Makkelijk schoon te maken vloeren in een huis vol met kinderen

vloer, parket, pvc vloer, laminaat, tegelvloer, schoonmaken, reinigen

In een huis vol met kinderen en huisdieren zit je niet te wachten op binnenstampende modderlaarzen of kilo’s zand uit een uitschuddende vacht. Bij de eerste stap binnen de deur ben je al geneigd om naar de stofzuiger te grijpen. Geen leuke bezigheid waar je veel tijd aan wilt besteden. Bij de inrichting van je huis speelt de vloer dan ook een grote rol. Niet alleen het uiterlijk is een bepalende factor, maar ook het onderhoudsgemak bepaalt welke vloer er in jouw gezinswoning komt te liggen. Ik zette verschillende soorten vloeren op een rij met de voor- en nadelen er van.

Geschikte vloeren voor een gezin

Zodra je een woning voor het hele gezin gaat inrichten, wil je er een gezellig huis van maken waarin je echt thuis komt. De plek waar je met je blote voeten en in huispak lekker kunt neerploffen op de bank en waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Een goede vloer is dan belangrijk. Niet alleen omdat je wilt dat het past bij de muren en meubels, maar het moet ook veilig zijn. Een harde vloer waarop een kind flink kan vallen is niet handig, maar een vloer waarbij de vlekken snel intrekken is met kleine kinderen een echte ramp. Per ruimte kies je misschien zelfs voor een andere soort vloer. De vloer in de keuken heeft soms andere eisen dan die van de woonkamer. Deze vloeren zijn geschikt voor een gezinswoning:

PVC vloer

Een pvc vloer is onderhoudsvriendelijk en is in meerdere prints verkrijgbaar. De prints laten het op een houten vloer lijken. Naast de print, bepaalt ook de wijze van leggen hoe je interieur er uit ziet. Leg ze in lange stroken of in visgraat-motief. Bij pvc vloeren heb je de mogelijkheid tussen click pvc vloeren en plak pvc vloeren die beiden een extra voordeel hebben. Bij click vloeren kun je makkelijk delen vervangen, de plakvariant is geluiddempender.

PVC vloer schoonmaken

Door regelmatig te stofzuigen houd je de vloer makkelijk schoon. Zand schuurt de toplaag, dus dagelijks een bezem eroverheen is geen overbodige luxe. Vlekken zijn te reinigen met een klein beetje water die je daarna droogdept. Met een goede mat bij de deur voorkom je dat natte, modderige schoenen de vloer nat en vies maken.

Laminaat vloer

Een laminaat vloer in huis geeft de vloer al snel een nette uitstraling. Onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Extra handig is dat je een laminaatvloer vaak weer uit elkaar kunt halen en op een andere plek opnieuw gebruiken. Meestal zijn de kosten voor pakketten laminaat redelijk goedkoop. Beschadigde delen zijn daardoor goed te vervangen.

Laminaat vloer schoonmaken

Laminaat kun je makkelijk schoonhouden met statische doekjes, een bezem of stofzuiger. Wel regelmatig doen zodat zand en ander vuil de toplaag niet beschadigd. Hout kan iets minder goed tegen water, dus schoonmaken met een goed uitgewrongen dweil. Na dweilen is het slim om de vloer goed te laten drogen door bijvoorbeeld de ramen open te zetten.

Vinyl vloer

Vinyl (zeil) is een goede vloer in vochtige ruimtes aangezien het een goed vochtwerende bovenlaag heeft. Geschikt dus voor keuken en zelfs in badkamers, maar ook voor kinderen die hun beker drinken vaak laten omvallen. Nadeel is dat zware meubels snel beschadigingen op de vloer kunnen maken zodra ze verschoven worden. Tot zelfs flinke scheuren aan toe. Deze vloeren hebben een goede geluidsdempende werking wat dan weer erg geschikt is bij spelende kinderen.

Vinyl vloer schoonmaken

Stofzuigen en vegen om het ergste vuil te verwijderen. Om grondiger te reinigen dweil je de vloer met een goed uitgewrongen dweil. Hoewel zeil best wat water kan hebben, ben je anders een flinke tijd bezig om al het water te verwijderen. Watervlekken laten anders doffe plekken achter op je vloer. Poets vlekken niet schoon met een schuursponsje, hiermee poets je de beschermende toplaag van het vinyl kapot.

Houten vloer

Houten vloeren geven je interieur al snel een warme uitstraling. De natuurlijke nerven geven je vloer een sierlijk karakter. Doordat je een houten vloer een goede laklaag geeft, krijgen vlekken minder goed kans om in te trekken. Laat vocht echter niet te lang indrogen, want anders wordt het alsnog moeilijker schoonmaken. Houd er tijdens het leggen rekening mee dat houten vloeren gaan werken door vocht en temperatuur. Het is dus niet handig om alles heel strak tegen elkaar aan te leggen zonder spelingsruimte.

Houten vloer schoonmaken

Gebruik zo min mogelijk water, het liefst helemaal geen. Door water kan het hout gaan uitzetten en scheuren. Daarnaast krijg je het lastig droog waardoor het water zijn werk kan gaan doen. Bij sommige houtsoorten zelfs tot rotten als gevolg. Houten vloeren zoveel mogelijk vegen en stofzuigen. Wil je toch dweilen, beperk dit dan tot slechts een paar keer per jaar.

Minder geschikte vloeren voor een gezin

Bij de keuze van een geschikte vloer bij de rest van je interieur, kun je ook gaan voor iets minder kindvriendelijke opties. Je komt dan op vloeren uit die wat harder zijn. Vaak kom je dan ook uit op wat moeilijker te reinigen vloeren.

Tegel vloer

Hoewel een tegelvloer (plavuizen) makkelijk schoon te houden is, een vlek is zo weggepoetst, zijn tegels al snel glad. Vooral met kleine kinderen kunnen dan snel glijpartijen ontstaan. Doordat tegels daarnaast ook behoorlijk hard zijn, ze veren immers niet mee, kan een val ook zeer vervelend zijn. Voordeel is dat er veel verschillende kleuren en formaten beschikbaar zijn waar je ook mee kunt combineren. Je kunt dus al snel de leukste patronen leggen.

Tegel vloer schoonmaken

Stofzuig of veeg de tegels regelmatig. Tijdens stofzuigen de borstels uitzetten zodat de stofzuigermond de tegels niet bekrast.
Na het weghalen van de grootste hoeveelheid stof en haren dweil je de vloer met zo min mogelijk water. Droog de vloer goed na zodat er geen watervlekken kunnen ontstaan op het oppervlakte van de tegels.

Tapijt vloer

Hoewel tapijt, vloerbedekking, lekker zacht is aan je voeten en ook wat zachter is als de kleine valt, is het niet aan te raden in een gezinswoning. De vloer ziet er al snel gezellig uit, maar tapijt reinigen is een lastig klusje. Vooral bij vlekken en dierenhaar.

Tapijt vloer schoonmaken

Bij vlekken kun je tijdelijk een natte handdoek op de bewuste plek leggen, deze neemt het vuil op. Bij vlekken ontstaan door rode wijn werkt de truc met witte wijn nog steeds. door deze eroverheen te sprenkelen neutraliseer je de rode kleur. Het voorkomt echter niet de geurtjes. Haren van honden en katten stofzuig je met een mondstuk zonder borstel. Met de mondstuk stevig op de vloer gedrukt dring je ook verder door tussen de vezels om zand en ander vuil op te zuigen.

Natuursteen vloer

Natuursteen voelt vaak wat kouder aan de voeten en is nogal een harde ondergrond. Het ziet er over het algemeen wel heel erg sierlijk uit. Nadeel is dat natuursteen vaak groeven bevat waar vuil tussen blijft zitten. Het is bij natuurstenen vloeren belangrijk om te weten of deze kalk bevatten, dit kan bij verkeerd schoonmaken namelijk opgelost worden waardoor je vloer beschadigd raakt.

Natuursteen vloer schoonmaken

Bij natuursteen en marmer verwijder je vlekken zo snel mogelijk zodat ze niet in de groeven kunnen trekken. Doe dit met zo min mogelijk water.
Stenen vloeren veeg je regelmatig aan en stofzuig je met een uitstaande borstel aan het mondstuk. Zo voorkom je krassen in de stenen.

Beton vloer

Een betonvloer giet je in een keer en zorgt voor een gelijkmatig en glad oppervlak. Het geeft je interieur al snel een strak uiterlijk. Voor kinderen is dit wel een heel harde vloer. Een ander nadeel is dat het geen geluid absorbeert waardoor de ruimte al snel lawaaierig overkomt. Niet handig met druk spelende kinderen in huis.

Beton vloer schoonmaken

De makkelijkste en snelste manier om een betonnen vloer te reinigen is door een bezem of stofzuiger er overheen te laten gaan. Om vlekken schoon te maken is het verstandig om geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. De kalk, die vaak in beton gebruikt wordt, kan hier niet tegen waardoor je vloer beschadigd. Met een beetje lauw water en simpele zeep is de klus snel geklaard.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *