Papa, gaan we naar de slakken kijken?

img_20160526_231040.jpgLiam helpt mij graag in de moestuin met het verzorgen van plantjes. Hij ziet dan dat ik de stoute slakken eruit haal omdat die gaatjes in de plantjes eten. Meestal gooien we ze dan samen in de slakkengevangenis, oftewel de gft-kliko. Vanaf afgelopen week doen we het anders. Nu hebben we een slakkenbak.
Afgelopen had ik week ’s avonds tijdens het laatste rondje uitlaten van de hond enkele huisjesslakken onder mijn schoenen zitten. Ineens zaten ze daar in het donker op de stoep, na een mals regenbuitje. Toen ik wat beter keek zag ik dat het wemelde van de slijmerige glijders. De straat zat er vol mee. Na het avondrondje ging ik binnen snel een aardbeienbakje halen om er een heel stel te kunnen verzamelen. De slakkenbak van vorig jaar op de bso was een succes, dat kunstje gingen we dus nog een keer doen.
De volgende ochtend stond het doorzichtige bakje met keukenfolie nog op het aanrecht. Ik zette Liam op zijn keukenkrukje in de buurt en wachtte af wat er ging gebeuren. “Wauw papa, slakken, vet cool gaaf!” Het ventje bleef maar kijken totdat hij uiteindelijk vroeg: “Voor mij?” Helaas voor hem moest ik ontkennen antwoorden. De teleurstelling droop van zijn gezichtje. “Wil jij ook slakjes dan?” De vraag was nog niet gesteld of zijn glimlach kwam weer terug. Een half uurtje later zaten we in de auto onderweg naar de winkel.
dsc_0316.jpg
We haalden bij de Marskramer een doorzichtige bak met deksel. Thuis boorden we samen er wat kleine gaatjes in zodat de slakjes lucht kunnen krijgen. Met zijn zandbakschepje haalde hij wat aarde uit de tuin en samen haalden we wat onkruid uit de grond, met wortel en al. Er ontstond een minituintje met wat plantjes en een steen. Inwoners waren er nog niet. Die moesten we nog gaan zoeken.
Helaas, het was nog licht buiten, het was immers pas laat in de ochtend. De slakken waren er nog helemaal niet. Wat was nou een slakkenbak zonder slakjes? Hey, schreef ik niet eerder dat we onze gft-kliko gebruikten als slakkengevangenis? De deksel van de groene bak ging open en aan de binnenkant ervan zagen we de eerste slakken al plakken. Liam probeerde ze te pakken, maar telkens als hij er eentje aanraakte trok zijn vingertje snel weg. “Kijk papa, die sluipt.” Het trage voortbewegen van de slakken deed hem denken aan een dief die stiekem weg glipt. Omdat hij het niet durfde, ook niet na een paar keer proberen, pakte ik de insecten op bij hun huisjes en zette ze in hun nieuwe verblijf. De eerste inwoners waren er. Een paar kleintjes, wat middelmaatjes en een hele grote.
Het was voor mij tijd om naar het werk te gaan. Liam liet ik in de achtertuin zodat hij naar zijn nieuwe tuindiertjes kon kijken. Ik zeg expres tuindiertjes, want Chantal wil de bak niet in huis hebben. Te bang dat ze zullen ontsnappen.
Dezelfde avond, net na het eten, zijn Liam en ik iets verderop in de straat op slakkenjacht gegaan. Trots met zijn slakkenbak in de handen liep hij de straat door. In de tuin van het laatste huis in ons rijtje staat een struikje waar de beestjes dol op zijn. Omdat het nog steeds licht was, wilden ze zichzelf niet laten zien. Tussen de losse blaadjes op de grond vonden we een paar kleine slakjes. Van Liam moest ik ze oppakken, maar hij was wel trots als hij er een aanwinst bij had. We besloten samen om wat van de losse blaadjes erbij in te doen. Vooral de sappigere groene. Diezelfde avond was het tijdens het laatste uitlaatrondje wel raak. Een stuk of wat grotere glibbers ving ik in een bakje en stopte ze later bij hun vriendjes.
dsc_0320.jpg
De volgende dag stond het mannetje weer te kijken bij de bak. Zelfs tijdens het wandelen met de hond begon hij te zingen op weg naar huis: “Wij gaan slakjes kijken, Jammie gaat slakjes kijken.” Regelmatig vraagt hij me of de deksel open mag zodat hij beter kan kijken. Daar staat hij dan weer, met de neus erbovenop. Af en toe nemen we de bak weer mee naar het huis verderop om nieuwe blaadjes erbij te halen.
Wil jij ook een slakkenbak maken?
Bij bijvoorbeeld de Marskramer kun je doorzichtige opbergbakken met deksels verkrijgen. Met een klein boortje maak je wat gaatjes in de deksel. Niet te hard drukken om barsten in de deksel te voorkomen. Om deze reden raad ik gaatjes erin slaan met hamer en spijker af. Een paar puntjes om rekening mee te houden bij de inrichting en verzorging (bron):

  • Stenen en een gebroken bloempotje vinden slakken fijn, maar ze zijn overdag dan minder goed zichtbaar. Huisjesslakken zijn nachtdieren.
  • Doe voorzichtig met de huisjes, als deze breken gaat de slak dood door uitdroging.
  • De grond moet wat vochtig gehouden worden, dit kun je doen met een plantenspuitje zodat de grond niet té nat wordt.
  • Voorzie de slakjes drie keer per week van vers voedsel (sla, appel, rauwe aardappel, wortel), bij nieuwe voeding haal je de oude weg om rotting te voorkomen.
  • Regelmatig de ruitjes even schoonmaken, dan kun je er tenminste doorheen blijven kijken.

Veel plezier met het inrichten van jullie bak en met het samen kijken naar de beestjes.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *