Wat deze papa wilt voor Vaderdag

Vaderdag, een jaarlijks terugkomende dag waarop de papa’s even in de watten gelegd mogen worden. Weken van te voren belanden er al folders in de brievenbus met de aanbiedingen voor cadeautjes voor de ‘echte’ man in huis. Scheerapparaten, bbq’s, grasmaaiers, gereedschapssets en dure luchtjes moeten de papa weten te bekoren. Maar is dat wel wat de papa wilt? Wat de papa wilt weet ik niet, maar ik heb eens nagedacht wat ik nu leuk zou vinden om te krijgen.

Herinneringen maken

Een dagje weg, samen met het gezin. Naar nieuwe plekken waar ik nog nooit geweest ben. Een plek om te onthouden. Wie mij een beetje goed kent weet dat ik graag naar pretparken ga, dus een dagje pretpark met een nieuwe achtbaan zeg ik geen nee tegen. Van mij mag dit cadeautje ook op een andere dag uitgevoerd worden aangezien heel veel papa’s op die dag al dat cadeautje krijgen (wachtrijen). Samen met de kleine nieuwe dingen ontdekken en daarbij de glimlach op zijn gezicht zien.

Zelfgemaakt knutselwerkje

Maar dan ook echt zelfgemaakt. Een beetje hulp van mama of de gastouder mag best, maar het moet wel zo zijn dat meneer er zelf een flinke hand in heeft gehad en het ook leuk vond om te doen. Het grootste cadeau zit hem dan ook in het plezier van het maken.

Een ijsje bij de ijssalon

Eigenlijk past die ook een beetje bij herinneringen maken, maar ik zet hem toch even apart. Ik ben namelijk helemaal gek van bolletjes ijs. Daar kun je een hele bak van voor me neerzetten. Je zou me er zelfs ’s nachts voor wakker kunnen maken. Maar dit ijsje natuurlijk wel met het hele gezin, samen genieten en hapjes bij elkaars smaakjes wegpikken.

Ontbijtje op bed

Een lekkere bak koffie, een lekker warm broodje, eitje erbij. Jammie, en dan wakker gemaakt worden door een vrolijk jongetje die mama ermee geholpen heeft. Op de knopjes van de Senseo heeft gedrukt en zijn vingerafdrukken op mijn broodje heeft staan.

Een gekocht cadeautje?

Een gekocht cadeautje hoeft voor mij niet per se, maar ik weet dat ik er dit jaar eentje krijg. We waren in een speelgoedwinkel en ik keek even bij de Wii-spellen waar afprijzingen waren. Ik nam het spel uit het schap en besloot het te gaan kopen. Een stem naast me zei: “Of wil je die voor Vaderdag?” Daar zei ik geen ‘nee’ tegen, zo kan ik volgende keer weer een ander spel uit de serie meenemen. Er komt dus een nieuw Lego-spel bij in mijn collectie. Oh shit, dat mocht ik nog helemaal niet weten. Niet verklappen dus!
Maar nee, een echt cadeautje hoeft niet, daar is mijn verjaardag al voor.

Wat vieren we nou echt?

De commercie speelt jaarlijks flink in op deze dag. Net zoals bij Moederdag, Valentijn, Halloween, Sinterklaas en welke andere feestdag dan ook waar maar geld mee verdiend kan worden. Geen probleem natuurlijk, maar het is zo jammer dat hiermee aan het echte doel van deze dag voorbij wordt gegaan. Op deze dag ‘vieren’ we dat we papa zijn, dat we deelnemen aan de opvoeding en onze invloed binnen het gezin. Even wat extra aandacht om nadruk te leggen dat alle gewone dingen die we dagelijks doen misschien toch niet zo heel gewoon zijn, maar stuk voor stuk bijzondere momentjes kunnen zijn. Het boekje voorlezen bij het naar bed brengen, het eten koken om samen te smikkelen, samen wandelen met de hond, samen knutselen enzovoorts. Al die kleine momenten van aandacht naar het kind toe die niet te maken hebben met geld verdienen om te kunnen leven als gezin. En misschien vieren we dat eigenlijk ook wel, het dagelijks naar het werk gaan om brood op de plank te krijgen. Dat is misschien geen directe zorg aan het kind, maar zorgt er wel voor dat de zorg gedaan kan worden. Meer informatie over het ontstaan van Vaderdag en Vaderdag in andere landen vind je hier op Wikipedia.

Niet vergeten wanneer
Dit jaar valt Vaderdag op zondag 21 juni, volgend jaar op 19 juni. Wil je alle Vaderdagen voor de komende jaren weten en hoeveel dagen dat nog duurt? Kijk dan snel hier.

Voor deze blog werd ik geïnspireerd door een uitnodiging van blogger Linda van de site Mamaliefde. Zij vroeg mij en enkele andere papa’s eens te vertellen wat zij nu werkelijk voor vaderdag wilden. Mijn stuk en de stukken van de andere papa’s verschijnen deze week op haar blog.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Voor mij hoeft Vaderdag en Moederdag geen dag te zijn met een duur cadeau. Voor mij was Vaderdag een dag van verrassing van de kinderen. Já…ja…ik heb het nog. Nee…nóóit weggedaan…de steen die jij kleurde Maarten waarop staat: KEI VAN EEN VADER. Nou, dat heeft me méér gedaan dan een duur cadeau. Al die bekende feestdagen zijn dagen van commercie zeg ik altijd. Maar de diepere betekenis van Vader en Moederdag heb je heel goed in jouw artikel verwoord. Dank je wel zóón. 🙂