Vaderdagtip: Vraag maar! een spel voor vader & kind

Wat weet jij van je kind en wat weet hij van jou? Houden jullie van dezelfde dingen of zijn jullie echt compleet anders? Wat was het leukste wat je vandaag gedaan hebt? Wat is je grootste blunder? Het vragenspel ‘Vraag maar! een spel voor vader & kind’ opent het dialoog aan tafel of zomaar ergens tussendoor.

Verrassing bij de post

De buurvrouw stond klaar met een klein pakketje met daarin een kaartje: “Hi Maarten, omdat ik denk dat je hier blij van wordt stuur ik je ‘Vraag maar!’ het nieuwe vragenspel voor ouder en kind. Misschien vind je het leuk om het eens te spelen. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Veel plezier!”

Tussen wat confetti lag een kartonnen doosje met een eenvoudige opdruk. Qua opmaak van het doosje zou ik er niet snel naartoe getrokken worden, maar dat is meer persoonlijke smaak. De inhoud bevalt mij een stuk beter. Als je het dekseltje eraf haalt vind je een speluitlegboekje en twee stapeltjes kaarten. Een stapeltje kaarten met 32 vragen die je als vader aan je kind stelt, en een stapeltje van 32 vragen die je kind aan jou stelt.

Tijd voor een vraag

Ken je dat? Je komt thuis van het werk en je hebt je hoofd nog vol zitten van alles wat er nog gedaan moet worden. Dan moet je nog koken, de kids moeten nog eten, het bedritueel begint en voordat je het weet ga je zelf ook alweer naar bed. Denk nog eens na, op welk moment heb je met je kind gepraat? Let op: gepraat! Dus geen “poets je tanden” “zet je bordje even weg”, maar “Wat heb je vandaag gedaan?” “Van welk dingen wordt je vrolijk?” Van die vragen stellen waardoor je weer iets meer van je kind te weten komt, weten wat er op dat moment in hem/haar omgaat. Dit kaartenspel is een hulpmiddel voor zowel vader als kind om de vragen te stellen die je misschien niet elke dag stelt, om antwoorden te krijgen die je altijd al eens van elkaar hebt willen weten.

Het is soms lastig om goed antwoord te krijgen. Sommigen zullen slechts antwoorden met één woord. Om dan wat meer eruit te krijgen kun je doorvragen: wie, wat, waar, waarom etc. Er zijn meerdere manieren om een geschikt moment te vinden voor een vraag. Ga tegenover elkaar zitten om een spelletje te spelen, trek een kaartje tijdens het bedritueel, pak er zomaar eens eentje onderweg. Het belangrijkste is dat je naar elkaar luistert, naar de vraag en naar het antwoord.

Vragen in mijn achterhoofd

Eerlijk is eerlijk, het ‘spel’ heb ik nog niet gespeeld. Nadat het pakketje binnen kwam heb ik alle kaartjes doorgelezen en ze een beetje opgeslagen in mijn hoofd. Liam is helaas voor dit spel nog wat te jong. Toch ben ik de laatste dagen wat bewuster vragen gaan stellen aan hem. Hoe het die dag gegaan is, wat het leukste van de dag was, wat hij morgen wilt doen, vragen over het voorgelezen verhaaltje en wat hij ervan vond. Het is leuk om te horen wat voor antwoorden eruit komen. Zo was hij enorm blij met een gekregen Lego-poppetje, dat was dan ook het leukste van de dag. Vooral omdat hij het mee mocht uitzoeken en omdat we het samen gebouwd hadden: “Papa, wij zijn een team hè?” Het doosje blijft hier dus nog even in de kast liggen en stiekem zal ik af en toe eens spieken ter inspiratie voor nieuwe vragen. Nu nog even eenrichtingsverkeer en laat ik hem zelf zijn eigen vragen stellen. Over een jaartje, misschien twee hoop ik het regelmatig met hem te kunnen spelen. Dat is natuurlijk wel het voordeel van deze kaartjes, de vragen gelden eigenlijk altijd. Ik zou het zelfs met mijn eigen vader kunnen spelen.

Prijs & verkrijgbaarheid

Het spel is sinds 8 mei 2017 verkrijgbaar bij boekhandels, kinderboetieks en onlinewinkels voor de consumentenadviesprijs van €15. Naast deze versie is er ook een mama-variant.

Over Elma van Vliet

Elma van Vliet wil bijdragen aan een betere wereld door mensen te inspireren écht contact te maken. Toen haar moeder in 2001 ernstig ziek werd, realiseerde ze zich hoeveel ze haar nog wilde vragen. Ze maakte het boek Mam, vertel eens, het eerste in een reeks producten die helpen bij het maken, delen en bewaren van kleine en grote momenten en herinneringen. Haar boeken, non-boeken en onlineconcepten staan bekend om de fraaie vormgeving en inspirerende vragen, en als startpunt van mooie gesprekken. Meer informatie over haar producten vind je op elmavanvliet.nl.


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *