Veiligheidstips voor motorrijden in de herfst

motor, motorrijden, herfst, motor rijden herfst

De meeste motorrijders maken hun kilometers in het voorjaar en de zomer, zodra de temperatuur wat omhoog gaat en er minder regen valt. Zo richting de herfst, als de bladeren beginnen te vallen en het weer een stuk slechter wordt, gaan de meeste motoren terug de garage in en krijgen een flinke onderhoudsbeurt. De echte diehard rijdt nog een tijdje door en trotseert wind en regenbuien. Rijden in het herfstweer vergt een andere rijstijl en extra voorzorgsmaatregelen. Met deze tips rijd jij als motorrijder een stukje veiliger op de weg.

Voorbereid zijn op het weer

Motorrijden in de zomer is een stuk anders dan in de herfst, tenminste normaal gesproken dan. Hier in Nederland wil het weer nog wel eens voor verrassingen zorgen. Maar laten we even van een standaard herfst uitgaan. Dat wil zeggen, laaghangende zon, gladde wegen door de bladeren en genoeg regenbuien met windstoten. Wil je de deur uitgaan met de motor, dan is het slim om vooraf het weerbericht na te kijken. Zo wordt je niet verrast met een nat pak tijdens je rit. Weet je dat het een flink natte dag gaat worden, dan kun je vooraf al bepalen of je een extra set kleding meeneemt zodat je tussendoor kunt omkleden. Het meenemen van een regenpak scheelt ook weer droogtijd van jouw kleding.

Altijd beschermende kleding

Een goedgekeurde helm is een verplichting tijdens het motorrijden. Beschermende kleding is dat niet, maar is wel enorm aan te raden. Ga je een keer flink onderuit, dan beschermt een motorpak je tegen de eerste oppervlakte verwondingen. Daarnaast zorgt het er voor dat hitte door de wrijving met het asfalt beter afgevoerd wordt waardoor je minder brandwonden oploopt. Vaak hebben motorjassen en broeken naast een geschikte stof ook protectievlakken op de lichaamsdelen die vaak de eerste klap opvangen. Ben je op zoek naar goed zittende motorkleding, denk dan eens aan Alpinestars motorkleding.

Warm blijven

Naast regenbuien en windstoten, daalt ook de buitentemperatuur. Kleed je naast beschermend dan ook warm aan. Vooral goede handschoenen zijn belangrijk, want verkrampte vingers zorgen ervoor dat je minder goed kunt reageren op je motor. Tijdens koud weer ben je onbewust ook bezig met warm proberen te blijven en daarmee ben je minder bezig met wat er op de weg gebeurd. Bedenk ook dat kou het wegdek gladder kan maken door ijzel en vorst.

Laaghangende zon

Tijdens de herfst is de laaghangende zon lastig voor jouw zicht op de weg. Een helm met een zonnevizier is dan ook geen overbodige luxe, echter werkt deze in het nadeel zodra het ’s avonds vroeger licht wordt. Zorg er voor dat je vizier krasvrij is zodat je beter zicht hebt. Door de krassen worden lichtstralen afgebroken en wordt je zicht anders. Heb je de zon achter je hangen, bedenk dan dat andere weggebruikers verblind kunnen zijn en jou pas op het laatste moment kunnen zien. Rijd daarom altijd met je koplicht aan, zelfs overdag. Grote kans dat ze jou hierdoor eerder opmerken.

Profiel op de banden

Als er iets belangrijk is aan de banden tijdens de herfst is het wel het profiel. Gladde banden op natte bladeren op het wegdek geven een grote kans op wegslippen en onderuitgaan. Voldoende profiel op je banden laat de regen makkelijker wegstromen. Tijdens de herfst kun je beter rijden met winterbanden of tourbanden. Deze type banden halen de ideale grip op de weg al bij een lagere temperatuur van de band zelf. Rijden met sportbanden in dit weertype is niet aan te raden. Sportbanden halen de ideale grip pas bij hogere temperaturen, wat door de omgevingstemperaturen pas veel later behaald wordt.

Werkende verlichting en reflectie

In de herfst is het al vroeg donker. Kijk voordat je gaat rijden dan ook al je lampen na. Neem voor de zekerheid een setje reservelampen mee voor als je lichten tijdens het rijden kapot gaan. Zichtbaarheid is zeer belangrijk. Wat je extra kunt doen is reflecterende strepen op je motor plaatsen of op je motorkleding. Doe er alles aan dat andere weggebruikers jou zo vroeg mogelijk kunnen waarnemen. Daarmee vergroot je jouw eigen veiligheid en die van anderen.

Vallende bladeren en takken

In het voorjaar en de zomer heb je meestal geen last van een bedekt wegdek. Over het algemeen is het asfalt dan schoon. In de herfst is dat heel anders. Vallende bladeren bedekken de grond voor een flink deel. Naast dat de bladeren zelf erg glad kunnen zijn, vooral als je een bocht doorgaat, kunnen ze ook andere voorwerpen op de weg verstoppen. Je weet dus niet wat er onder de bladeren ligt. Gaten en scheuren in de weg vallen zo niet op, net zoals gladde putdeksels. Tijdens een goede windstoot kunnen er takken uit de bomen vallen. Wees voorbereid op takken die op de weg liggen en tussen de spaken van je wielen terecht kunnen komen.

Mooi-weer-rijders

Als je het rijtje met tips hierboven zo leest snap je wellicht dat de meeste motorrijders vallen onder de mooi-weer-rijders. Een rit tijdens de herfst is echt heel anders rijden. Ervaren motorrijders zullen vast nog extra tips hebben die prima in dit rijtje passen. Mocht jij zulke tips hebben, plaats ze gerust hieronder.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *