Een insectenbak maken

SquareLite_2018106212128817.jpg

Kriebelen, kruipen, glijden, springen en vliegen. Er valt heel wat te ontdekken aan insecten. Kinderen vinden het fascinerend om te zien wat die kleine beestjes allemaal doen. Razendsnel schieten ze onder een steen om zich te verstoppen of ze vliegen met pollen aan hun achterpootjes weg van de bloem. Een krioelende worm in de handen zorgt al voor heel wat leuke momenten.

Beestjes vangen

Eén van de leukste dingen die ik leuk vind om te doen met kinderen is op zoek gaan naar kleine beestjes. Stenen omkeren, stukken bast van omgevallen bomen trekken en maar zien wat er tevoorschijn komt. Potjes mee om ze te vangen en alvast even beter te bekijken. Samen met de kinderen op de bso doe ik dit regelmatig en dan nemen we de insecten ook mee terug naar de locatie om ze daar in onze insectenbak te doen. Geen simpel plastic bakje zoals de slakkenbak uit mijn oude blog, maar een compleet ingericht verblijf.

Een verblijf uitzoeken

Wil je goed naar insecten kunnen kijken, dan heb je wel een verblijf nodig waar je makkelijk in kunt kijken. Een gesloten doos is niet echt handig, iets met gaas ook niet want daar kruipt alles doorheen. Een plastic opbergbak heeft zijkanten die net niet goed door heen te kijken zijn. Wat is dan wel geschikt? Zelf ben ik op het idee gekomen om een aquarium aan te schaffen met een lampje in de deksel. Door het lampje kun je de insecten nog beter zien, of ervoor zorgen dat ze actiever worden. Wil je niet meteen een geheel nieuwe bak aanschaffen, dan kun je altijd voor een tweedehands gaan die je via allerlei handelskanalen kunt vinden. Soms doen mensen ze zelfs gratis weg en kun je het zo ophalen.

Insectenbak natuurlijk inrichten

Je kunt in dierenwinkels allerlei decoratiemateriaal kopen om je insectenbak in te richten, maar het is veel leuker om dit kosteloos te doen. De natuur bied je namelijk alles wat je nodig hebt. De beestjes zitten namelijk het liefst in een natuurlijke omgeving. Ja, ik snap dat ik daarmee mezelf best wel tegenspreek, maar als je toch insecten wilt houden, dan het liefst op deze manier. Met een schepje op pad gaan voor een beetje goede grond is de eerste stap. Op een plekje waar goede aarde te vinden is, vul je een aardige emmer vol. Als vanzelf komen er al wat bodembeestjes mee. Je eerste bewoners. Doe geen zandgrond in je insectenbak, maar een goede donkere aarde waarop van alles kan groeien geeft je de meeste kansen.

In een tweede emmer leg je allerlei leuke dingen in om de insectenbak in te kunnen richten. Een klein wandelingetje door het bos geeft je al snel alles wat je nodig hebt. Wat stukken boomschors die je van een omgevallen boom haalt. Neem meteen een bakje voor insecten mee, want die komen gegarandeerd tevoorschijn. Wat mulle takken uit de omgeving, een paar polletjes gras, wat stukken levend mos. Een paar mooie stenen met het liefst zoveel mogelijk gaatjes en begroeiing. Voor de fleurigheid kun je een paar leuke bloeiende planten zoeken, kruipers zijn hiervoor erg leuk en vaak ook sterk genoeg om in een insectenbak te overleven.

De insectenbak lekker inrichten

Het allerleukste van het inrichten kan beginnen. Eerst de aarde in het aquarium, en daarna de insectenbak lekker inrichten zoals je het zelf wilt. Om goed zicht te houden in de insectenbak is het handig om van achteren naar voren te werken qua hoogte. Met de stenen bouw je enkele beschutte plekjes met genoeg openingen zodat de beestjes ertussen kunnen kruipen. De mulle takken bieden ook schuilplekken. Een tak diagonaal door de bak heen laat de kinderen ook goed kijken naar beestjes die wat meer klimmen. Verdeel de plantjes over de hele bak heen. Vergeet ze niet regelmatig water te geven.

Insectenbak onderhouden

Een insectenbak inrichten en bewoners vinden is een leuke start, maar daarna komt het onderhoud. Slakken kruipen bijvoorbeeld tegen het glas aan en laten slijm en uitwerpselen erop achter. Maak je dit niet regelmatig schoon, dan kun je al snel niet meer door het glas kijken. Met een natte spons heb je dit al snel voor elkaar, het water knijp je meteen uit zodat je de plantje in de bak er water mee geeft. Stukje recycling. De uitwerpselen zijn meteen bruikbaar als mest. Plantjes die het erg goed doen, moeten regelmatig even gesnoeid worden zodat de bak niet overwoekerd. Zet regelmatig nieuw groen erbij omdat de insecten van de bladeren eten. Hiervoor kun je ook blaadjes/takjes plukken van struiken waar je de insecten in de natuur veel op ziet zitten. Schijfjes komkommer zijn bij ons op de bso favoriet. Binnen korte tijd zie je de beestjes erop zitten en zie je knaagsporen. Helemaal leuk is het om een groter stuk op een stok te spiesen en rechtop in de bak te zetten. Slakken en pissebedden zie je er helemaal overheen kruipen en overal holletjes erin knagen. Haal niet teveel dood materiaal weg, de insecten ruimen dit grotendeels zelf op. Dat geldt ook voor huisjes van de slakken. Vaak worden die al snel bewoond door pissebedden en zie je er gaten in ontstaan. Een natuurlijke bron voor calcium.

Kijken maar

Je hele insectenbak is ingericht, alles is er helemaal klaar voor. De bewoners hebben intrek genomen. Tijd om van de insectenbakbak te gaan genieten met de kids. Kijken voor het glas wat de beestjes doen. Leuke gespreksstarters door te vragen wat ze zien, denken wat de beestjes doen en vragen wat ze denken dat de insecten nodig hebben. Het blijft erna leuk om nieuwe inwoners te vinden in de natuur en nieuwe materialen te verzamelen om de bak steeds te blijven veranderen en aanvullen.

En jij

Heb jij wel eens insecten gezocht met je kinderen? Voor je werk of gewoon thuis? Heb je wel eens een slakkenbak of een insectenbak ingericht? Welke insecten zaten er in en wat voor materiaal gebruikte je? Heb je er nu nog eentje, laat me leuke foto’s zien en inspireer de andere lezers.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *