Verzamelen en strijden met Pokémon kaarten

pakket met Pokémon tcg producten

Het begon hier in huis met Pokémon vangen op de telefoon. Lekker rondjes lopen en tegelijk Pokémon Go spelen. Toen kwam er een Pikachu knuffel, en daarna een Bulbasaur en er volgden er nog een aantal. De complete merchandise is hier in huis wel te vinden. Van computerspel tot figurine. De meest bekende verzameling daar zijn we pas iets later mee begonnen: Pokémon TCG. Voor de niet-kenners onder ons simpelweg gezegd: Pokémon kaarten. Na een tijdje Pokémon kaarten verzamelen wilden we eigenlijk wel eens weten hoe het battle principe eigenlijk werkt. The Pokémon Company International heeft ons hierbij een zetje gegeven door een pakket te sturen met sets voor starters en gevorderden. Lees mee hoe wij onze eerste stappen maakten als Pokémon-trainer in de kaart-battles.

In drie niveaus naar Pokémon kaartmeester

Pokémon kaarten verzamelen is een rage die nooit meer overgegaan is. Na een tijdje windstilte zijn alle oude kaarten weer van de zolders afgehaald en wordt er flink in gehandeld. The Pokémon Company zit niet stil en blijft nieuwe uitbreidingsets uitgeven met steeds meer nieuwe Pokémon en spelmechanieken. Hoe gaaf het ook is om de kaarten te verzamelen en series compleet te maken, Pokémon TCG draait niet enkel om de verzameling maar ook om het samenstellen van een goed battledeck en het strijden met andere Pokémon-trainers om uiteindelijk de ultieme kampioen te worden.

Nu is het leren van een spel niet altijd eenvoudig. Pokémon TCG is inmiddels zo uitgebreid, dat het wellicht lastig kan zijn om de eerste stappen te maken in het spel. Precies om deze reden heeft The Pokémon Company een oplossing bedacht. Om kinderen en beginnende spelers een helpende hand te reiken zijn er drie spelniveaus bedacht waarbij je verschillende speelsets kunt vinden.

Pokémon TCG Play Levels

 • Play Level 1: Hierin vind je TCG producten voor nieuwe spelers die het TCG spel willen leren:
  * My First Battle
  * Pokémon TCG Battle Academy
 • Play Level 2: TCG producten voor de iets ervarenere trainers met meer strategie. Hiermee maak je jouw eerste stappen in competities:
  * Build & Battle Box
  * Deluxe Battle Deck
 • Play Level 3: TCG producten voor de echte Pokémon trainers die er al flink wat speeluren op hebben zitten en op het hoogste niveau hun battles spelen:
  * League Battle Decks

Play Level 1: Pokémon TCG My First Battle

Hoewel we het pakket al even in huis hadden en driftig door de kaarten hebben zitten bladeren om te zien welke er allemaal tussen zaten, was de stap naar een eerste battle nog even te ver. We moesten er een rustig moment voor zien te vinden om het echt even uit te pluizen. Liam en ik hadden mazzel, want op het Spellenspektakel zagen we een plek waar Pokémon TCG My First Battle uitgelegd werd door ervaren spelers. Zonder te aarzelen gingen we bij een tafel staan waar net een stoel vrij kwam. We mochten meteen aanschuiven. Even een klein beetje uitleg vooraf en dan snel een oefenpotje spelen waarbij de regels steeds verder uitgelegd werden. Het leuke is dat we door dat potje eigenlijk meteen de complete basis van het spel snapten. Aanvallen met je actieve Pokémon, de energykaarten die bepalen welke aanval je mag doen, je Pokémon evolueren naar een sterker familielid en ontdekken op welke manier je een battle wint. We hadden deze eerste uitleg nodig om het basisprincipe helemaal goed te snappen, al kun je er ook uitkomen met de speluitleg die je bij My First Battle vindt.

Pokémon TCG My First Battle deck Pikachu en Bulbasaur

Vind Pokémon TCG My First Battle Pikachu deck op:
Nedgame

Pokémon TCG My First Battle deck Charmander en Squirtle

Vind Pokémon TCG My First Battle Charmander deck op:
Nedgame
Bol

Wat zit er in een pakketje Pokémon TCG My First Battle?

In de pakketjes van Pokémon TCG My First Battle zit alles wat je nodig hebt om een eerste basis TCG battle te spelen. Het leuke is dat er genoeg in zit voor twee spelers waardoor je direct de strijd aan kunt gaan met elkaar. De kaartdecks die er in de verpakking zitten is afhankelijk van de My First Battle set die je neemt. Deze sets bevatten geen speciale of promokaarten.

 • 2 minidecks van 17 kaarten
 • 2 speelmatten
 • Een handleiding
 • 1 metalen Pokémon-munt
 • Schadeteller fiches
 • 6 Prijstokens

Play Level 1: Pokémon TCG Battle Academy

Pokémon TCG Battle Academy, inhoud van de doos

Vergeleken met My First Battle is Pokémon TCG Battle Academy al een goede stap verder. Toch zitten we nog steeds in Play Level 1, want dit is echt een instructiespel. Klein nadeel aan het spel is dat alle teksten in het Engels geschreven zijn. Je zult dus een speler erbij moeten hebben die de taal machtig is en het spel aan anderen kan uitleggen. Voordeel is wel dat de teksten zo duidelijk mogelijk beschreven zijn.

In de doos vind je een stevig speelbord, de Battle Arena die vergelijkbaar is met twee losse speelmatten. Om het Pokémon TCG spel te leren zitten er in de doos drie speelbare decks die al op volgorde in de doosjes zitten. Het deck voor speler 1 is een vuurtype met Cinderace als leidende Pokémon, voor speler 2 is er een elektrisch deck met sterspeler Pikachu. Heb je het spel helemaal door, dan kun je met het advanced deck van Eevee verder spelen. Dit laatste deck ligt niet op volgorde en moet je dus zelf schudden.

De reden dat de decks voor spelers 1 en 2 op volgorde liggen, is omdat het instructiedecks zijn. Door de spelersgids te volgen simuleer je samen een gevecht, al heb je tussendoor zelf ook je eigen keuzes te maken. Ben je helemaal klaar met oefenen, dan kun je de decks ook gewoon gaan gebruiken voor een regulier gevecht waarbij je de kaarten zelf schud.

In tegenstelling tot My First Battle houd je bij Battle Academy wél kaarten in de hand en trek je er bij elke beurt eentje bij. Je kiest vervolgens met de kaarten uit je hand wat je volgende stap in het gevecht is. Ga je energie toevoegen aan een Pokémon, wissel je de actieve Pokémon met eentje op de bench of voor je een andere actie uit?

Na een tijdje oefenen met deze speelwijze kun je door naar Play Level 2 waarbij je kennis gaat maken met nieuwe kaarttypes en spelmechanismen.

Wat zit er in een Pokémon TCG Battle Academy doos?

Pokémon TCG Battle Academy

Vind Pokémon TCG Battle Academy op:
Nedgame
Bol

 • 3 complete Pokémon TCG-decks (elk 60 kaarten)
 • Elk deck bevat een krachtige speciale Pokémon: Cinderace V, Pikachu V of Eevee V
 • Eevee-deck bevat 2 exemplaren van een geheel nieuwe promokaart met Galarian Obstagoon
 • 1 instructieblad om je te helpen bij het opzetten om te beginnen met spelen
 • 2 zelfstudiegidsen om je door de decks te leiden
 • 1 spelbord voor twee spelers
 • 3 deck boxes om de kaarten georganiseerd te houden
 • 1 regelboek
 • 1 grote metalen munt met Cinderace, Pikachu en Eevee
 • 1 set schadetellers
 • Een codekaart voor Pokémon TCG Live

Instructiefilmpje Pokémon TCG Battle Academy

Play Level 2: Deluxe Battle Deck

Zodra je er aan toe bent om Play Level 1 te ontstijgen kun je door naar de volgende stap. De strijd aangaan met andere Pokémon trainers. Tijd om alles wat je geleerd hebt in de praktijk toe te gaan passen.

Een Pokémon TCG Deluxe Battle Deck bevat alles wat je nodig hebt tijdens een battle. Een compleet deck met Pokémon, Trainers en Energy kaarten die je zelf nog moet schudden voordat je de strijd aangaat staat in één keer tot je beschikking. Zo hoef je niet zelf een deck samen te stellen van kaarten die je uit Booster Packs haalt. Scheelt een heleboel denkwerk.

In deze decks krijg je te maken met meer speelstrategieën. Pokémon die andere Pokémon kunnen helpen, nieuwe voorwerpen die een boost kunnen geven, maar ook sterkere Pokémon in de vorm van EX-kaarten en basic Pokémon die al een sterke eindevolutie bevatten. Al met al heb je een redelijk sterk team in handen en op de deck stapel. Met een Deluxe Battle Deck is het tijd om je geleerde skills toe te gaan passen en nog beter onder de knie te krijgen.

Voor ons nog even een stapje te ver, maar deze Battle Decks liggen alvast klaar voor als we genoeg getraind hebben.

Pokémon Deluxe Battle Deck Quaquaval

Pokémon Deluxe Battle Deck Quaquaval. Pokémon Kaarten

Vind deze Pokémon TCG set op:
Nedgame
Bol

Pokémon Deluxe Battle Deck Meowscarada

Pokémon Deluxe Battle Deck Meowscarada, Pokémon kaarten

Vind deze Pokémon TCG set op:
Nedgame
Bol

Wat zit er in een Pokémon TCG Deluxe Battle Deck?

 • Een deck van 60 kaarten waaronder 3 premium kaarten
 • 1 grote munt
 • Opbergbox
 • Damage counter sheet
 • Playmat
 • Strategie overzicht
 • Kunststof conditie markers
 • Een codekaart voor Pokémon TCG Live

Play Level 3: League Battle Decks

Na flink wat uren battelen tegen sterke tegenstanders wordt het tijd voor dé grote stap. Op weg naar het Pokémon TCG kampioenschap! Dan kun je niet zomaar even aankomen met een oefendeck, maar dan heb je een echt deck voor kampioenen nodig. Tijd voor de goede VSTAR-kaarten met extra aanvalspower en een hogere weerstand tegen aanvallen. Een League Battle Deck bevat een compleet deck met alle kaarten die je nodig hebt om mee te doen met de grote jongens. Pokémon, Trainer-kaarten en genoeg Energy-kaarten om een stevige strijd te kunnen voeren. Dat niet alleen, want voor de rest zitten alle benodigdheden erbij zoals dobbelstenen, markers en een papieren speelmat. Aangezien elke kaartsoort zijn eigen regels heeft zit er ook een spelreglement bij met aanwijzingen hoe je sterke kaarten kunt spelen en verslaan.

Ga je meedoen aan echte Pokémon TCG wedstrijden of toernooien, dan kun je zo instappen met deze sets. Hoef je helemaal niets meer aan te veranderen. Naast dat je een compleet deck hebt, is deze set voor verzamelaars ook leuk vanwege de gave V en VSTAR kaarten.

Pokémon TCG league battle deck Palkia, Palkia VSTAR

Pokémon TCG League Battle Decks zoals
* Palkia VSTAR
* Single Strike
* Shadow Rider
* Ice Rider
* Mew VMAX
en nog meer soorten vind je bij:
Nedgame
Bol

We gaan op weg naar het kampioenschap

Met dit gekregen pakket met heel wat speelbare Pokémon TCG decks kunnen we hier thuis flink gaan oefenen. Voorlopig nog even de My First Battle, en over een tijdje zullen we overstappen naar de Battle Academy. Met de handleiding zullen we er wel uitkomen, maar als we een keer hulp kunnen krijgen van een Pokémon Professor, dan zeggen we daar geen nee tegen. Onze weg naar het kampioenschap zal nog een flinke tijd gaan duren, maar de eerste stappen zijn in ieder geval gezet.

Pokémon kaarten kopen

Pokémon kaarten koop je onder andere bij:

SpeelgoedSpeelgoed
TCG Company, Pokémon kaarten, TCG kaarten

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *