Social media: We willen het zelf vertellen!

zelfvertellen“Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoontje!” “Wat hoor ik nu, is het al geboren? Gefeliciteerd!” “Oeh, ik lees net dat hij al geboren is, gefeliciteerd!” Deze en nog zo’n veertig berichten meer, al dan niet voorzien van een vrolijk plaatje, zag ik een half jaar terug op de Facebook tijdlijn van een vriend van mij. Het wrange was, hij had zelf nog helemaal niks bekend gemaakt via social media. Het liefst had hij nog een dagje gewacht. 

Steeds vaker zie ik felicitaties online verschijnen bij belangrijke gebeurtenissen als geboorte, huwelijk, samenwonen of het ontstaan van een relatie. Hetzelfde gebeurt bij de minder prettige gebeurtenissen als relatiebreuk, overlijden en ziektes. Zo was het een jaartje geleden dat een kennis een ongeluk had gehad tijdens een bbq en met brandwonden in het ziekenhuis lag. Binnen een dag stonden er meer dan honderd berichtjes op zijn tijdlijn zonder dat hijzelf of iemand van de familie zelf iets geplaatst had. Kort daarop zette zijn moeder eigenlijk noodgedwongen een verklaring neer wat er eigenlijk gebeurd was en hoe de situatie toen was. Waarschijnlijk was ze daar nog helemaal niet aan toe, maar ze wilde op dat moment de heersende vragen de wereld uit helpen.
Mogen we het zelf niet meer vertellen?
Het lijkt erop dat iedereen de eerste wil zijn met het ‘vertellen’ van het nieuws. Daarbij geen rekening houden met de wensen van de personen waar het over gaat. Chantal en ik willen het graag vertellen als ons tweede zoontje is geboren. Om het helemaal compleet te maken, we willen ook nog zelf uitkiezen op welk moment we dat willen doen. Of we dat nou doen een seconde nadat het eruit gefloept is of pas drie weken later, het is ons recht om het moment te kiezen.
Bij Liam waren we redelijk snel met de melding op Facebook. Zelf plaatsten wij ongeveer na een uurtje een eerste bericht inclusief foto dat ons zoontje ter wereld gekomen was. We kozen ervoor om dit redelijk snel te doen, zodat een ander ons niet voor zou zijn. Bij baby twee weten we nog niet hoe het gaat lopen. Dat zal helemaal afhangen van hoe hij en wij ons op dat moment voelen.
We beslissen zelf wat we loslaten
Ik schreef het al, wij kiezen zelf wanneer en hoe we gaan melden. Dat het een jongetje wordt is geen geheim meer. De naam is nog onbekend, maar bij het eerste berichtje zal deze er vast al bij staan. Exacte tijdstippen, lengtematen, gewichten en eerste foto’s zijn van die dingen die we later wel zullen bepalen. Daar hoeven mensen echt niet meteen naar te vragen. Hoe goed bedoelt de vragen ook zijn. Of moeder en kind gezond zijn? Dat merk je vanzelf als we daar uit onszelf iets over zeggen.
Eerst de belangrijkste mensen, dan de rest
Het is natuurlijk niet leuk als je heel dicht bij iemand staat om het nieuws pas te horen als iedereen dat doet. Onze ouders zullen natuurlijk de eersten zijn die het vernemen. Ditzelfde geldt ook voor onze broers en beste vrienden. In die laatste categorie zullen er vast wat mensen zijn die we vergeten, of die denken dat ze vergeten zijn. Pas als wij denken dat we de juiste personen het eerst verteld hebben, komt de rest aan de beurt.
Wens respecteren
Gisteravond zette ik op Twitter een (ietwat onduidelijk geformuleerde) vraag over hoe anderen het aangepakt hadden. Een paar keer kreeg ik te lezen dat ze van te voren vrienden en familie ingelicht hadden dat ze het nieuws zelf wilden plaatsen en dat ze wensten dat dit gerespecteerd werd. Wij hebben dit bij de personen gedaan die het dichtst bij ons staan. Ze gaven over het algemeen aan dit nogal logisch te vinden. Gek is dat eigenlijk, we vinden het allemaal logisch, maar toch gebeurt het ontzettend vaak.
Facebook instellen
We kregen van verschillende mensen de tip dat je een Facebookaccount zodanig kunt instellen dat anderen niets op jouw tijdlijn kunnen zetten of je kunnen taggen in een bericht. Een goede (voor mij tijdelijke) optie om te voorkomen dat iemand anders ons goede nieuws als eerste meldt. Ik ben eens op zoek gegaan in de accountinstellingen en vond al snel hoe je dit kan doen. Speciaal voor jou heb ik er wat screenshots van gemaakt. Klik op de afbeeldingen voor een vergroting om te ontdekken hoe ook jij je privacy kunt aanpassen.
Even een kleine kanttekening hierbij dankzij een reageerder op facebook:

Het werkt, zolang iemand iets op jouw tijdlijn wil zetten. Maar als hij je tagt op zijn eigen pagina, krijg jij wel een melding om te accepteren of weigeren, maar is het wel gewoon zichtbaar voor de vrienden van diegene…
Niet helemaal waterdicht dus, maar wel een begin!


Tips op een rijtje

  • Geef familie en vrienden aan dat je het zelf wil melden.
    Vraag respect voor jullie privacy.
  • Stel je Facebookprofiel in dat je niet getagd kunt worden.
  • Stel je Facebookprofiel in dat mensen niet op je tijdlijn kunnen posten.
  • Plaats een afbeelding met daarop jouw wens op je tijdlijn.

Wat zijn jouw ervaringen en tips?
Ieder bepaalt natuurlijk zelf wat en wanneer hij iets los laat op social media. Wat zijn jouw ervaringen rond de geboorte van je kind betreft social media? Hoe pakte jij het aan en liep het zoals jij wilde? Laat het mij weten door een reactie hieronder achter te laten of via één van mijn social media kanalen.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *