Wasbare luiers: duurzaam en goed voor de portemonnee

Wasbare luiers
Afbeelding: Billenboetiek.nl

Wij zijn er destijds best laat mee begonnen. We hadden veel meer geld kunnen besparen dan we gedaan hebben. Wasbare luiers zijn niet alleen veel beter voor het milieu dan de wegwerpluiers, maar uiteindelijk ook een heel stuk goedkoper. Zin in geld te besparen?

Duizenden wegwerpluiers voor één kind

Een klein plasje in de luier en hoppakee, daar gaat ie weer in de luieremmer. Per dag gaan er zo best wel een aantal luiers doorheen, vooral als er tandjes doorkomen en de spuitluiers zorgen voor een toename van het aantal verschoonbeurten. Het fijne van wegwerpluiers is dat ze onderweg makkelijk weg te gooien zijn. Je blijft niet zitten met een zakje luiers die je thuis nog moet wassen. Zo gaan er gemiddeld per kind meer dan vijfduizend wegwerpluiers de prullenbak in. Ondanks dat er al meerdere malen getracht is om een recycling hiervoor op te zetten, is het helaas zo dat dit nog steeds niet permanent van de grond is. De luiers belanden dus gewoon op de afvalberg en in de vuilovens.

Wasbare luiers zijn een stuk duurzamer

De wasbare luiers, de naam zegt het al, kun je wassen en weer hergebruiken. Je gooit dus veel minder weg, want deze luiers kunnen een flinke tijd mee gaan. Als inlegvelletjes kun je kiezen voor katoenen of papieren varianten. De papieren versies gooi je samen met de ontlasting weg zoals je bij wegwerpluiers zou doen. De katoenen inlegvellen kunnen ook gewassen worden. Met wasbare luiers wordt de afvalberg in ieder geval een stuk kleiner. Ook onderweg kun je wasbare luiers verschonen. Met een wetbag kun je de luiers makkelijk mee terugnemen naar huis zonder dat je daar last van hebt in je bagage. Onderweg zou ik persoonlijk wel kiezen voor de papieren inlegvellen die je weg kunt gooien. Zo hoef je niet al te veel ontlasting in de wetbag te vervoeren.

Flink besparen met wasbare luiers

Ja, het is een flinke kostenpot als je met wasbare luiers wilt beginnen. Met één luier ben je er niet, dus je hebt er vanaf het begin een goede stapel nodig. Bedenk dat je er inlegvelletjes bij nodig hebt en overbroekjes. Wil je een slok geld besparen, dan kun je bij verschillende aanbieders een basispakket aanschaffen die een flinke korting oplevert. Ga je er netjes mee om, dan kan zelfs kindje twee ze gebruiken. Daarmee bespaar je nogmaals een flinke portemonnee. Wil je nog iets verder besparen, dan kun je ervoor kiezen om tweedehands wasbare luiers te kopen. Zoals altijd bij tweedehands kan het handig zijn om te weten waar het vandaan komt zodat je weet hoe ermee omgegaan is.

Modieuze babybillen

De overbroekjes zijn er in heel wat verschillende printjes. Van aapjes en piraten tot vrolijke tijgers. Liever een neutraal kleurtje of eentje met kabouters? Vaak zijn de broekjes zo leuk dat je niet eens meer een gewone broek nodig hebt. Vooral in de zomer, wanneer de kleintjes vaak alleen in een luier rondkruipen of stappen, zien ze er met een wasbare luier al snel vrolijk gekleed uit.

Jouw ervaringen

Gebruik jij wasbare luiers? Wat zijn jouw ervaringen als het gaat om duurzaam en geld besparing? Laat ons jouw mening weten door een reactie hieronder te plaatsen.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *