Van schaftwagen naar speelhuisje voor kinderen

speelshuisje voor kinderen maken van schaftkeet

Zodra je op internet gaat speuren naar een leuk speelhuisje voor in de tuin zodat de kinderen daar lekker kunnen spelen, vind je vaak kleine exemplaren waar je als ouder niet of bijna niet bij in kan. Na een paar jaar zijn de kinderen er geheel uitgegroeid en blijft het huisje een beetje verloren aan de kant staan. Wat nu als je een speelhuisje kunt maken dat jarenlang mee gaat? Zelfs zo lang dat als de kinderen groot zijn er nog steeds met hun vrienden in kunnen hangen? Lees snel verder voor dé oplossing voor een speelhuisje dat lang mee gaat.

Van kromme rug tot wegwerphuisje

Ze zijn leuk die speelhuisjes voor kinderen, maar niet als je als papa op de koffie wordt gevraagd. Je probeert je in dat kleine hutje te vouwen en eindigt met twee voeten buiten het deurtje, je arm door het raampje en een huilend kind dat er nu niet meer bij past. Als je dan vervolgens jezelf naar buiten probeert te wurmen, blijf je met je kont hangen in de deuropening. Verrekt je rugspieren en loopt erna drie dagen krom. Het ergste is nog wel… die koffie bleek hartstikke nep.

Een paar jaar later is het zo ver. Je kind is zelf een flink stuk gegroeid en past niet meer fatsoenlijk in het speelhuisje. Laat staan dat er nog plek over is voor een broertje of vriendje. Ruzie wie er binnen mag staan en wie buiten in de kou mag blijven staan. Het speelhuisje is niet leuk meer, want er komt toch alleen maar gedonder van. Was dat huisje nou maar een stuk groter geweest.

Het speelhuisje dat een leven lang mee kan

Voor dat hele probleem van hierboven is een makkelijk oplossing te bedenken. Bouw zelf een speelhuisje voor je kinderen in de tuin door een bouwkeet om te bouwen. Een speelhuisje op wielen dat je zelfs mee kan nemen als je gaat verhuizen. Het voordeel van zo’n speelhuisje, zeg eigenlijk maar gerust ‘speelhuis’, is dat je geen plank in elkaar hoeft te schroeven. Het enige wat je moet doen is een schaftwagen kopen, de wagen in je tuin (laten) rijden en het op de juiste plek neerzetten. Daarna kan het inrichten beginnen en dat is voor elke leeftijd weer anders. In tegenstelling tot een klein speelgoedhuisje heb je bij een schaftwagen alle mogelijkheden voor een inrichting. Zie het maar als een extra kinderkamer, maar dan in de tuin. Het mooiste is, hoe ouder het kind wordt, des te meer kan het er in gaan doen. Eerst allerlei kinderspelletjes, later een lekkere hanghoek voor na school en weer later hangt er een dartbord en staat er een pilsje op de ingebouwde bar. Je zou zelfs kunnen zeggen, van schaftwagen tot speelhuisje tot zuipkeet. Als dat nou niet duurzaam is?

Van saaie schaftwagen tot speelparadijs

De buitenkant van een schaftwagen ziet er misschien wat lomper uit dan die vrolijke speelhuisjes, maar dat kun je zelf oplossen door het wat op te fleuren met een plantenbakje, een eigen brievenbus aan de wand en door een ruitje in de deur te maken. De binnenkant geef je met verf een vrolijk kleurtje, hangt er wat posters op en zet er wat meubeltjes in die passen bij het formaat van je kind. Dit grote speelhuis biedt niet alleen een veilige en stimulerende omgeving, maar ook een plek waar onvergetelijke jeugdherinneringen worden gecreëerd.

Samen inrichten met je kind

Voor het inrichten van de schaftwagen, uhm het grote speelhuis, laat je het kind meedenken. Wat wil het in het nieuwe speelhuis gaan doen en wat moet er in komen. Je kunt natuurlijk alles zelf gaan invullen voor je kind, jouw dromen van vroeger wezenlijk maken, maar uiteindelijk gaat je kind er in spelen en ben jij slechts te gast. Samen bedenk je plannen voor de inrichting en kun je gaan shoppen en daarna klussen om alles in elkaar te zetten. En als later de wensen veranderen, is dat zo geregeld.

Logeren in de zomer

Tijdens het inrichten van de binnenkant heb je allerlei mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een extra bed, misschien zelfs wel een stapelbed. Zo is het speelhuisje meteen geschikt om te kamperen in de tuin. Samen met een vriendje logeren in de tuin. Het huisje biedt dan niet alleen een veilige en leuke speelomgeving, maar ook een gezellige slaapgelegenheid waar kinderen kunnen rusten na een dag vol avontuur.

Wat extra luxe in de speelwagen

Veel schaftwagens hebben van zichzelf al wat extra opties ingebouwd. Bijvoorbeeld een aansluitpunt voor elektra waardoor je met een verlengkabel stroom naar binnen kunt krijgen. Handig voor het ophangen van een lampje, voor de opladers van de walkie talkies of een ventilator voor als het in de zomer snikheet wordt. En als je kind je weer eens op de koffie vraagt, kan het tenminste fatsoenlijke koffie zetten.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *