Op het moment dat we kinderen kregen wisten we eigenlijk ook wel dat er veel meer spullen in huis zouden komen te staan. Langzaam slipt de zolder helemaal dicht met allemaal dozen vol met spullen die we niet meer nodig hebben of misschien later nog eens willen gebruiken. Ondanks dat we zo nu en dan iets weggooien, blijft het aantal spullen stijgen en daarmee ook de gezamenlijke waarde van alles wat zich in ons huis bevindt. Misschien slim om eens te kijken naar onze inboedelverzekering om te zien of alles wel goed genoeg gedekt is tegen diefstal of schade.
Inhoud
Samen hadden we meer
Allebei hadden we nog nooit samengewoond en we namen al onze spullen mee die we bij onze ouders op de kamers hadden. Alles kwam nu in één huis te staan en samen hadden we meer spullen dan we dachten. Het aantal dvd’s was ineens een hele kast vol. Sommige hadden we nu zelfs dubbel. Tja dat krijg je als je een beetje dezelfde smaak hebt.
Ik weet nog goed dat ik een kamer geheel inrichtte met mijn collectie Efteling souvenirs en prullaria. Veel ervan was totaal niks waard, maar er zaten genoeg items tussen met een goede verzamelwaarde. Bakken met LEGO en allerlei uitzetspullen die we niet nodig hadden verdwenen naar de zolder voor ooit. Alles wat ooit eens verspreid was geweest in twee huizen kwam nu samen. We hadden veel meer dan we dachten.
Een inboedelverzekering afsluiten
Ga je samenwonen, dan moet je een heleboel dingen regelen. Zo ook een inboedelverzekering. Dat was iets wat we nog nooit afgesloten hadden, want dat was iets wat onze ouders voor hun woningen zelf geregeld hadden. Om niet zomaar lukraak een verzekering af te sluiten uit gemak bij de verzekeraar die we al kenden, moesten we leren om eens verder te kijken dan onze neus lang is. Een verzekering vergelijken met andere polissen was uiteindelijk wel vruchtbaar, want we wisten wat geld te besparen. Best handig als je net gaat samenwonen en dat geld beter kan gebruiken om alles een beetje op te knappen. Met een bloknootje liepen we het hele huis af om te noteren wat we hadden en zochten er de nieuwwaarde bij op. Aan het einde maakten we een rekensommetje waardoor we ongeveer wisten voor welk bedrag we een verzekering moesten afsluiten. Je raadt het al, dat was een hoger bedrag dan we aanvankelijk dachten.
Nog eens alles nalopen
Inmiddels wonen we meer dan tien jaar in ons huisje en is er qua inrichting en persoonlijke spullen veel veranderd. Veel van de apparaten die we destijds kochten, staan er nog steeds. We zijn dan ook aardig zuinig op onze spullen. Misschien dat niet alles er meer helemaal krasvrij bij staat, maar dat is een ander verhaal. De collecties zijn naar zolder gegaan en staan daardoor niet meer in zicht, maar de LEGO is juist naar beneden gegaan. Onze jongens spelen nu met mijn oude steentjes en hebben het assortiment flink uitgebreid met hun eigen bouwpakketten. Als we nu alles in huis weer zouden nalopen met het kladblokje in de hand, zouden we op een heel ander bedrag uitkomen dan destijds. Misschien slim om weer eens een keer te doen om te zien of we nu niet onderverzekerd zijn. Zou toch zonde zijn dat als er iets gebeurt we slechts een schijntje van de daadwerkelijke waarde terugkrijgen.
Verzekeringen blijven vergelijken
Niet alleen bij de inboedel zijn we goed aan het kijken geweest welke polis voor ons het meest geschikt is. Bij het aanschaffen van onze auto zijn we druk bezig geweest met autoverzekeringen vergelijken. Voor ons is een auto echt noodzakelijk door de plek waar we wonen, dus als het rijden zo goedkoop mogelijk kan op jaarbasis, is dat alleen maar fijn. Hetzelfde geldt voor onze gezondheid. Met twee astmapatiënten in huis, iemand met glutenallergie en vier brildragers maken we genoeg onkosten op medisch gebied. Om er zeker van te zijn dat er zoveel mogelijk behandelingen vergoed worden, zijn we goed de verzekeringspolissen ingedoken om te zien welke zorgverzekering voor ons het beste van toepassing is. Het is niet een klusje dat we heel erg leuk vinden om te doen, maar wel noodzakelijk om met het hoofd boven water te blijven.