Vier jaargetijden Friese Smûk in huis

smûk, smuk, friesland, creatief, huiselijk, boek

Wij Nederlanders houden van gezellig. Met z’n allen in de kring zitten tijdens een verjaardag, een kopje koffie met een koekje ’s avonds bij de televisie en een praatje aan de kassa van de supermarkt. We versieren onze woonkamer met allerlei prullaria, houden van de geur van vers gebakken appeltaart en knutselen met de kinderen aan de keukentafel. Gewoon lekker kneuterig doen zeg maar. De Friezen hebben daar een woord voor ‘Smûk’. Laat dat nou net de titel zijn van het zelfmaak boek van Wimke Tolsma dat ik opgestuurd kreeg om ook in mijn woning wat extra gezelligheid te krijgen.

Je kunt het zelf gezellig maken

Als blogger deelt Wimke Tolsma allerlei recepten, creatieve bezigheden en geeft ze tips voor leuke uitjes op haar website. Elke blog staat in het teken van het delen van een beetje geluk. Het geluk om een heerlijke cake te bakken dat door het hele gezin opgegeten wordt of samen leuke opbergpotjes decoreren. De bloemen die je samen geplukt hebt drogen voor een decoratie aan de muur of de geur van een vers gezette cappuccino. Al deze kleine beetjes gezelligheid kun je zelf ook voor elkaar krijgen in en om je eigen woning. Smûk zit hem namelijk in de kleine dingen, de kleine gebaren en voornamelijk in de intentie waarmee je iets doet. Ter inspiratie bundelde Wimke per seizoen een aantal creatieve activiteiten en recepten in een boek met de titel, hoe kan het ook anders, Smûk.

Maar dat pluk je dan toch ook gewoon van Pinterest?

Met 60 DIY (do it yourself) projecten is het boek Smûk een inspiratiebron voor de momenten dat je zin hebt om iets te ondernemen. Tegenwoordig wordt dan veelvuldig Pinterest geopend dat bol staat van alle creatieve verzinsels van over de hele wereld, maar Smûk is meer dan zomaar een bundeltje ideeën. Zodra je het boek in handen krijgt, merk je dat er erg veel zorg besteed is aan het uiterlijk. Mooie, heldere foto’s die stappen uit het maakproces laten zien en sfeerbeelden van het eindresultaat. Niet zomaar een kiekje, maar goed doordachte afbeeldingen van de projecten. Het leuke is dat ze afgewisseld worden met foto’s van Wimke en haar gezinsleden waardoor het boek echt een huiselijk karakter krijgt. Het geeft het wat extra warmte in plaats van slechts een opsomming van DIY’s. Je merkt dat ook terug in de beschrijvingen. Geen droge stof waarin enkel stap voor stap beschreven wordt wat je moet doen om een resultaat te krijgen, maar ook haar eigen gevoel erbij en waarom ze juist voor die activiteit kiest. Of het nu vrolijk worden van bellen blazen is of eerlijk vertellen dat ze niet kan breiden maar haken enorm leuk vindt. Die verhalen, die vind je niet op Pinterest. De combinatie van persoonlijkheid en activiteiten maken het boek smûk om te lezen. Om het er bij de kop koffie eens bij te pakken om te bedenken wat je morgen eens wilt ondernemen met de kinderen of gewoon zelf om wat ontspanning te vinden.

smûk, smuk, friesland, creatief, huiselijk, boek, plantenpers

Elk jaargetijde nieuwe inspiratie

Zodra je iets wilt gaan ondernemen is het wel handig als je dit in de juiste tijd van het jaar doet. In de winter groeien er geen verse frambozen, zaaien in de herfst heeft vaak weinig nut en voor een Kerstslinger ben je inde lente te laat (of veel te vroeg). Wimke heeft daarom haar inspiraties in het boek ingedeeld per seizoen. Zo kun je het boek het hele jaar door gebruiken en blader je naar mate het jaar vordert, steeds verder naar achteren. Van activiteit tot activiteit totdat de lente weer in aantocht is en je weer van voren kunt beginnen. Welke activiteiten kun je verwachten:

Lente

Mini-kas van lege potten
Servetten met groente verven
Lampions voor lichtslinger
Natuurlijke huisparfum
Vlierbloesemlimonade
Een plantenpers
Boeketje in textiel
Bellenblaasstokjes
Citroensorbetijs
Een tafelkleed batikken
Geverfde paaseieren
Gehaakte pannenlappen
Tuinkruiden in blikjes
Zaadbommen
Een plant jar

Zomer

Bijenwaskaarsen
Zeepjes
Gehaakte zomertas
Geurschijven
Borduurring met tekst
Slingers van restjes textiel
Reisdagboek
Buitenkaarsen
Zomerse jam
Wandhanger met pompons
Kleihangertjes
Lunchzakjes
Bodyscrub
Planten in een vaas
Geknoopte wandhanger

Herfst

XXL-wandhanger met kastanjes
Friese duimpjes
Smorespot
Geknoopte kleedjes
Kweekpotjes
Slingertjes van mandarijnenschillen
Friese pepernoten
Favoriete kruidenthee
Lievelings chai latte
Kastanjes poffen
Appelchips
Advent- aftelkaars
Fries suikerbrood
Warme cranberry-limonade
Weefraam
Weven met groen

Winter

Betonnen kandelaar
Kerststerren van knijpers
Bessenkrans voor de vogels
Een mini-kerststal
Borrelplankjes branden
Kerstslinger
Gehaakte muts
Gods eye-hangertjes
Wandkleed met was en textielverf
Kerstboomhangertjes
Winterwonderland in een vaas
Peperkoekmannetjes
Kerstballen opleuken
Himmeli-hangetjes
Kerstkrans

Huis- tuin- en keukenmateriaal

Om aan de slag te kunnen heb je wel wat basismateriaal nodig die je op bladzijde 12 van het boek terug vindt. De meeste van de genoemde materialen kun je al snel in- en om je huis vinden. Lege potjes van de jam, een lijmpistool, gekleurde papiertjes die je ergens van bewaard hebt of verse bloemen uit de tuin. Juist doordat veel van de activiteiten geen bijzondere materialen nodig hebben, kun je ze low budget doen. Aan de hand van de beschrijving kun je de dingen net zo luxe maken als je zelf wilt. Hoewel het boek er enorm sfeervol uitziet, zijn de activiteiten heel toegankelijk om te doen.

Creatief zijn met de natuur

Wat ik persoonlijk erg leuk vind in het aanbod, is dat er veel gewerkt wordt met de natuur. Als er iets is wat ik graag doe is het wel creatief zijn met natuurlijke materialen. Zo knutselde ik al een aantal elfenhuisjes in elkaar met takken, boomstronken, houten schijfjes en een lijmpistool of tegellijm. Maakte ik voor de tuin een insectenhotel van restjes hout en toverde ik een oude plantenbak om tot egelverblijf. Door dingen her te gebruiken, geef je het een tweede leven. Activiteiten als zaadbommen maken en tuinkruiden in blikjes vallen dan ook onder mijn favorieten. Een bloemenpers maken is iets wat ik al heel lang op mijn lijstje heb staan en die viel me dan ook meteen op in het boek. Spulletjes uit de natuur verzamelen heb ik altijd gedaan en ik zie in dit boek een heel stel manieren om er iets extra’s mee te doen dan enkel in een vakkenbakje te leggen.

smûk, smuk, friesland, creatief, huiselijk, boek, kweekpotjes

Tijd voor wat meer smûk in jouw huis

Laat je elk seizoen door Wimke inspireren tot het maken van lekkere hapjes en gezellige decoraties. Pak het boek er regelmatig bij om nieuwe ideeën op te doen of gewoon om met een kop thee rustig te kijken naar de sfeervolle foto’s. Zelfs het doorbladeren van Smûk is al een DIY op zichzelf. Laat jij je ook inspireren door Wimke?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *