Op ontdekking in Techlab XL van het Spoorwegmuseum

De jongens gaan regelmatig met de trein om samen met Chantal naar hun omi toe te gaan. Ze vinden dat schitterend. Als we bij een spoorwegovergang moeten wachten, dan is er altijd wel eentje die ‘TREIN’ schreeuwt vanaf de achterbank. Yups, onze jongens hebben wel iets met treinen. Het was dan ook een ontzettend leuke afsluiter van Liams vakantie om op uitnodiging naar het Spoorwegmuseum te gaan. Voor ons de allereerste keer dat we hier naartoe gingen, dus een extra leuke primeur.

Een proefje met Tess Milne

Het Spoorwegmuseum is niet zomaar een museum met treinen. Educatie staat hoog in het vaandel. Met een compleet eigen Techlab op de bovenverdieping, heeft het museum een laboratorium waar kinderen (en volwassenen) kunnen ontdekken hoe een trein werkt. Van 17 augustus tot en met 1 september is er een speciaal Techlab XL waarbij de proeven op een grotere schaal zijn gemaakt. Om dit evenement te openen werden meerdere bloggers uitgenodigd om samen met Tess Milne van Willem Wever een proefje te komen doen. Op simpele wijze maakten we zelf een hoovercraft. Hiermee leerden we over luchtdruk en hoe daarmee beweging gemaakt kan worden. Na dit kleine experiment werd het tijd om op onderzoek uit te gaan.

Experimenteren om te leren

Techlab XL bevindt zich zowel binnen als buiten. In vier verschillende themagebieden leer je alles over stoom, stroom, weerstand en wielen. Elk gedeelte heeft zijn eigen experimenten. Je leert waarom de wielen van een trein zo’n gekke vorm hebben of waarom wielen beter op metaal rijden dan op gras. Je gaat touwtrekken om een echte trein in beweging te krijgen en je pompt een fles water zover mogelijk op zodat het wegschiet. Voor de allerkleinsten zijn de proeven gewoon erg leuk om te doen, zodra de kinderen al wat ouder worden gaan ze vragen stellen waarom iets zo is. Voor de papa’s en mama’s is het daarom ook erg fijn dat bij elk experiment een duidelijk uitleg staat. Aangezien ouders ook niet alles weten of begrijpen, lopen er eduTRAINers rond die alles graag uitleggen. Je herkent ze aan hun laboratoriumjassen. Je gaat de activiteiten langs met een scorekaart waarop alle proefjes van Techlab XL staan en waarmee je op zoek gaat naar antwoorden. Tegelijkertijd beoordeeld je de experimenten op leerzaam en uitdaging.

Meer dan een kijkmuseum

Natuurlijk kun je in het Spoorwegmuseum in treinen stappen om ze van binnen te bekijken. Je kunt er een leuk aantal miniatuurtreinen spotten of in de grote stationshal rondneuzen. Wat erg bijzonder is, is dat dit museum een aantal attracties heeft en een echt theater. Ik neem je even mee in een kleine rondleiding.

De Grote Ontdekking

De allereerste stoomtrein van Nederland wordt in 1839 in gebruik genomen. In de lift naar de mijnen blijkt een tijdmachine te zitten waardoor we terug gaan naar dat moment. Een kastje met koptelefoon die elke bezoeker van deze attractie meekrijgt zorgt ervoor dat je een heel verhaal te horen krijgt. Vanuit de lift kom je in een mijnengang terecht die uitkomt in een echt stadje. Je ontdekt de eerste stoommachines en maakt de ontwikkelingen mee, totdat je bij het treinstation komt waar de Arend net vertrokken is. In een hal buiten de attractie staat deze stoomlocomotief daadwerkelijk.

Droomreizen

In het Stoomtheater spelen dagelijks meerdere voorstellingen. Allemaal gaan ze over de reizigers op de Oriënt Express. De trein die zoveel verhalen kent en in meerdere films een rol heeft gespeeld. We zagen een toneelstuk waarbij één dame alle rollen op zich nam en waarbij kinderen uit het publiek een taak kregen aan twee panelen met knoppen en hendels. Naast dat het een leuke show is, is het ook een fijne plek om even rustig te zitten na het rondstruinen.

Stalen Monsters

Het Spoorwegmuseum heeft met de attractie ‘Stalen Monsters’ een echte darkride in huis. Stap in een karretje en ontdek hoe het er vroeger aan toe ging op de werkplaatsen van de treinen. Onderhoud, rangeren etcetera. Er gebeurt veel in het donker en in de spotlights zie je delen van de treinen en poppen. Schrik niet als er ineens een trein op je af komt. Voordat je een karretje instapt struin je eerst rond op een museale zolder. Hier heeft opa zijn collectie van treinkaartjes, conducteurspetten en allerlei andere voorwerpen tentoongesteld. Aan zijn kleinzoon verteld hij van alles om hem te helpen met zijn spreekbeurt.

De Vuurproef

De Vuurproef is een supergave simulator. Wijlen Rutger Hauer neemt een deel van de presentatie op zich in de filmpjes die je vooraf te zien krijgt. Elke bezoeker krijgt een taak toegewezen aan de hand van de nummering op de grond. Elke simulator krijgt een remmer, een machinist en een kolenschepper. De andere inzittenden moeten de dodemansknop bedienen. Zittend in je locomotief race je per spoor door de geschiedenis heen en maak je de gekste en spannendste dingen mee.

Tijd voor vader

Op de plattegrond ontdekte ik een plekje dat ‘Het Schuurtje van Vader’ heet. Terwijl de rest nog een trein van binnen wilde bekijken, ging ikzelf de trap op naar deze plek. Het schuurtje is een eerbetoon aan alle modelbouwers die met treinen bezig zijn in hun vrije tijd. In een aparte ruimte is één op één de werkplaats te zien van een modelbouwer, waarbij ook de intercom te zien is waarmee hij met zijn vrouw communiceerde.

We willen nog een keer!

Dit museum is absoluut een succes geweest. Eigenlijk hadden we voor onszelf een beetje tijd te kort. We vertrokken wat eerder naar huis omdat we al zoveel indrukken gehad hadden, dat er niets meer bij kon bij de jongens. Het was klaar, zonder dat we echt alles gedaan en gezien hadden. Wel het meeste. Dit is echt een museum dat vraagt om herhaling om de volgende keer weer nieuwe dingen te gaan ontdekken.

Ben jij wel eens in het Spoorwegmuseum geweest en wat vond je er van?

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een uitnodiging.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *