Winactie: Geef je loopbaan een lift met het vaderschap

Vergeet al die in-companytrainingen. Coaching, persoonlijke effectiviteit, communicatie, leiderschap? Je leert het allemaal het best bij de schommel, aan de keukentafel en op het schoolplein. Hoe? Door een betrokken vader te zijn want, vaderschap is de beste managementtraining, betoogt Henk Hanssen, auteur van het nieuwe boek Pubermanagement voor mannen en andere managementboeken voor vaders.

Zwart omrande wallen

De P&O-manager die tijdens een sollicitatiegesprek argwanend tuurt naar de zwartomrande wallen van een kandidaat met jonge kinderen, is history. Voor zover de kraters niet zijn ontstaan door binge-watching of een te diepe duik in de fles, moeten ze worden gekoesterd als investeringen in persoonlijke ontwikkeling, als bewijzen van kwaliteiten die de onderneming ten goede zullen komen. Dat althans meent Henk Hanssen, auteur van Pubermanagement voor mannen. Onder het motto ‘geen betere managementtraining dan het vaderschap’ schrijft hij praktische handboeken voor vaders.

henk hanssen, ikvader

‘Borsten? Laat ze met rust.’

Hanssen kreeg het idee voor zijn boekenreeks toen hij, zelf vader net geworden, op zoek ging naar een gids voor de moderne vader. De schappen in de boekhandel kraakten bijkans onder het gewicht van dikke, op moeders gerichte pillen over geboorte en opvoeding maar was er geen boek over de rol en betekenis van vaders? Ja, tóch. Hanssen vond Het Babyboek voor Vaders, geschreven door de Brit Peter Little en las er tips in als ‘Laat de gezwollen borsten van je vrouw met rust. Dat gaat vanzelf over’ en ‘Laat een baby nooit buiten een winkel of een supermarkt staan, zelfs niet voor eventjes.’ Beledigd door deze onnozele adviezen besloot hij zelf een boek te gaan schrijven. Hanssen ploegde – naar eigen zeggen – een paar meter onderzoeksliteratuur door en stelde vast dat vaders veel meer zijn dan figuranten of hulpstukken. In zijn boeken munt hij de term ‘vadervitaminen’. De term staat voor het effect dat onderzoekers bij kinderen van betrokken vaders waarnemen. Wanneer mannen voor minstens veertig procent van de zorg tekenen leidt dit onder meer tot een betere motorische ontwikkeling van het kroost (‘Omdat mannen hun kind meer uitdagen hun fysieke grenzen te verkennen’), een hoger zelfvertrouwen, betere schoolprestaties en minder kans op ADHD en ADD-etiketten.

Emotionele flexibiliteit

Maar hoe kon Hanssen mannen van het grote belang van hun vaderrol overtuigen? Zeker in Nederland vinden de meeste ouders de huidige rolverdeling – waarbij vrouwen twee keer zoveel tijd aan zorg besteden als mannen omdat zij na de komst van de kinderen parttime gaat werken terwijl hij fulltime aan de slag blijft – al lang best. Hanssen vond het antwoord in een studie van William Pollack. Deze Harvard-psycholoog schreef: ‘Moderne leiders, mannelijk of vrouwelijk, hebben een creatieve visie nodig, emotionele flexibiliteit, het vermogen onafhankelijk beslissingen te nemen én het vermogen met systemen, creatieve netwerken en teams te werken. In een bijna voortdurend veranderende organisatie moe ten zij draagvlak creëren en resultaten behalen. Mijn adviespraktijk en onderzoek maken duidelijk dat mannen deze vaardigheden het beste verwerven via het vaderschap.’

Vaatjes buskruit

Hanssen had zijn insteek gevonden. Na Zwangerschapsmanagement, Peutermanagement en Babymanagement voor Mannendat ook in Duitsland, Engeland, Brazilië en China is gepubliceerd en hier te lande na ruim 50.000 exemplaren aan zijn twintigste druk toe is – verschijnt nu na paar jaar Pubermanagement voor Mannen. De auteur stelt de vader voor als manager van een onderneming, het gezin. Meer nog dan de voorgaande fases, biedt een puber een man de kans zijn managementkwaliteiten te ontwikkelen, aldus de auteur. ‘Ga maar na: een puber is een wandelend vaatje buskruit waarin alle persoonlijkheidstypen uit de managementtraining zijn samengeperst: de meest tevreden klant én de grootste klager, de meest meegaande medewerker én de compromisloze stakingsleider, de trouwste collega én de stijfkop van de afdeling. Pubermanagement vergt voortdurend schakelen tussen tegenstellingen, tussen snel wisselende humeuren, tussen kansen en dompers, het is non-stop crisismanagement met onvoorspelbaarheid als enige regelmaat.’

Vader verdient meer dan man zonder kind

Hanssen wijst erop dat een keuze voor het vaderschap een man geen windeieren legt. Een paar jaar geleden onderzochten twee sociologen van de universiteit van Bielefeld het effect van het vaderschap op het salaris van mannen. En wat blijkt? Als het om de centen gaat, maken kinderen de man. Want, hoe meer kinderen een man heeft, hoe hoger het salaris is dat hij verdient: per minderjarig kind stijgt het salaris met ongeveer drie procent. Dit effect wordt nog sterker naarmate de man in kwestie hoger opgeleid is. Zo is het loon van een man met één kind én een academische titel vier procent hoger dan dat van een even oude, even hoog opgeleide man zonder kinderen. En dit verschil stijgt met een tweede kind naar zes procent. ‘Denk niet dat het hier om een flutonderzoekje van een paar persgeile researchers gaat,’ zegt Hanssen. ‘De studie is met Deutsche Gründlichkeit uitgevoerd onder 5699 mannen in loondienst én, de resultaten komen overeen eerdere bevindingen uit vooral Amerikaanse onderzoek. Waarom vaders meer verdienen? De sociologen noemen de volgende redenen: vaders werken harder (‘Intensivierung beruflichen Anstrengungen’) en stippelen bewuster een carrièrepad uit (‘ausgeprägteren Karriere-entwicklung’). Vaderschap maakt een einde aan jobhoppen en dat wordt gewaardeerd door de werkgevers: de studies laten zien dat loonsverhogingen meestal worden binnengehaald bij hetzelfde bedrijf.’ Met andere woorden, heren: gaat heen en vermenigvuldigt u! Je partner, je baby, je peuter, je puber én jij zelf varen er wel bij.

pubermanagement, handboek opvoeden

Boekinformatie

Pubermanagement voor mannen
Door Henk Hanssen
ISBN: 9789077393109
Prijs: € 19,95
De boeken van Henk Hanssen zijn verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel en ook via ikvader.nl/shop.

‘Pubermanagement voor mannen’ winnen

In samenwerking met Henk Hanssen, de schrijver van dit boek, mag ik een exemplaar van ‘Pubermanagement voor mannen’ weggeven.

  • Laat een bericht achter onder deze blog dat je mee doet. Enkel reacties die hieronder staan dingen mee tijdens de verloting.
  • Een reactie achterlaten of de actiepost delen op het Facebook- en/of Instagram van Papa’s wereld bericht geldt als een extra kans.
  • Deelnemen kan tot zondag 12 december 2021 – 20:00 uur. Reacties na deze tijd worden uitgesloten van deelname.
  • Bij deelname ga je akkoord dat wij jouw naam en adresgegevens ontvangen voor verzending van je gewonnen prijs.
    Bij deze winactie wordt jouw prijs verzonden door IkVader.nl.

Let op: Het kan zijn dat jouw reactie niet direct live staat en goedgekeurd moet worden. Aangezien wij niet 24uur per dag in het systeem zitten, kan het even duren voordat je deelname publiekelijk zichtbaar is.

Winnaar

De tijd om deel te nemen is voorbij. Er is contact opgenomen met de winnaar.
Mocht de winnaar niet binnen een week reageren, dan zal een nieuwe winnaar uitgekozen worden.


Deze blog werd geschreven door Henk Hanssen

Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *