De regels rondom corona zijn gelukkig weer wat soepeler en dat is te merken aan het aantal kinderfeestjes dat georganiseerd wordt. De binnenspeeltuinen krijgen al weer meer reserveringen en er worden op het schoolplein volop kaartjes uitgedeeld. Hoe leuk zo’n kinderfeestje ook is, het kost ook een heleboel regelwerk. Dat begint al bij de uitnodigingen. In deze blog help ik je een stukje op weg met wat handige tips over het maken van uitnodigingskaartjes en hoe je ze kunt uitdelen.
Inhoud
Hoera, je kind is bijna jarig!
Al een flinke tijd heeft je kind er naar uitgekeken, maar nu is hij bijna jarig. Tijd voor feest, slingers en taart. Je weet al meteen dat er twee verschillende feestjes gaan komen. Eentje voor familie en vrienden, die misschien ook kinderen mee zullen brengen. Het belangrijkste feestje voor je kind is het kinderfeestje dat georganiseerd wordt voor zijn vriendjes en vriendinnetjes. Het eerste feestje kost wat minder voorbereiding, maar die tweede heeft nog wel wat voeten in aarde. Soms wordt die door een onhandige datum zelfs wel eens flink uitgesteld qua datum.
Hoeveel kinderen nodig je uit voor het kinderfeestje?
Een groot dilemma bij het organiseren van een kinderfeestje is het aantal kinderen dat je kunt laten komen. Dit levert nogal eens wat strijd op met je kind en soms zelfs met andere ouders. Je kunt immers niet alle kinderen uitnodigen, want voor je het weet zit je hele huis vol of lopen de kosten aardig uit de klauwen als je naar een leuke locatie toe wilt. Een stelregel die je kunt gebruiken bij uitnodigen voor kinderfeestjes is de leeftijd van je kind. Een kind dat bijvoorbeeld 6 jaar wordt, mag 6 kinderen uitnodigen. Als ouder ben je verantwoordelijk voor alle kinderen die op het feestje aanwezig zijn en dat betekent dat je ook overzicht moet kunnen houden op het aantal kinderen. Ben je met z’n tweeën of heb je een extra ouder die komt helpen, dan kun je ervoor kiezen om wat meer kinderen uit te laten nodigen.
Wie nodig je uit voor een kinderfeestje?
Het beste vriendje van je kind wordt sowieso uitgenodigd en de vaste speelkameraadjes ook. Het wordt wel een beetje lastig als je kind best populair is in zijn klas of op de sportclub. Ga samen met je kind in overleg wie hij het liefste op zijn feestje heeft. Het blijft uiteindelijk wel zijn feestje. Als ouder kun je een beetje sturen, want ook jij hebt wel wat voorkeuren voor welke kinderen je graag over de vloer ziet en wie absoluut niet. Maak samen een lijstje met namen en maak aan de hand van het vooraf afgesproken aantal kinderen uitnodigingen een definitieve lijst. Misschien zelfs een reservelijstje voor als je vooraf al weet welke kinderen niet kunnen komen.
Een uitnodiging maken voor een kinderfeestje
Is het lijstje met gasten voor het kinderfeestje compleet, dan kun je een leuke uitnodiging bedenken. Uitnodigingen voor kinderfeestjes zijn extra leuk als je ze een beetje persoonlijk maakt. Het moet in elk geval duidelijk zijn van wie het feestje is en dat is bij jongere kinderen extra duidelijk zodra er een foto van het feestvarken op staat. Kun je nog niet lezen, dan zie je het in ieder geval aan het gezicht van de (bijna) jarige. Een goede uitnodiging bevat de volgende informatie over het kinderfeestje:
Basisinformatie voor een uitnodiging
* Naam van de jarige
* Hoe oud het kind wordt
* Datum van het kinderfeestje
* Begin- en eindtijd van het feestje
* Locatie van het feestje
Extra informatie op een uitnodiging
* Eten de kinderen op het feestje?
* Wordt de gast thuisgebracht?
* Heb je zwemspullen nodig?
* Welke activiteit je gaat doen
* Welke cadeauwensen er zijn
* Contactgegevens ouders van de jarig
Uitnodigingen voor een kinderfeestje zijn het leukste als de jonge feestgangers ze in handen kunnen krijgen. Een (zelfgemaakt) kaartje waardoor ze zich even speciaal voelen dat ze op het feestje mogen komen. Gebruik je hiervoor een online kaartjesdienst, dan is het als drukke ouder handig dat je het kaartje slechts één keer hoeft te maken. Niet voor elke gast de tekst helemaal opnieuw schrijven, maar één keer de tekst invoeren. Tussendoor kun je het concept opslaan. Dat is helemaal handig, vooral als tussendoor je kind om aandacht vraagt. Maak je een kaartje waarop nog niet alle basisinformatie staat, dan kun je deze ver van te voren al maken en later de details in het kaartje aanvullen. Dan heb je de kaartjes in ieder geval al in huis.
Uitnodigingen kinderfeestje uitdelen of versturen?
Een van de leukste dingen aan de uitnodigingen is het uitdelen aan de gasten. De blije gezichten die het oplevert zorgen voor een goed gevoel bij je kind. Helaas is het ook zo dat er teleurstelling zal zijn van de kinderen die geen uitnodiging krijgen. Om die reden mag er op veel scholen in de klas of op het schoolplein geen kaartjes uitgedeeld worden. Dit kun je omzeilen door samen met je kind de deuren langs te gaan en de kaartjes te overhandigen of in de brievenbus te stoppen.
Maak je via een online kaartjesservice een leuke uitnodiging, dan krijg je de optie om een heel stel kaartjes thuisgestuurd te krijgen of om ze naar verschillende adressen te verzenden. Voor die laatste optie betaal je een klein beetje extra. Wel handig, want je hoeft niet alle deuren langs en in één avondje heb je alles al geregeld. Helemaal handig als de kinderen die je uitnodigt een flink stuk uit elkaar wonen.
Wanneer geef of verstuur je de uitnodiging voor een kinderfeestje?
Niet alleen ouders, maar ook kinderen hebben al snel een drukke agenda. School, sportclubs, speelafspraakjes en andere bezigheden vechten af en toe al om dezelfde dagen en tijden. Het is dus handig als je een uitnodiging tijdig doet zodat er een gaatje vrijgehouden kan worden. Stuur uitnodigingen minstens 3 weken van te voren zodat er tijd genoeg is om te reageren of de uitgenodigde daadwerkelijk kan komen. Krijg je tijdig een afwijzing binnen, dan kun je eventueel nog een kind van het reservelijstje uitnodigen als je dat wilt. Is je kind jarig in een vakantie of in de drukke decemberdagen, dan kun je ervoor kiezen de uitnodiging iets eerder uit te sturen.
Een reminder sturen
Van de meeste ouders waarvan de kinderen uitgenodigd zijn, heb je wel een mobiele telefoonnummer. Een paar dagen voor het feestje kun je, als je dat wilt, een herinnering sturen. Daarbij kun je eventueel de informatie sturen die niet op het de uitnodiging stond (zie: Extra informatie op een uitnodiging) doorgeven. Wedden dat je van veel ouders een ‘oh ja, bijna vergeten’-reactie krijgt?