Een tweedehands gezinsauto kopen, waar let je op?

tweedehands auto, familieauto, occassion kopen

Je had altijd al een super sportieve raceauto willen rijden. In je gedachte zag je jezelf als een koning over de snelweg gaan. Verstappen zou er bij verbleken terwijl jij slechts met één hand aan het stuur en met een vinger in de neus je bolide onder controle hield. Maar dan is daar ineens een staafje met blauwe streepjes. Je krijgt het beste nieuws dat je ooit te horen kreeg: “Schat, je wordt vader.” Je gedachtes zweven op een roze wolk, maar een andere droom spat uiteen. Die racewagen ga je voorlopig enkel besturen in GTA. Jouw droomwagen wordt ingeruild voor een degelijks gezinsauto met ruimte voor een kinderzitje (of twee, drie). Waar let je eigenlijk op als je een familieauto gaat kopen, en zeker bij een tweedehandse?

Andere eisen voor een auto

Dat een auto waarin kinderen vervoerd moeten worden aan andere eisen moet voldoen dan aan een plezierwagen is niet zo moeilijk om te bedenken. Het is dan ook een heel verschil of je jouw kostbaarste bezit moet vervoeren of dat je enkel wat rondjes in het dorp wilt rondrijden zodat anderen jouw motor horen ronken. Voor dit heel andere gebruik zal je dan ook een heel andere auto moeten aanschaffen. Met een sportwagentje ga je niet zo snel voor vier man boodschappen doen of laad je een complete tent en koffers voor een autovakantie in de achterbak. Jouw gebruik bepaalt mede welke auto je gaat kopen. Dit zijn enkele punten waar je op moet letten bij een auto kopen voor jouw (toekomstige) gezin.

Een veilig karretje

Na het aanschaffen van een complete babykamer en alle kleertjes enzovoorts voor de kleine, is je portemonnee al aardig leeg getrokken. Het is dan ook niet vreemd als je kiest voor een occasion in plaats van een gloednieuwe bolide. Laat deze tweedehands auto voordat je tot een koop overgaat uitvoerig nakijken op verborgen gebreken. Neem desnoods een expert mee voor een second opinion. Je wilt immers niet midden op straat stil komen te staan terwijl je je partner naar het ziekenhuis rijdt voor de bevalling. Bij alle weersomstandigheden moet je van het bakkie op aan kunnen, ook tijdens rijden in de sneeuw. Dat het door de keuring komt is niet genoeg, kijk ook naar de langere termijn om te bepalen of jouw keuze wel een aantal jaartjes mee kan. Keyword voor een gezinsauto is ‘veilig’.

Stevig op de weg

Een familieauto moet stevig grip hebben op de weg. Het gaat niet om de snelheid maar om een stabiele ligging. Wegwaaien bij de eerste rukwind of door een passerende vrachtwagen moet je natuurlijk niet hebben. Je komt pas echt goed te weten hoe jouw toekomstige vervoersmiddel reageert door een goede testrit te doen. Is je gezin al iets groter dan jij en je partner, neem iedereen dan eens mee voor een ‘plezierritje’. Meteen even goed kijken naar het profiel van de bandjes.

Hoe groot moet hij zijn?

Niet elk gezin bestaat uit het standaardplaatje ‘papa-mama-twee kindjes’. Het ene gezin is met drie personen al compleet terwijl bij de andere er vier kinderen zijn met nog eentje onderweg. Dat gezien van drie kun je in een stationwagen niet meer terugvinden, terwijl dat van zes niet in een Smart past. Je zoekt dus naar een geschikte auto die past bij jouw gezinsgrootte. Kies je voor een Peugeot 308, dan heb je zelfs keuze uit allerlei modellen van hatchback tot stationwagen. Wat een handige tip is bij de achterbank, kijk naar een auto waarbij deze bestaat uit losse stoelen. Op elke stoel past namelijk een kinderzitje en zo zit het daar al snel ruim genoeg.

Flinke kofferbak

Wil je niet helemaal ingebouwd zitten als je een aantal uurtjes moet tuffen, dan is het fijn als je de bagage goed kwijt kunt. Een ruime kofferbak is dan ook een vereiste voor een gezinsauto. Hoewel steeds meer kinderwagens goed plat op te vouwen zijn, nemen deze al snel heel wat ruimte in. Dat geldt ook voor de extra boodschappentas en voorraad luiers die je gaat inslaan.

Wat is jouw eis voor een gezinsauto?

Met bovenstaande tips heb je al een klein handvat om op pad te gaan om een nieuwe tweedehandsauto te kopen. Welke tips heb jij nog die absoluut in dit rijtje moeten staan? Laat het weten in een reactie hieronder.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *