Uitbreiding vaderschapsverlof politiek spel

Al een flink aantal jaren speelt uitbreiding van het vaderschapsverlof een rol in het politieke toneel. Bijna alle partijen zijn het er wel over eens dat slechts twee dagen vrij voor vaders erg weinig is. Hoeveel dagen het dan moet zijn, daar lopen de meningen over uiteen.

Van 2 naar 5?

Eerder werd een voorstel aangenomen om het betaald vaderschapsverlof naar vijf dagen te verlengen. Vanaf 2017 klopt dit gedeeltelijk. Nu krijgen vaders dankzij het kabinet de mogelijkheid om 2 dagen betaald verlof te nemen, met daarnaast 3 dagen onbetaald verlof. In 2019 moet dat volgens het kabinet omgezet zijn in een recht op 5 dagen onbetaald verlof. Sommige partijen gaat dat overigens nog niet ver genoeg en eisen een langere periode.

Voor mij te laat

Maar waar sta ik? Op dit moment zijn er hier in huis geen baby’s meer. Voor mij is het dus eigenlijk allemaal te laat. Hoewel een derde kind nog steeds niet helemaal uitgesloten is. Toen het voor mij allemaal wat meer speelde, schreef ik er al blogs over. Lees deze maar eens uit 2015 en deze uit 2016. Mijn mening over een verlenging van het onbetaald verlof is nog steeds niet veranderd. Vanavond heb ik de 2016 blog nog eens goed doorgelezen en ik sta nog steeds achter de punten die ik toen beschreven heb.

Vader leer je kind kennen

Als vader is het belangrijk je kind te leren kennen, maar voor het kind is het ook belangrijk om de vader te leren kennen. Het moet niet zo zijn dat je enkel maar met regelzaken bezig bent als de kleine ukkepuk er is, het is tijd om te genieten, om de eerste zorg op je te nemen, te leren van de kraamverzorgster. Het is de tijd om even extra aandacht te geven aan je vrouw, maar ook aan de andere kinderen in het gezin. Iedereen in het gezin heeft een nieuwe rol gekregen, of een uitbreiding daarvan. Hoe kan de vader deze nieuwe rol aannemen als het telkens buiten het gezin aan het werk is.

Extra aandacht voor betaald vaderschapsverlof

Stichting Vader Kennis Centrum probeert momenteel extra aandacht te krijgen bij de kabinetsformateur om het betaalde vaderschapsverlof weer op de agenda te plaatsen. De brief die zij geschreven hebben staat hier: brief formateur_mw Drs Schippers_v2

Wat vind jij?

Ik ben het in ieder geval eens met ze, wat vind jij?

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Als mama zijnde baalde ik hier ook van en ben helemaal voor uitbreiding. Ik kan me helemaal in je punten vinden. Het moet voor mannen geen regelding zijn. Ook mannen horen te kunnen genieten van deze super bijzondere periode. Mijn man heeft twee weken vakantie genomen, dat was heerlijk, maar daardoor geen vakantie uren meer over voor herfst en mei vakantie.