“Ga jij maar lekker buiten uitwaaien” – Voordelen van buiten spelen.

buiten spelen keukentje

Krijsende kinderen die elkaar achterna rennen in huis, de nachtmerrie voor elke ouder. Zit je net even lekker aan de koffie, schreeuwt er eentje in je oren dat hij zich verveeld. De ander loopt als een stuiterbal door de kamer en smijt wat autootjes in het rond. De energie moet er uit! Al snel flap je eruit: “Ga jij maar even lekker buiten uitwaaien.”

De energie niet kwijt

Kinderen kijken tegenwoordig te vaak naar schermpjes. Yup, die van mij ook. Daar ben ik net zo schuldig aan als andere ouders. Het is soms ook gewoon even makkelijk. Rust. Geen getrek aan je armen als je aan het koken bent en geen gemiep als je net thuis komt van het werk. Als een stel zombies zitten ze dan op de bank terwijl allerlei tekenfilmpjes langs komen. Gaat het scherm uit, dan komt er een wervelstorm, want dan moet ineens alles wat opgekropt is er uit. Kletsen en bewegen zonder te kunnen stoppen.

Rennen, springen en klauteren

Die energie moet er uit kunnen, lekker bewegen. Rennen over het gras met een bal. Niet stilzitten op een picknickbankje, maar hinkelen over het pad. De ene keer met behulp van een simpel steentje, de andere keer met kinder buitenspeelgoed. Klimmen in het houten huisje of zo hoog mogelijk komen met de schommel. Helemaal leuk is het als bij een speeltoestel de functie niet helemaal vast ligt en je door onderdelen te vervangen er een nieuwe impuls aan geeft. Een gewone schommel die verandert in een nestschommel of vervangen door een klimtouw bijvoorbeeld. Het bevordert meteen de grove motoriek tijdens het spelen.

Spelen vol fantasie

Vies worden in de zandbak waarbij ze doen dat er ijsjes gemaakt worden. Als mee wilt doen en doet alsof je een hapje neemt, moet je wel uitkijken niet per ongeluk toch zand in de mond te krijgen. Hoewel mijn moeder gezegd zou hebben: “Zand schuurt de maag.” De fantasie kan buiten de vrije loop gaan. Een tak is een zwaard of een vishengel, misschien wel een grote lepel om in de heksensoep te roeren. Het speelhuisje is het ene moment een kasteel en even later een piratenschip. Het gras wordt lava en de zandbak een keuken vol mogelijkheden. Er is geen filmpje die alles voor ze voorkauwt, hun fantasie is de werkelijkheid als ze buiten spelen.

Telkens nieuwe dingen ontdekken

Buiten spelen is niet alleen actief bezig zijn, maar ook een kwestie van ontdekken. Op onderzoek gaan als een detective naar kleine beestjes en ze daarna bestuderen in een zelf ingerichte insectenbak leert ze een heleboel over de natuur. Maar je ontdekt ook dat je veel meer kan dan je eigenlijk dacht. Die ene bal die ze eerst niet gevangen kregen, pakken ze na wat oefening met gemak uit de lucht. Ontdekken van alles om je heen, maar ook je eigen mogelijkheden die steeds groter worden.

Spelen jouw kinderen genoeg buiten?

Ben jij ook zo’n ouder die zich schuldig maakt aan te veel schermtijd? Spelen jouw kinderen wel eens buiten of gebeurt dat eigenlijk veel te weinig? Wat doe jij om ze te stimuleren om naar buiten te gaan?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *