Vrolijke Kerstmerengue zelf maken

De Kerstviering op school is voor veel ouders een stressmomentje, want er wordt verwacht dat je te eten maakt voor een heel stel kinderen. Het is daarbij vaak de sport om het eetbare er ook leuk en feestelijk uit te laten zien. Chantal maakte voor dit jaar weer vrolijke kerstbomen en sneeuwpoppen van huisgemaakte merengue. Wil jij dit ook eens proberen, lees dan snel verder voor het recept.

Minder zoet

De merengue die je in de winkel haalt is enorm lekker, maar meestal ook mierzoet. Zodra je de eerste hap neemt, loopt het kwijl je in de mond, maar ook direct een suikerklap. Hoe anders is dat met de merengue die Chantal maakt. Tijdens een baksessie afgelopen week keek ik met haar mee, maakte aantekeningen, schoot wat foto’s en zorgde voor de afwas. Na het plaatsen van de uitgelichte foto bij deze blog kreeg ik meerdere malen de vraag hoe zij de merengue maakt, dus bij deze het volledige recept en de werkwijze.

Benodigdheden

 • Eieren (eiwit)
 • Kristalsuiker
 • Zout
 • Kleurstoffen
 • Citroen
 • Eetbare decoratie
 • Stokjes
 • Bakpapier
 • Spuitzakken
 • Mengmachine
 • Oven

Aan de slag

Bij elk recept dat je wilt maken begin je bij de basis: een opgeruimd aanrecht waar je kunt werken. Wrijf vooral de mengkom aan de binnenkant even in met een schijfje citroen. Dit is voor de hygiëne en het geeft meteen een klein beetje smaak mee.

Het is een eitje

We beginnen met de eieren. Iets specifieker gezegd, met het scheiden van de eieren. Scheid de dooiers van het eiwit en zorg er daarbij voor dat je het eiwit weegt in een bakje. Dit heb je nodig voor de verhoudingen met de andere ingrediënten. Het eigeel kun je gebruiken voor het maken van een omeletje, want na het harde werk in de keuken kun je wel een stevig hapje gebruiken.

Verhoudingen

Teveel suiker, teveel zout, teveel kleurstof en de hele handel mislukt. Het gaat om de juiste verhoudingen en die heb ik los weten te peuteren. Dit is de verhouding die Chantal gebruikt:
60 gram eiwit
120 gram kristalsuiker
snufje zout
druppeltje kleurstof (indien nodig)

In de mix

Het grote geheim van een merengue is het mixen. Na het kloppen moet het eiwit zo stevig zijn dat je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat er iets uit valt. Zet de mengmachine klaar en giet het eiwit in de kom. Machientje aan en tijdens het opkloppen voeg je telkens wat meer suiker toe. Tegelijkertijd een heel klein snufje zout. Met een spatel zorg je ervoor dat de merengue-in-wording van de randen van de kom richting het centrum gaat zodat het geklopt blijft worden. Denk je dat de mix stevig genoegd is? Doe dan de omkeercontrole.

Voor de vorm

Je kunt de traditionele kransjes maken, maar je kunt ook allerlei verschillende vormen maken. Voor de Kerst is het bijvoorbeeld erg leuk om Kerstboompjes of sneeuwpoppen te maken. Om de vormen te kunnen maken heb je spuitzakken nodig. Vul deze met de merengue en je kunt beginnen met spuiten. Heb je meerdere kleuren? Dan gebruik je voor elke kleur een andere zak. Leg een bakplaat klaar waarbij je de stokjes met merengue even vastplakt aan het bakpapier. Zo verschuiven ze niet tijdens het opspuiten. Voor de rest, kijk even naar het filmpje om te zien hoe je een boompje maakt:

Opspuiten en versieren

Door creatief om te gaan met de spuitzak kun je de leukste vormen maken. Twee witte dotten tegen elkaar aan vormen de basis voor een sneeuwpop. Met wat oranje merengue spuit je er een wortelneus op. Extra kleuren kun je gebruiken om een sjaal of muts toe te voegen. Eetbare decoraties, geen chocolade want dat gaat smelten in de oven, vormen de ogen en knoopjes.

Warmte maakt het af

Verwarm de oven een tijdje voor. Als al je creaties klaar zijn voor de laatste stap, kunnen ze een uur de oven in bij 100 graden. Kijk tussendoor of het uitdrogen van de merengue goed gaat. Het is namelijk afhankelijk van hoe dik de vormen zijn. Gaat het te hard, dan zie je de merengue verkleuren. Maakt het een stuk minder lekker. Voel regelmatig of de vormen hard worden en of het binnenin niet zacht blijft. Zodra je het kunt aanraken zonder dat het indeukt en het er aan de achterkant niet vochtig uit ziet, is je merengue klaar om opgegeten te worden.

Schoonmaakdienst

Het meest vervelende aan deze hele klus is dat je alles goed moet schoonmaken, maar daar heb ik een goede oplossing voor:

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *