Uitjes rondom Ootmarsum-Dinkelland

Ik werd door Linda van Mamaliefde gevraagd om in haar plaats naar camping De Witte Berg in Ootmarsum te gaan om de Tentvilla uit te testen. Hoe dat is bevallen kun je lezen in mijn vorige blog. De plaatselijke VVV zorgde ervoor dat we een compleet programma kregen aan uitjes. Via Whatsapp kregen we de avond voor vertrek alle uitjes door, maar dat kreeg het weekend nog een leuke wending. In het tasje dat we kregen bij het inchecken zaten nog wat leuke verrassingen. Daar zat het programma nog een keer in met alvast wat folders om ons in te lezen. We zouden verschillende plekken gaan bezoeken om uit te testen. In deze blog neem ik jullie in mijn schrijven mee naar de plekjes die wij bezochten.

Ootmarsum

Toen mijn ouders hoorden dat onze kampeertrip in Ootmarsum zou plaatsvinden, kwamen bij hun heel wat herinneringen naar boven. Zo’n veertig jaar terug waren zij er tijdens hun huwelijksreis. Vanuit mijn jeugd kan ik de spuuglelijke (sorry Ootmarsum) groene handdoeken op onze badkamer nog wel herinneren. Ik was dus best benieuwd naar de plek waar mijn ouders ooit geweest waren.
Het centrum van Ootmarsum is een mix van nostalgie en moderne vormgeving. In prachtig gedecoreerde oude panden vind je kunstgalerijen met uiteenlopende kunstvormen. Waren onze kids niet mee geweest, dan had ik er best eens binnen willen struinen. Ik denk niet dat we de jongens blij gemaakte hadden met een bezoekje. Misschien over een aantal jaar.
We bezochten Ootmarsum op vrijdag tegen het einde van de middag zodat we wat boodschapjes konden doen. Na de autorit en het uitpakken van onze bagage hadden we geen zin om nog te koken die avond. We besloten om in het dorp wat te eten, iets simpels als een frietje ofzo. Tijdens een kort bezoekje aan de VVV, even ‘hallo’ zeggen, kregen we de tip om bij ‘t Bakhoes aan te schuiven. Aangezien het goed weer was, zijn we op het kleine terras gaan zitten. Chantal nam een frietje samen met de kinderen. Ikzelf had wat meer honger en bestelde een Othmarburger en combineerde die met een rauchbiertje van het gelijknamige biermerk. Een perfecte combinatie. Van het dorp zelf hebben we misschien niet veel gezien, maar we hebben er in ieder geval even van geproefd.

Openluchtmuseum Ootmarsum

Als er iets is wat ik leuk vind, is het wel om een duik te nemen in het verleden. Zien waar we vandaan komen en hoe onze voorouders leefden. Hoewel ik blij ben met computers, telefoons en allerlei technische middelen, heb ik ook een zwak voor de nostalgie van het boerenland. Dit is een reden waarom ik het leuk vind om openluchtmusea te bezoeken. In het verleden bezochten Chantal en ik daarom ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en Eynderhoof in Nederweert-Eind. Dat we uitgenodigd werden om een bezoek te brengen aan het Openluchtmuseum van Ootmarsum was dus iets wat we graag wilden doen. Wij zouden het in ieder geval leuk gaan vinden, maar Liam ook?

Bij de kassa kreeg hij een luisterapparaatje mee, daardoor was het ijs direct gebroken. Geen leeswerk, want dat kan hij nog niet, maar een stem die verhalen verteld als je het apparaatje bij een activeerkastje hield. Liam had dit al snel door en liet sommige verhalen vaker afspelen. Hij is nu eenmaal een peuter (toen nog wel). Geen meterslange teksten op borden, maar een vriendelijke stem die ook het Twentse dialect machtig is en zo worden ook de plaatselijke gezegdes goed uitgelegd.

Op het terrein loop je van boerderij naar boerderij, van schuur naar bijenstal en door allerlei andere gebouwtjes die elk hun eigen thema hebben. Ik herkende de tinnen kannetjes zoals we die als toonstukjes ook hebben in de tingieterij, leerde betekenissen van decoraties aan de dakgevels terwijl de kinderen genoten van de loslopende kippen.

Aan de picknicktafels aten we onze broodjes, hoewel ik het juist leuk gevonden had om hier een typisch streekproduct te kunnen eten die hier ambachtelijk gemaakt zou zijn. Dat was er helaas niet. Wel kon ik op verschillende plekken merken dat er geregeld mensen zouden zijn die een oud ambacht uitvoeren. Een halve dag hebben we ons ondergedompeld in het platteland van zo’n honderd jaar geleden.

Informatie over openingstijden, toegangsprijzen en speciale evenementen zijn te vinden op hun website.

Gasterij Oatmössche

Aan hetzelfde plein als het Openluchtmuseum ligt Gasterij Oatmössche. Het pand is geheel in stijl met de ingang van het museum en het terras geeft een gezellige sfeer. Aangezien we in het museum helaas niks konden drinken, besloten we hier wat te nemen op het terras. De kaart biedt een keur aan versnaperingen en dranken. Natuurlijk staan ook de bieren van bierbrouwerij Heupink & co, die er tegenover ligt. Zij brouwen het Othmarbier dat hier in de streek goed bekend staat. De goede samenwerking tussen de brouwerij en de gasterij is goed te zien door de grote blinkende koperen brouwketels die de gasterij sieren. Gisteren een rauchbier, deze keer een andere van de kaart. Tsja, je moet nu eenmaal alles een keer proeven. Chantal en de kids namen een glaasje fris.
Aangezien de brouwerij rondleidingen op bestelling doet met een minimum aantal personen, heb ik deze helaas niet van binnen kunnen bekijken. Wellicht een leuk idee voor de toekomst.

Natura Docet Wonderryck Twente – Denekamp

Als klein jongetje ging ik samen met mijn vader regelmatig naar het Natuurmuseum in Nijmegen. Ik kon me dan tijden vergapen aan de diorama’s met opgezette dieren. Achter glazen wanden waren hele landschappen gemaakt waarin je precies kon zien welke dieren met elkaar te maken hadden in het plaatselijke ecosysteem.

Volgens het originele programma zouden we op zondag een braderie gaan bezoeken, maar zaterdagavond ontving ik een appje van de VVV dat de plannen gewijzigd waren. Ze wilden graag dat we naar Denekamp zouden gaan voor een bezoek aan Natura Docet Wonderryck Twente. Aangezien dit museum een favoriet was van onze contactpersoon had ze hier toegang geregeld. Heel eerlijk, ik was erg blij met de wisseling van het programma aangezien ik graag in dit soort museums kom. Liam hadden we van te voren een beetje voorbereid. Een grote zaal met allemaal opgezette dieren kan erg angstaanjagend overkomen. Ik vertelde hem over het vogelmuseum uit het boek ‘Pluk van de Petteflet’ waar de vogels glazen oogjes hadden. Eerder had hij bij Ecomare ook al opgezette dieren gezien. Hij begreep dus wat er komen zou.

Wonderryck is een museum dat een grote collectie opgezette dieren heeft van over de hele wereld en uit verschillende tijdperken. Bij binnenkomst kom je meteen oog in oog te staan met het skelet van een Stegosaurus. Kei cool, en dan ben je nog niet eens voorbij de kassa, want dan gaat de pret pas echt beginnen. Het eerste deel loopt langs verschillende schermpjes met spelletjes waarin gesimuleerd wordt hoe een valk een muis vangt, het inkleuren van vlindervleugels of de weg vinden voor een das. Elk spelletje heeft zijn eigen leerelementen.

Door een dassentunnel kom je uit in het hart van het museum, de werkkamer van Meester Bernink. Hij is de oprichter van het museum en verzamelde de dieren en fossielen. In zijn werkkamer zien we de eerste opgezette dieren, kasten vol met verschillende eieren, vlinders, dinosaurusbotten, eigenlijk alles wat je later in het museum tegen gaat komen in aparte gedeeltes.

Liam en Kyran konden geen genoeg krijgen van de verschillende spelletjes, het Funky Forest was toch wel een superkamer. Op de muren verschenen digitale bomen als je er voor stond en het was de bedoeling deze in ‘leven’ te houden door digitaal water ernaartoe te bewegen met kussentjes op de grond. We hebben hier een tijdje met z’n allen gespeeld. Met de trap omhoog kwamen we in de Wonderkamers met een vaste tentoonstelling van dieren uit de hele wereld en bij de wisseltentoonstellingen.

We hebben echt een flinke tijd in het museum rondgelopen en verwonderd rondgekeken. Liam zag allerlei bekende dieren en benoemde ze, vooral als ze ook uit zijn favoriete boeken en filmpjes kwamen. Buiten bij het restaurantje zat nog een natuurgedeelte waar je planten en diertjes kon ontdekken terwijl je door een survivalspeeltuin ging. We hebben nog veel meer gezien en beleefd dan ik nu beschrijf, maar ik denk dat het leuker is om dat zelf te gaan ontdekken. Wonderryck is misschien een stuk onbekender en iets kleiner, maar ik hoop dat het een compliment is als ik zeg dat dit het Twentse antwoord is op Naturalis.


Deze blog bevat gesponsorde inhoud.
Deze blog is met aangepaste tekst ook te lezen op Mamaliefde.nl
Deze blog kwam tot stand door samenwerking met:

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Ootmarsum is een leuke plaats. Ik weet nog goed café Pikkemaat. In een winkel waar ze houtwerk verkochten hebben we nog enkele houten kistjes gekocht. Ach, dat is nostalgie. Ik vind Maarten dat je alles mooi omschreven hebt.