Om je woning energiezuiniger te maken heb je allerlei opties. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op het dak, een goede isolatie in de spouwmuur en aan ramen met dubbel glas. Heb je nog enkel glas in je woning zitten en denk je er aan om deze te vervangen? Ik geef je een aantal redenen om jou over de streep te trekken om deze vorm van isolatie toe te passen.
Inhoud
Wat is dubbel glas?
Eigenlijk zegt de naam het zelf al wel. Twee platen glas die tegen elkaar aan zitten. Al is dat nog niet helemaal wat dubbel glas is. Tussen de twee glasplaten zit namelijk een spouw die gevuld is met droge lucht. Voor extra isolatie kan in de spouw een gasvulling met argon gespoten worden. Een andere naam voor dubbel glas is thermopane glas.
Wat kost dubbel glas?
De dubbel glas prijs wordt bepaald door meerdere factoren. Zo hebben de dikte van de glasplaten, de coatings en folies die in de glasplaten gebruikt worden. Hoe meer lagen en hoe dikker het glas wordt, des te hoger is de prijs per vierkante meter glas. Naast de dikte speelt ook het soort glas een rol bij de bepaling van de prijs. Wil je exacte prijzen weten, dan is het handig om wat offertes op te laten maken bij gespecialiseerde glaszetters of bij (online) glashandel.
Waarom kiezen voor dubbel glas
Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor dubbel glas in je woning. Dit zijn de beste redenen om thermopane glas in je kozijnen te (laten) zetten:
Dubbel glas isoleert warmte
Door de dubbele laag glas en de spouw er tussen, kan warme lucht niet zo snel via het raam ontsnappen naar buiten. Fijn voor de stookkosten, want de warmte wordt binnengehouden. Je verwarming hoeft daardoor niet zo hard zijn best te doen om het binnen lekker warm te houden. Andersom werkt het ook. Kou en de warmte van buiten worden door het glas tegengehouden en dringen daardoor niet naar binnen. Warmte isolatie heeft door dubbel glas dus een goede invloed op je gasrekening.
Dubbel glas isoleert geluid
Bij dunne wandjes hoor je al snel het geluid van de buren of van alles wat er op straat langs komt. Dit geldt ook voor ramen die voorzien zijn van enkel glas. Doordat dubbel glas een stuk dikker is dan enkel glas, houdt het meer geluid tegen. Dat werkt beide kanten op. Zo heb jij minder last van het geluid van voorbijrazende auto’s en horen de langslopende mensen jouw huilende baby een stuk minder snel.
Dubbel glas is inbraakwerend
Het is een stukje lastiger om dubbel glas in te slaan als je dat vergelijkt met een enkele ruit. De inbreker moet daardoor al iets meer moeite doen om binnen te komen. Zit er argon in de spouw, dan klinkt het doorgooien van een ruit extra hard en is er geen sprake meer van zachtjes binnensluipen. Toch is dubbel glas niet helemaal inbraakwerend. Veiligheidsglas is dat een stuk beter doordat de lagen glas zonder spouw op elkaar zitten. Tussen de glasplaten zit dan een folie die ervoor zorgt dat gebroken glas niet in scherven uiteen valt.
Dubbel glas is veiliger bij brand
Dubbel glas is niet direct brandwerend, maar doordat je met meerdere lagen glas te maken hebt zal brand iets meer tijd nodig hebben om door te slaan dan bij enkel glas. Wil je meer zekerheid hebben bij brand, dan is brandwerend veiligheidsglas een nog betere keuze. Brandvertragend glas geeft jou meer tijd om je woning te verlaten bij brand.
Nog betere isolatie met triple glas
Wil je er helemaal zeker van zijn dat jouw woning energiebesparend wordt? Denk je dat dubbel glas nog niet dik genoeg is? Ga dan voor de overtreffende trap met triple glas. Bij triple glas bestaat je ruit uit maar liefst drie glasplaten en twee spouwen. Met zulke ruiten hoef je niet bang te zijn dat hier nog warmte door verloren gaat.
Heeft jouw woning al dubbel glas?
Bij veel huurwoningen is er al dubbel glas geplaatst door de woningstichting, al is dat nog niet overal zo. In het kader van energiebesparing zullen ze dit steeds meer gaan doen. Bij koopwoningen is de woningeigenaar zelf verantwoordelijk voor het (laten) plaatsen van dubbel glas. Heeft jouw huis al dubbel glas of zijn er nog ramen waar dit nog moet gebeuren?