Veilig met de kinderen op de motor: 5 tips

Is het niet geweldig om je eigen kind, het buurmeisje of -jongen, of een neefje of nichtje eens mee te nemen op de motor? Misschien heb je geen auto en is de motor gewoon de handigste manier om samen lange afstanden af te leggen. Veel kinderen vinden het super spannend en leuk om met jou mee te rijden. Maar je vraagt je misschien af: is het wel veilig om een kind als passagier op de motor te hebben? Als je besluit een kind mee te nemen, betekent dit dat je als bestuurder extra voorzichtig moet zijn en je echt verantwoordelijk voelt.

Zorg voor passende uitrusting

Het allerbelangrijkste is dat je de juiste spullen hebt. Net zoals jij een helm en beschermende motorkleding draagt, moet je kind ook goed beschermd zijn. Zorg voor een goede kinderhelm die lekker zit en aan de Europese veiligheidsnormen voldoet. Ook moet je kind stevige handschoenen aan, een jas met lange mouwen, een goede motorbroek of -pak, en stevige laarzen of schoenen die de enkels goed beschermen.

Gebruik een goedgekeurd kinderzitje

Het is ook echt noodzakelijk om een goedgekeurd kinderzitje te gebruiken als je je kind op de motor meeneemt. Zo’n zitje zorgt ervoor dat je kind stabiel zit en niet van het zadel kan glijden. Kijk goed of het zitje op jouw motor past en of je het stevig vast kunt maken. Het is ook belangrijk dat het zitje verstelbare voetsteuntjes heeft, zodat je kind lekker zit en zijn of haar voetjes goed neer kan zetten.

Pas je rijstijl aan

Als je een kind achterop de motor neemt, moet je echt anders gaan rijden. Wees rustig, voorzichtig en hou rekening met andere weggebruikers. Vermijd snelle en onverwachte bewegingen die je kind kunnen laten schrikken. Geef je kind de kans om te wennen aan het motorrijden en vertel duidelijk wat er allemaal gaat gebeuren. Spreek ook af hoe je kind kan laten weten als hij of zij zich niet fijn voelt tijdens de rit.

Maak regelmatig pauzes

Kinderen kunnen minder lang volhouden dan volwassenen, dus vergeet niet om vaak even te stoppen tijdens je motorrit. Neem een pauze om uit te rusten, wat te snacken of te drinken, of om een toilet te bezoeken. Dit geeft je kind de kans om lekker te ontspannen en weer energie te verzamelen voor het vervolg van jullie tocht.

Oefen met communicatie

Als je vaak met je kind motorrijdt, is het slim om te investeren in een intercomsysteem. Zo kun je makkelijk praten met je kind terwijl je rijdt en snel antwoord geven op vragen of zorgen. Probeer de intercom eerst samen uit, zodat jullie beiden gewend raken aan het praten terwijl je op de motor zit. Met deze tips kom je er wel!


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *