerschap heel anders dan de mama. Je hebt niet de lichamelijke ongemakken, je hormonen vliegen niet door het dak, de nesteldrang uit zich heel anders en je loopt niet rond met een dikke buik (tenzij je een biervaatje gekweekt hebt). Je wordt door de natuur niet echt meegeholpen in de voorbereiding tot het moment dat je jouw kind in de armen mag nemen. De weg er naar toe zit vol gevaren. Het grootste gevaar ben je misschien wel zelf. Oh ja? Wij mannen willen nog wel eens tactloos reageren op allerlei situaties, iets wat je nu net niet moet doen als de vrouw voor je vol zit met hormonen en emoties die ze zelf niet eens in de hand heeft.

Mannenhumor is niet altijd even handig

Binnen enkele tellen kan de mama van jouw ongeboren kind ontaarden in een helse furie. En ja, dat heb je dan helemaal aan jezelf te danken. Ook ik kom niet altijd even handig uit de bocht met opmerkingen. Dingen die er in situaties zomaar uitflappen omdat ikzelf er de lol wel van inzie. Het hele leven hoeft immers niet altijd even serieus genomen te worden. Wij mannen hebben natuurlijk ook een heel ander soort humor dan de meeste vrouwen. Er wordt niet voor niets gezegd dat de twee geslachten van een andere planeet komen.

Dit zeg je beter niet tegen je zwangere vrouw

Schat, ik heb ook last van jouw hormonen.

Soms weet je het ook even niet meer als de toekomstige mama een bui heeft waarin ze niet te genieten is. Ze kan er niks aan doen, maar je hebt er wel last van. Alles wat je doet kan de goedkeuring niet dragen. Zelfs je goedbedoelde kopje thee had de verkeerde smaak. Ze wisselt zo snel van humeur dat je niet meer weet waar je aan toe bent. Je hebt inderdaad ook last van haar hormonen. Er zit maar één ding op, laat het van je afglijden en blijf gewoon je ding doen. Die hormonen komen vanzelf wel weer tot rust.

Jeetje wat zijn ze groot geworden, kun jij je tenen nog wel zien?

Yups, die borsten die worden een stuk groter. Als man krijg je een leuk uitzicht, vaak blijft het daar ook bij aangezien ze zo pijnlijk worden dat je er niet eens aan kunt zitten. Daar gaan je beoogde nieuwe speeltjes. Willen ze groot genoeg worden dan kun je je voorstellen dat de toekomstige mama naar beneden kijkt ze eerst haar borsten ziet, waarschijnlijk zijn ze zelfs niet eens te missen. Zeker weten doe je het als man natuurlijk niet, tenzij je de vraag toch stelt.

Waarom drink je zoveel melk? Ben je alvast een voorraad aan het opslaan?

Tijdens de zwangerschap drinkt mijn vrouw meer melk dan normaal. Voordat ze naar bed gaat is het meestal een kop warme melk tegen het opkomende maagzuur. Tijdens de vorige zwangerschap viel het me enorm op. Per week vlogen de kannen melk er doorheen en kon ik regelmatig naar de supermarkt om nieuw te halen. Wetende dat ze graag borstvoeding wil geven vloog deze opmerking er dus een keer uit. Oeps!

Houd je buik eens in, je doet net alsof je zwanger bent.

Even mooi showen dat je zwanger bent. Trots die buik naar voren. Stiekem ben je als toekomstige vader ook enorm trots op de bollende buik. Als ze dan ’s avonds op de bank ligt en lekker lui haar bank laat hangen valt het nog eens extra op. Soms kan een grapje dan niet uitblijven.

Kijk, daar komt ze aanwaggelen

Haar buik groeit en zit aardig in de weg bij de bewegingen die ze maakt. Het extra gewicht maakt het zwaarder om te lopen en al snel veranderd dat loopje. Niet meer helemaal zo soepel als dat het was. Ze schommelt een beetje en stiekem doet het je denken aan een eend die een beetje plomp loopt. Maar mannen, zeg gewoon nooit dat ze waggelt, pas gewoon je looptempo aan en houd de grap in je hoofd.

Nee, ik voel het nog steeds niet.

En dat op een geïrriteerd toontje. De uk groeit in de buik en begint aardig te schoppen. Moeders heeft er al flink last van en kan er zelfs nachten van wakker liggen. Hoe vaak je jouw hand ook op haar buik legt, je voelt niks. Je moet wachten en wachten en wachten totdat ook jij je portie tikken tegen de hand krijgt. Meerdere keren per dag pakt ze jouw hand vast en legt het op de plek waar jij iets zou moeten voelen. Je doet het met tegenzin omdat je toch weet niks te voelen. Als dat inderdaad weet het geval is, dan schiet deze zin er vast regelmatig uit.

Door schade en schande wijs?

Ben ik door schade en schande wijs geworden? Wat dacht je? Ik zet de opmerkingen nu gewoon op het internet neer. Als dat geen vorm van zelfkastijding is. Waarschijnlijk komt er straks wel een schop onder mijn kont of een boze blik. Maar ja, had ik deze blog ook maar niet moeten schrijven met een zwangere vrouw in huis.

Wat zei jij wat niet helemaal goed viel?

Door welke opmerking tegen jouw zwangere partner kreeg jij op je donder? Deel het met me en wie weet ontstaat er wel een keer een deel twee.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Je mist de belangrijkste… als een vrouw enorm aankomt tijdens de zwangerschap, en ze daardoor wat minder mooi is, moet je niet – ik herhaal NIET – eerlijk zeggen dat je haar niet zo mooi vindt. Laat staan dat ze dik is. Of er uitziet als een walvis. Dat laatste is heel dom.

  • Ben nu bijna 28 weken zwanger en vol genot dit artikel gelezen. Zeker omdat we hier heel wat afgrappen, wel op de momenten dat ik het trek.
    Vandaag wilden we knuffelen en was ik eerder een botsauto dan een partner. Afgelopen weekend in bed lagen we tegen elkaar aan en bewoog baby in de buik, de grap luidde uiteraard dat de kleine nu al meer van mij houdt omdat ie papa al weg trapt.

    Maarja dat is tussen ons en onder de juiste condities.