Als klein jongetje speelde ik bij mijn oma graag met de houten treinbaan. Elke week maakte ik de rails weer in een ander patroon en plaatste ik er allerlei poppetjes bij. Nu vele jaren later spelen mijn eigen kinderen er regelmatig mee, maar ze hadden een nieuwe impuls nodig om er mee te blijven spelen. Die heb ik gevonden met Track Connectors. Tussenstukjes die ervoor zorgen dat je de houten treinbaan kunt combineren met Duplo en daardoor ook in de hoogte kan gaan werken. De jongens en ik namen de proef op de som en bouwden samen aan nieuwe mogelijkheden.
Inhoud
Oma’s houten trein
Onder de trap stond een mand met wat treinrails en een paar wagonnetjes. Als we op woensdag bij oma waren, speelden mijn broer en ik er vaak mee. Je weet wel, die enorm bekende houten treinbaan van BRIO, al was het toen misschien nog wel van een ander merk. Met slechts een beperkt aantal onderdelen probeerden we elke week weer een ander parcours te maken, al kwamen we vaak wel uit op hetzelfde rondje. Dat was ruim dertig jaar geleden. Diezelfde baandelen met treintjes liggen nu bij mij in huis, uitgebreid met de tracks van LILLABO van IKEA en PLAYTIVE. Onze jongens maken er nu hun rondjes mee en stiekem bouw ikzelf nog af en toe mee.
Ik wilde altijd al de hoogte in
Als er iets was wat ik jammer vond aan deze houten treinbanen, dan is het wel dat het enige hoogteverschil in de bruggetjes te vinden is. De paar houten tracks die omhoog gaan, zorgen er niet voor dat je op hoogte blijft, want er is geen ondersteuning voor de baandelen. De houten rails vallen dus al snel naar beneden. Hoe gaat zou het zijn als de trein een mooie bocht naar beneden maakt en uiteindelijk onder de rails door rijdt waar het net nog overheen reed? Een paar jaar terug zag ik ergens in Amerika een leuke optie hiervoor die helaas nooit zijn weg heeft gevonden naar de Nederlandse schappen. Afgelopen jaar kwam mijn stille wens alsnog uit doordat ik Toy2 Track Connectors tegen kwam via social media.
Twee jeugdliefdes komen samen
Ander speelgoed waar ik altijd mee gespeeld heb als klein jongetje is DUPLO, en later natuurlijk LEGO. Wat heb ik toen veel gebouwd zeg. Door de komst van mijn eigen kinderen, ben ik weer meer gaan bouwen en is er weer DUPLO in huis. Een tijdje was de DUPLO extra in trek doordat je in combinatie met Hubelino gave knikkerbanen kan maken. Onze jongste was er de laatste tijd een beetje klaar mee, dus besloten we de complete bak tijdelijk op zolder te zetten om wat ruimte te besparen. Dat duurde niet lang, want doordat we een complete set Track Connectors opgestuurd kregen, was de DUPLO weer heel erg nodig. Met deze gave koppelstukken verbind je namelijk de houten treindelen, maar kun je met behulp van de DUPLO-blokken de hoogte in gaan. Eindelijk komen de houten treinbaan en DUPLO samen om de meest geweldige treinroutes te kunnen maken.
Hoe werken Track Connectors?
Track Connectors zijn kunststof koppelstukken, gemaakt in Denemarken, met aan de bovenkant de mogelijkheid om de treindelen in te schuiven en aan de onderkant een connectie te maken met DUPLO-blokken. Met maar liefst zes verschillende connectors is er aan elke bouwoptie gedacht.
- Basis (Basis)
Verbind treinrails en bouwblokken. - Rechte ondersteuning (Straight)
Houd rails op de juiste hoogte en ondersteunt ze zodat ze er niet tussenuit vallen. Werkt ook bij houten rails met een bocht. Deze ondersteuning kun je ook gebruiken als extra steuntje tijdens het stijgen van een baandeel. - Kruispunt (Intersection)
Laat treinroutes kruizen. - Anker (Anchor)
Houd gebogen rails en splitsingen op hun plek. Het puntje houdt het baandeel tegen door in het gleufje te zitten. - Dubbel man (Double male)
Veranderd de richting van de treinbaan. - Dubbel vrouw (Double female)
Veranderd de richting van de treinbaan.
Zodra je de hoogte in wilt gaan met je baandelen, kun je dat één bouwblok per keer doen. Een stijging binnen je parcours bouw je dus geleidelijk op. Ga je twee of meer blokjes in één keer omhoog, dan zullen de baandelen niet naadloos in elkaar overgaan en stopt de route.
Toy2 Track Connectors zijn compatibel met…
In loop der jaren zijn er steeds meer merken houten rails en bouwblokken geproduceerd. Deels door aflopende patenten die het mogelijk maakten voor andere producenten om in te springen op de markt. Betekent dit dat elk bouwblokje of treinbaan compatibel is? Nee, maar de bekendste merken zijn dat wel. Zo hebben wij hier thuis houten treindelen met kunststof ‘man’-verbindingen. Deze werken wel op gelijk niveau, maar kun je niet gebruiken om de baan te laten stijgen. Op een of andere manier zijn de banen dan net te stug en sluiten niet meer goed aan. De Track Connectors zijn zowel op de 2×2 blokken als op de basisplaten te plaatsen.
Dit vinden wij van de Toy2 Track Connectors
De kracht van spelen ligt in eenvoud, fantasie en combineren. Track Connectors heeft deze speeleisen wat ons betreft allemaal. Op zichzelf zijn het slechts kunststof onderdelen waar je weinig mee kunt doen, maar zodra er een bouwblok en een treinrails bij komen ontstaat de magie van het spelen. Eindeloos combineren, baandelen aansluiten en de hoogte in gaan. Extra leuk is het dat je twee soorten speelgoed een nieuw impuls kunt geven waardoor er weer extra mee gespeeld wordt. Zo gaat speelgoed nog langer mee. De Track Connectors doen precies wat er mee bedoelt wordt, het maakt verbinding.
Starten met je eerste treinbaan
Ben je nu helemaal nieuwsgierig geworden en wil je zelf aan de slag met het bouwen van een treinbaan? Met deze pakketten kun je direct aan de slag:
Uiteraard bestaan er veel meer sets met meer (en verschillende) onderdelen en kun je volop gaan combineren. Wat dat betreft is creativiteit eindeloos. Ik ben benieuwd welke banen jij (samen met de kinderen) gaat maken. Stuur je creaties in via social media of op de mail.
Wat leuk is dit, dat je de hoogte in kan gaan. Dat is toch veel spannender voor de kinderen.