Krijg jij ook wel eens vragen van je kinderen over hoe een baby in de buik komt bij de mama? Keek jou kind ook zo vreemd onder de douche toen het zag dat papa en mama er anders uitzien van onderen? Vanaf wanneer begin je eigenlijk met seksuele voorlichting en HOE dan? In het boek maar HOE dan?! beantwoorden de schrijvers deze vragen al voor jou, waardoor je het er op een makkelijke manier met je kind over kunt hebben.
Inhoud
Antwoord geven aan je kind
Als ouder begin je al snel wat te stamelen over ‘plasser’ en dat bij papa en mama die er nu eenmaal anders uit ziet. Dat dat zo ook is bij jongens en meisjes. Je kind wijst naar de haartjes die jij wel hebt en je kind niet zodat je al snel vertelt dat dit komt zodra je groter wordt. Misschien vertel je zelfs wel dat er zaadjes uit de piemel komen zodat het eitje van de mama een baby kan worden. De ene ouder gaat wat verder dan de ander en vertelt dat dit komt door seks te hebben en wat dat dan precies is. In een beetje vrije opvoeding kan het zelfs al wat plastischer verteld worden. Seksuele voorlichting is voor de meeste ouders wel een dingetje, dus een beetje hulp van een fijn geschreven boek kan nooit kwaad.
Eerlijke antwoorden over het lichaam en gevoelens
In maar HOE dan?! vertellen Philippine van der Goes en Dr. Karin Middelburg over er anders uitzien, verliefd worden, veranderingen in je lichaam en hoe baby’s worden gemaakt en geboren. In 52 pagina’s boordevol illustraties van Agnes Loonstra leer je als kind (en ouder) over alles wat er met je lijf en gevoel kan gebeuren. Geen verhaaltjes over ooievaars of baby’s in een kool, maar gewoon zoals het echt gaat. Hoe heet bijvoorbeeld de plasser van de jongen en die van het meisje? Uit welke onderdelen bestaat het en ziet het er bij iedereen hetzelfde uit? In de verschillende hoofdstukken van dit boek krijg je informatie en wordt je op een speelse manier uitgedaagd om je eigen lichaam en grenzen te ontdekken.
Inclusief geschreven boek
Om een baby te maken heb je traditioneel gezien een man en een vrouw nodig die seks met elkaar hebben. Grotendeels van dit boek gaat over de natuurlijke manier hoe je een kindje verwekt. Niet elke papa en mama kunnen op een natuurlijke manier een kindje verwekken, dat de dokter dan kan helpen door een bevrucht eitje in de baarmoeder te planten wordt ook verteld. Op het schoolplein zien kinderen vaak ook dat een klasgenootje (of wellicht het kind zelf) bijvoorbeeld twee mama’s heeft op twee papa’s. Hoe kunnen die dan kinderen krijgen? Zelfs een mama die een kindje in haar eentje wilt krijgen met hulp van donorzaad wordt beschreven. Een jongen in een meisjeslichaam, of andersom, komt ook voorbij. Wat dat betreft gaat het boek lekker met de tijd mee. Niet alleen wordt dit zo beschreven, maar je ziet het ook terug in de illustraties waarbij personages van allerlei leeftijden en huidskleuren vertegenwoordigd zijn.
Met een knipoog geschreven
Seksuele voorlichting hoeft helemaal niet serieus te zijn, dat bewijzen de dames van maar HOE dan?! zeker in dit boek. De teksten zijn echt voor kinderen geschreven en dat blijkt al wel uit zinnen als: “Mama vindt de stinkvoeten van papa bijvoorbeeld niet fijn; maar toch vindt ze hem wel heel lief!” Hoewel alle termen gewoon gebruikt worden, wordt het boek geen ingewikkelde lectuur. Het leest lekker weg en valt dan ook heel goed voor te lezen. Nog beter, zodra je kind zelf kan lezen, kan het er zo doorheen bladeren en de informatie zelf opslurpen. Misschien zelfs wel een beetje giechelend met vriendjes en vriendinnetjes: “Haha, een piemel” “Ik zie gewoon zijn poepgaatje!” “Iew, ze zoenen elkaar”. Nou ja, dat waren gewoon de eerste reacties van mijn kinderen.
Over de schrijvers van maar HOE dan?!
Als moeders van jonge kinderen (5 t/m 8) mistten Karin Middelburg en Philippine van der Goes een goed boek over seksuele voorlichting dat zij met hun kinderen samen konden lezen. Ze besloten er daarom zelf eentje te schrijven. Karin Middelburg zegt daarover: “Juist het onderwerp seksualiteit vinden wij belangrijk om open en met plezier bespreekbaar te maken. Plus: een goede basis in seksuele vorming bij kinderen zal bijdragen aan meer seksuele gelijkheid en fijnere ervaringen voor toekomstige generaties” Karin Middelburg is gynaecoloog en moeder van 3 kinderen in de leeftijd tussen de 5 en 8 jaar. Philippine van der Goes is coach bij ziekte, moeder van een zoontje van 7 jaar en ervaren boekenmaker. Illustrator Agnes Loonstra werkt voor Nederlandse en internationale opdrachtgevers als Flow Magazine en Workman Publishing.
Over het boek
Titel: Maar HOE dan?!
Auteur: Karin Middelburg en Philippine van der Goes
Illustraties: Agnes Loonstra
Vormgeving: Ester Snel
Bindwijze: Hardcover
Aantal pagina’s: 52
Prijs: 16,99 euro
ISBN: 978-946-314-115-4
Verschijnt: 9 mei 2021
Uitgeverij Snor