Uitjes waarbij je de prehistorie beleeft

prehistorie, museum, prehistorisch dorp, prehistorisch overnachten

De prehistorie is een tijd die bij kinderen enorm tot de verbeelding spreekt. Jagen met een zelfgemaakte pijl en boog. Rondlopen in een dierenvelletje en slapen in hutjes gemaakt van takken en klei. Hoe gaaf is het als je dit van heel dichtbij kunt meemaken? De prehistorie beleven in Nederland kan op verschillende plekken. In verschillende openluchtmuseums en kampen kun je één of meerdere dagen doorbrengen als prehistorisch mens. Ontdek snel waar je moet zijn om ver terug te gaan in de tijd.

Prehistorie beleven in één dag

Een tijdreis maken van één dag naar de prehistorie is in verschillende Nederlandse (openlucht)museums makkelijk te doen. Loop rond tussen oeroude voorwerpen, bekijk de eerste woningen op Nederlandse bodem en doe mee met allerlei workshops. In deze musea kun je in één dag de prehistorie beleven.

prehistorisch dorp eindhoven, openluchtmuseum, historie, museum, eindhoven, geschiedenis
Speerwerpen – preHistorisch Dorp Eindhoven – Papa’s wereld

preHistorisch Dorp Eindhoven

Stap door de houten poort en belandt vanuit de moderne tijd zo meer dan 250.000 jaar het verleden in. Jaag in het preHistorisch Dorp met een speer op zwijnen, leer boogschieten, bak broodjes boven een vuurtje of leer hoe je schrijft met een ganzenveer. Geschiedenis leer je door te doen en daarom mag je in dit levende museum enorm actief bezig zijn. Naast belevenissen in de steentijd, bronstijd en ijzertijd, beland je in dit museum in meerdere tijdsperiodes die later ontstaan. Het preHistorisch Dorp heeft regelmatig themadagen waarop allerlei extra activiteiten te doen zijn.

Recensie 1 preHistorisch Dorp op Papa’s wereld
Recensie 2 preHistorisch Dorp op Papa’s wereld

Adresgegevens

preHistorisch Dorp
Boutenslaan 161 B
5644 TV Eindhoven
Nederland

Archeon

In het Archeon beleef je de prehistorie van 8800 V. Chr. tot 12 V. Chr. Ontmoet de jagers, de eerste boeren en beleef de brons- en ijzertijd. Stukje voor stukje ontdek je hoe de mens zich ontwikkelde. Bekijk in wat voor hutten ze leefden en wat ze dagelijks deden. Terwijl je rondloopt en meedoet aan tal van activiteiten, waar je een speciale activiteitenkaart voor moet aanschaffen, krijg je telkens verhalen en uitleg van ‘bewoners’ in klederdracht.
Ben je na een tijdje uitgekeken, dan loop je gewoon door naar de Romeinen, Vikingen of speel je voor ridder in de Middeleeuwen.

Recensie Archeon op Reisliefde

Adresgegevens

Archeon
Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn
Nederland

Scoor je toegangskaartjes met korting:

Hunebedcentrum

In Borger, vlak bij het grootste hunebed van Nederland, ligt het Hunebedcentrum. Een interactief museum waar je kennis maakt met de hunebedbouwers en de manier waarop ze leefden. Kijk in een nagemaakte woning en speel allemaal spellen waarbij je spelenderwijs kennis opdoet.
Direct naast het centrum is het tweede deel van dit museum, het Oertijdpark. In dit park ga je op een tijdreis van neanderthal kamp naar het prehistorische dorp. Op de route kom je hutten uit verschillende tijdsperioden tegen en kun je oog in oog komen te staan met hun bewoners die je van alles kunnen vertellen over hun tijd.

Recensie Hunebedcentrum op Volgmama

Adresgegevens

Hunebedcentrum
Hunebedstraat 27
9531 JV Borger
Nederland

OERmuseum

In West-Drenthe, in het dorpje Diever, vind je het OERmuseum. Een klein museum dat zich richt op plaatselijke archeologische vondsten. Topstukken zijn de grote mammoet in de IJstijd-zaal en de mummie van een mammoet jong. De zolder is besteed aan de hunebedbouwers. Buiten het museum worden verschillende workshops gegeven en is er een speurtocht te doen.

Adresgegevens

OERmuseum
Brink 7
7981 BZ Diever
Nederland

IJzertijdboerderij Dongen

Op de zaterdagen van april t/m oktober ben je als bezoeker welkom op IJzertijdboerderij Dongen. Tijdens je bezoek ontdek je het leven in de ijzertijd. Vrijwilligers beelden de tijd uit door allerlei ambachten uit te voeren en hierover te vertellen. Kinderen kunnen op het archeologieveld graven naar allerlei voorwerpen. Naast een boerderij vind je er een heilige eik, kleine akkers, een waterput en een urnenveld. Groepsbezoeken zijn mogelijk.

Adresgegevens

IJzertijdboerderij Dongen
Oude Oosterhoutsebaan 15
Dongen
Nederland

Prehistorie beleven met overnachten

Je ontdekt pas echt hoe het leven in de prehistorie was als je jezelf iets langer onderdompelt in deze tijd. Beleef de prehistorie in speciale kampen waar je meerdere dagen kunt verblijven en waarbij je slaapt in een prehistorisch dorp.

prehistorisch dorp eindhoven, openluchtmuseum, historie, museum, eindhoven, geschiedenis
Workshopruimte preHistorisch Dorp Eindhoven – Papa’s wereld

Haps

In stadspark Berg en Bos te Apeldoorn is een prehistorische nederzetting, genaamd Haps, nagebouwd voor educatiedoeleinden. Het staat er al sinds 1976. Als tijdelijke bewoner leef je tussen de schapen, ganzen en andere dieren die je tijdens je verblijf verzorgd. Leer broodbakken en soep maken met zelf gemaakt vuur. Sprokkel hout en leer diverse vaardigheden om je helemaal in te leven in de prehistorie. Om het nog realistische te maken laat je de telefoon en horloge in je bagage zitten.

Het project-dorp is enkel in groepen te bezoeken voor meerdere dagen. Uiterst geschikt als schoolkamp, maar ook voor particulieren. Je overnacht in de nagebouwde woningen. Slechts éénmaal per jaar is het dorp voor het grote publiek te bezichtigen onder begeleiding van gidsen.

Adresgegevens

Haps-project
Eerste hek aan de rechterhand 400 meter na de Stayokay 
Asselsetsraat 330, 7312 TS Apeldoorn

Swifterkamp

In Natuurpark Lelystad vind je de prehistorische nederzetting Swifterkamp. Het bestaat uit twee boerderijen, een jager-verzamelaarhut en drie bijgebouwen. Als bezoeker kun je er rondlopen en kijken hoe het leven in de Nieuwe Steentijd er aan toe ging. In het voorjaar en de zomer zijn de bewoners er vaak aanwezig. Dagbezoekers zijn welkom in het dorp zolang deze niet verhuurd is aan groepen. Bij een verhuur verblijf je minimaal één nacht in een boerderij. Zowel scholen als particuliere groepen zijn welkom.

Adresgegevens

Archeologisch Openluchtmuseum Swifterkamp
Vlotgrasweg 15
8219 PP Lelystad

preHistorisch Dorp Eindhoven

Het preHistorisch Dorp in Eindhoven biedt scholen de gelegenheid om er op een twee- of driedaags schoolkamp te gaan. Kinderen slapen hierbij in de historische gebouwen. Eten bij een knappend houtvuurtje, slapen op knisperende stromatrassen en overdag diverse educatieve workshops.

Adresgegevens

preHistorisch Dorp
Boutenslaan 161 B
5644 TV Eindhoven

Expeditie Archeon

Expeditie Archeon is een klein beetje vals spelen als het gaat om je onderdompelen in de prehistorie. Bij museumpark Archeon is een camping gebouwd met luxe lodgetenten. Je slaapt in een gewoon bed in een tent die van alle gemakken voorzien is. Vanuit de camping start de expeditie door het Archeon en wordt je door een begeleider door het complete park meegenomen en doe je allerlei activiteiten. Hierbij wordt het prehistorische deel van het museumpark zeker niet overgeslagen. Je verblijft meerdere nachten waardoor je uitgebreid de kans hebt om de complete geschiedenis te ontdekken.

Recensie Expeditie Archeon op Reisliefde

Adresgegevens

Archeon
Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn
Nederland

Scoor je toegangskaartjes met korting:


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *