Van ooievaar tot vlag, 9 manieren om een geboorte aan te kondigen

ooievaar geboortebord

Hoera, je kindje is geboren en iedereen mag het weten. Het liefst zou je het van de daken willen schreeuwen. Spaar je stem, want soms zijn beelden beter dan woorden. Met een ooievaar in de tuin weet iedere voorbijganger al genoeg: “Ze hebben een kindje gekregen.” In deze blog vertel ik je enkele manieren waarop je iedereen buiten kan vertellen dat jullie gezinsuitbreiding hebben.

Iedereen mag het weten

Geboortekaartjes en een aankondiging op social media zijn slechts een tweetal manieren om je kennissenkring te laten weten dat er een kleine jongen of meid is geboren. Je kiest daarmee bijna precies wie je het wilt laten weten. Ik zeg bijna, want social media zorgt er altijd wel voor dat het ook terecht komt bij degenen waarvan je het niet helemaal nodig vind. En toch, eigenlijk wil je het iedereen laten weten want jullie wonder is ter wereld gekomen. Een paar versieringen in en om je woning zeggen al genoeg. Ik geef je een paar opties.

9 manieren om het te vertellen

Aankondiging vooraf

Een geboortebord in de tuin kan ook een leuke aanloop hebben. Je kent het misschien wel, een leeg ooievaarsnest in de tuin of eentje met een groot ei er in. Naast een zwangere buik die op ontploffen staat, is dit een leuke manier om te zeggen dat er iets zit aan te komen.
Een variant hierop is een ‘work in progress’ bord. Je weet wel, net zoals op een bouwterrein. De aannemers staan er op vermeld, maar de naam van het kindje en de datum nog niet. Die worden toegevoegd zodra het geboren wordt.

Geboortebord in de tuin

De meest populaire manier om een geboorte aan te kondigen in je tuin is een geboortebord. Daar staan dan ineens Woezel en Pip of Nijntje in je tuin die de naam van je kindje vasthouden. Ondanks alle bekende cartoons blijft een geboortebord met ooievaar enorm populair. Vaak is het zo dat deze borden door een creatieve papa worden gemaakt of dat ze gehuurd worden met een nieuwe naam er op. Hier zijn ook bedrijven voor die ze speciaal voor jullie maken met aanpassingen naar wens.

Raambord

Heb je geen tuin om een geboortebord in te zetten of woon je een paar verdiepingen hoog zonder balkon, dan is een raambord een goede optie. Het idee is afgeleid van de ’te koop’-borden. Twee kanten die als een driehoek tegen elkaar aan staan tegen het raam geplakt. Daarop een leuke afbeelding en natuurlijk de naam. Geen grote poespas, maar toch kun je jullie geweldige nieuws kenbaar maken.

Raamsticker

Raamstickers zijn er in allerlei keuzes. Kant en klaar geprint met standaard afbeeldingen of eentje met een persoonlijke touch. Met een plotter zijn leuke afbeeldingen te maken met of zonder naam. Het leuke van raamstickers is dat ze over het algemeen herbruikbaar zijn. Ben je klaar met het nieuws aan de voorkant van het huis, dan kun je de sticker weer gebruiken op de kinderkamer. Bijvoorbeeld op op het raam of op de slaapkamerdeur. Doordat je de stickers met water op het raam bevestigd, laten ze achteraf geen plaksporen achter. Ideale optie als je geen plek in de tuin hebt voor grote versieringen.

Raamtekening

Met raamstiften of schoolverf kun je zelf lekker creatief bezig zijn op de ruiten. Wat hier enorm leuk aan is, is dat jullie je helemaal zelf kunnen uitleven met wat je er ook maar op wilt zetten. Er kan natuurlijk gebruik gemaakt worden van allerlei sjablonen waarmee je sierlijke letters kunt overtrekken. Heb je al kinderen, dan is deze optie extra leuk omdat ze jullie dan mee kunnen helpen met de raamtekening.

Poster van geboortekaartje

Zelf wilden we geen ooievaar in de tuin of een ander groot bord. We waren al trots op ons eigen ontworpen geboortekaartje. We besloten dan ook om van de afbeelding een verticale versie te maken die we op zeildoek lieten afdrukken, om voor het raam te hangen. Zo hadden we onze persoonlijke poster om voorbijgangers te laten weten dat ons zoontje geboren was.

Geboortevlag

Hang de vlag uit, het is feest! Letterlijk hang de vlag uit, een geboortevlag. Roze of blauwe vlaggen met bijvoorbeeld een ooievaar er op. Jullie kunnen er net zoveel uithangen als jullie zelf willen. Misschien wel eentje van elke kleur als er een tweeling geboren is? Vlaggen vallen enorm op, ook bij een balkon. Met een uitgespreide geboortevlag over de balustrade voorkomen jullie dat de vlag zich helemaal invouwt.

Waslijn met rompertjes

Geen zin in ‘suffe ooievaars’ of een Winnie de Pooh in de tuin? Denk eens aan een waslijn of wasmolen vol met rompertjes en wasbare luiers? In de rompertjes kun je nog leuke verwijzingen maken naar jullie newborn. Op elk rompertje een letter van de naam bijvoorbeeld. Gebruik maken van verschillende kleuren rompertjes. Getallen die de datum vormen of iets anders creatiefs.

Ooievaar door de ruit

Het is een tijdje een trend geweest en je ziet ze nog regelmatig, de ooievaar die door de ruit heen vliegt. Een op het raam geplakte ooievaarskont met twee benen die buiten bungelen. Al dan niet met wat ‘barsten’ in de ruit die er opgetekend zijn of als een sticker meegeleverd zijn. De uitgebreide versie heeft ook de voorkant van de ooievaar erbij die aan de binnenkant van het raam geplakt is.

Combineren mag

Het leuke van zoveel verschillende opties is dat jullie een keuze kunnen maken die bij jullie past. Dat hoeft niet slechts één manier te zijn, want jullie bepalen zelf hoe hard jullie willen roepen. Al neem je alle tips tegelijkertijd en staat de hele tuin vol. Misschien wel met 6 geboorteborden en hangen er 10 vlaggen uit. Het is jullie feestje en die vieren jullie zoals je het zelf wilt. Laat de creativiteit lekker gaan. Meer inspiratie nodig, kijk dan eens op de website van Geboorteplein.

Wat was jullie manier?

Ik vertelde al dat wij de aankondiging deden met een poster op het raam. Op welke manier hebben jullie de gezinsuitbreiding naar buiten gebracht? Zou je het met de tips die ik hierboven schreef nu anders gedaan hebben? Mis je nog leuke tips? Laat het me weten middels een reactie.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *