Uitgestelde Vaderdagtrofee 2016 voor Praktijkvader

praktijkvadertrofeeHet Vader Kennis Centrum reikt sinds 2007 de Vaderdagtrofee uit aan een persoon of organisatie die zich in het voorafgaande jaar bijzonder heeft onderscheiden op het terrein van betrokken vaderschap, gedeeld ouderschap of vaderinclusief beleid. Normaal gesproken wordt deze prijs uitgereikt op Vaderdag, maar deze keer is het uitgesteld tot de Week van de Opvoeding. 
Een trofee met een extraatje
Eerder dit jaar werd een persbericht de deur uit gedaan om jezelf kandidaat te stellen, of om een ander te nomineren voor deze prijs. Naast de titel en een glassculptuur als trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van €2.500,- Dat geldbedrag moet gebruikt worden aan een project of initiatief dat betrokken vaderschap stimuleert. De financiën voor deze prijs zijn verzorgd door de opgeheven Stichting Fonds Verantwoord Scheiden die haar restkapitaal ter beschikking stelt aan initiatieven die in haar verlengde liggen.
Drie genomineerden
Vanuit de verschillende aanmeldingen heeft de jury uiteindelijk drie genomineerden voor de trofee uitgekozen: ‘De Praktijkvader”Vader Verkent’ ‘Vaders op School‘ Persoonlijk ken ik twee van de genomineerden. Vaders op School is onderdeel van VDRS (voorheen Vital Daddy) waarmee Papa’s wereld goed contact heeft en regelmatig projecten samen doet. Jeroen van De Praktijkvader zie ik af en toe tijdens  verschillende beurzen waar hij staat met een informatiekraam. Aangezien ik twee van de genomineerden ken, was ik behoorlijk benieuwd naar de uitslag. Vanmiddag is de trofee uitgereikt nadat de genomineerden zich eerst nog hebben mogen pitchen.

De Praktijkvader als winnaar
Via de app-groep van VDRS kreeg ik vanmiddag al ‘live’ te lezen dat de trofee naar De Praktijkvader is gegaan. In het persbericht dat ik later ontving las ik om welke reden.

De onafhankelijke jury, bestaande uit Prof. Dr. Renske Keizer (Universiteit van Amsterdam), Em. Prof. Dr. Louis Tavecchio (Universiteit van Amsterdam), Saskia de Hoog (Women Inc), Abdellah Mehraz (Trias Pedagogica) en Peter Tromp (juryvoorzitter), koos voor ‘De Praktijkvader’ omdat het onderscheidende DOE-gerichte methodieken heeft ontwikkeld om mannen te helpen hun eigen kwaliteiten, wensen en verlangens met betrekking tot het vaderschap, hun relatie en hun eigen ontwikkeling beter te kennen en meer in te zetten.
Peter Tromp, voorzitter van het Vader Kennis Centrum: “De educatieve onderneming van Jeroen de Jong vult een lacune op in het maatschappelijke veld. De Praktijkvader biedt aan deelnemende vaders een veilige leeromgeving en kleinschalige praktische voorbeelden om met elkaar tijdens uitdagende activiteiten invulling te geven aan het door hen gewenste betrokken vaderschap en gedeeld ouderschap over hun kinderen.”
Vanaf eind 2015 is de Praktijkvader een financieel gezonde onderneming waarvan de initiatiefnemer en zijn gezin kunnen leven. Deelnemende vaders komen uit het hele land en uit België naar Nijmegen voor de vadertrainingen.

Via Facebook laat Jeroen het volgende weten:

We did it!! De Vaderdagtrofee 2016 van het Vader Kennis Centrum is vandaag toegekend aan de Praktijkvader. Time to party!! Trots, voldaan en ontzettend blij met deze waardering. Dank voor al je support, dit doe ik niet alleen! En voor die 2500 euro heb ik een mooie bestemming! Maar dat komt later  Nu eerst even aan het werk met de fijne mannen uit de Vuurvaders groep. En morgen Liever de Liefde. Heerlijk!!

Vaders op School
VDRS is met Vaders op School een nieuw project begonnen in 2016. Na eerder kleinere initiatieven gedaan te hebben, is dit het eerste grotere project waarbij enkele scholen in Arnhem als testfase werd gebruikt. Op deze scholen worden vaders uitgedaagd om in de klas wat te komen vertellen over hun werk of hobby. Een megaspreekbeurt waarbij ze de kinderen uit de klas mee mogen laten doen in hun verhaal. Even nemen ze de klas over van de leraar, even zijn zij zelf degenen die de kids wat bijbrengen.
Naast Vaders op School verzorgt VDRS met Vaders in Progress een cursus voor aanstaande vaders om ze voor te bereiden op hun nieuwe levenstaak.

Gefeliciteerd!
Papa’s wereld wil als eerste de drie genomineerden feliciteren met het behalen van de kans op de trofee. Een nominatie krijg je enkel na hard werken. Hard werken om de maatschappij bewust te laten worden van het belang van de papa. Natuurlijk ook Jeroen bij het behalen van deze mooie prijs. De allerbelangrijkste die ik wil feliciteren is de ‘papa’ die dankzij deze initiatieven de kans krijgt om naar voren te stappen, te groeien en de vader te zijn voor zijn kinderen die hij wil zijn.

Deze blog kwam tot stand door persoonlijke teksten, het persbericht van het Vader Kennis Centrum en de Facebookpagina van De Praktijkvader. De afbeelding is afkomstig van De Praktijkvader.
profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *