Waarom je als zzp’er een zakelijke rekening wilt hebben

zakelijke rekening, bankrekening

Zodra je als eigen baas aan de slag gaat om geld te verdienen is het slim om een zakelijke rekening te openen. Veel banken hebben speciale rekeningen voor zelfstandig ondernemers waarbij je de eerste maanden tegen gereduceerd tarief gebruik van kunt maken. Maar waarom zou je als zzp’er eigenlijk een zakelijke rekening openen als je al een privé rekening hebt?

Zakelijk en privé gescheiden houden

Misschien wel de belangrijkste reden om als zelfstandig ondernemer te kiezen voor een zakelijk rekening is omdat je jouw privé financiën en zakelijke administratie gescheiden wilt houden. Het is namelijk niet zo handig als blijkt dat je een betaling van een klant ineens op blijkt te zijn gegaan aan de boodschappen voor die avond. Om je bedrijf financieel gezond te houden is overzicht erg belangrijk.

Koppeling met boekhoudprogramma

Hoewel sommige banken een eigen boekhoudprogramma aanbieden, kan het zijn dat je via een andere aanbieder de boekhouding doet. Veel banken geven de mogelijkheid de zzp-rekening te koppelen aan jouw eigen boekhoudprogramma waardoor je een goed overzicht hebt van alle inkomende en uitgaande bedragen.

Btw afdracht

Zodra je als zzp’er geld gaat verdienen met jouw werkzaamheden, dan moet je op de factuur altijd de btw toevoegen. Aan het einde van een kwartaal zal je deze moeten afdragen een de belastingdienst (min de al door jou betaalde btw aan anderen). Ook hierbij is het handig als dit geldt nog wel op je rekening staat. Op een zakelijke rekening kun je daar een apart potje voor maken waarbij je bij elk inkomende betaling de btw direct apart zet zodat je er niet meer aan komt.

Welke zakelijke rekening kies jij?

Op het moment dat je besluit dat je een zakelijke rekening wilt openen, zal je ontdekken dat er veel banken zijn die allerlei mogelijkheden aanbieden. Voordat je een rekening opent is het slim om alle opties eens goed door te kijken zodat je kunt zien welke bank het beste bij jouw situatie past. Wil je meer info over de verschillende zakelijke rekeningen, dan is het slim om eens te kijken op onafhankelijke websites die het aanbod in een rijtje naast elkaar zet. Zo ontdek je al snel welke zakelijke rekening voor jou het meest voordelig en werkzaam is.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *