Tips voor een gezellige picknick met kinderen

picknick met kinderen

Afgelopen week was het wisselend weer, maar met een stralende zon op onze vrije dag kwamen de kinderen met het idee om te gaan picknicken. Voor mijn vrouw het startsein om direct naar de winkel te gaan om wat extra boodschappen te halen om de picknick nog veel specialer te maken. In deze blog geef ik je een aantal tips voor het organiseren voor een gezellige lunch met kinderen.

Spontane picknick of alles voorbereid?

Op de dagen dat ze vroeg uit zijn van school vinden ze het heerlijk om spontaan hun boterham te eten in het buurtparkje naast de school. Meestal hebben ze hun broodtrommeltje dan al mee naar school genomen en blijft het bij een simpele boterham. Een uitgebreide picknick vergt wat meer inspanning en kan extra leuk worden als je vooraf wat tijd neemt om het te organiseren. Je kunt het dan zo gek maken als je zelf wilt en vooraf een bijzondere plek uitkiezen.

Tips voor picknicken met kinderen

* Samen lekkere picknickhapjes uitzoeken

Bij een picknick met kinderen is het nog specialer als je bijzondere dingen meeneemt. Iets wat ze normaal thuis niet snel te eten krijgen. Een picknick wordt pas extra leuk als je de kinderen betrekt bij de voorbereidingen. Schrijf samen een boodschappenlijstje waarbij iedereen iets opschrijft wat hij of zij enorm lekker vindt en graag wilt eten bij de lunch. Maak vooraf samen fruitspiesjes, bak kleine pannenkoekjes, maak samen gevulde eieren of haal een partyschaal met allerlei lekkere hapjes.

* Samen met de fiets of wandelen

Picknicken kan heel leuk werken als een beloning of pauze. Ga samen een stukje fietsen of wandelen zodat je lekker hongerig wordt. Om de maag te vullen en weer verder op pad te kunnen (of de terugweg nemen) houd je samen een goede lunchpauze. Niets wandelt of fietst beter dan een tevreden kind met een volle maag.

* Kies een leuke (speel)plek uit

Waar kun je picknicken? In principe overal. Leg een kleedje neer of ga zitten aan een picknicktafel en je hebt een plekje. Je hoeft er niet eens voor van huis weg, want midden in de woonkamer of in je achtertuin kun je er al een klein feestje van maken. Met kleine kinderen is dit een hele leuke manier om je alledaagse maaltijd eens helemaal anders te doen. Wil je toch echt op pad, dan heb je genoeg mogelijkheden. Op een kleedje in het stadspark of op een tafeltje bij de speeltuin in de buurt. Tijdens een dagje uit in een pretpark (kijk vooraf even naar de parkregels omtrent meenemen van eigen voedsel) of neem je het risico van zand in je broodje op het strand? Een andere veelgebruikte plek is de rustplek langs de snelweg als je verder moet rijden. Ga je op vakantie, dan is dit al de eerste gezellige tussenstop. Altijd handig voor een picknick met kinderen is dat er iets te doen is. Een speeltuintje of een open veldje waar je een balletje kunt trappen. Zo kun jij nog van je eten genieten als zij geduld niet meer hebben om erbij te blijven zitten.

* Speelgoed meenemen naar een picknick

Voortbordurend op een leuke (speel)plek uitkiezen is het meenemen van wat speelgoed ook wel heel handig. Kom je niet bij een speeltuintje waar de toestellen kant en klaar wachten om bespeeld te worden, dan heb je dit al zelf ondervangen. Een voetbal om een balletje te trappen, een setje badmintonrackets met pluimpje of voor de wat rustigere kinderen een stapeltje boekjes. Jij kent jouw kinderen het beste en weet dus precies wat ze leuk vinden. Betrek ze bij het uitkiezen van wat mee gaat. Om niet met een enorme tas te gaan leuren met speelgoed waar niet mee gespeeld gaat worden, kun je bijvoorbeeld de regel stellen dat elk kind één ding uitkiest wat mee gaat.

* Wc-rol voor de zekerheid

En dan zit je gezellig ergens middel of the nowhere te eten en dan roept er eentje: “Ik moet plassen, ik moet poepen”. Om je heen is er nergens een toilet te vinden. Paniek in de tent, want wat moet je nu doen? De dichtstbijzijnde wc is een half uur rijden. Dan toch maar een plas laten doen tegen een boom of in de struiken. Voor de grote boodschap is het handig om toch een rolletje toilet papier bij te hebben. Heb je de mogelijkheid om de drol op te ruimen met bijvoorbeeld een plastic zakje, doe dat dan vooral. Poepen in de bosjes is namelijk verboden, maar met deze tips kun je het op de juiste manier doen.

* Ruim samen het afval op

Door een spelletje te doen wordt een vervelend klusje al snel leuk. Doe een keer Holle Bolle Gijs van de Efteling na met een ‘papier hier’, dan vinden de kinderen het al snel extra leuk om al het afval te verzamelen. Een wedstrijdje wie het snelst al zijn afval opgeruimd heeft werkt weer bij kinderen die wat competitiever ingesteld zijn.
Onvermijdelijk bij een picknick is dat je afval hebt. Helaas laten veel mensen van alles slingeren of worden er resten in de struiken gegooid. De natuur wordt er niet echt vrolijker van en gezinnen die na je willen picknicken zitten niet te wachten op het eerst opruimen van de zooi van een ander. Denk dat jij ook niet zit te wachten op een zandbak met glasscherven. Mijn tip is dan ook om altijd een afvalzakje bij je te hebben. Is er een prullenbak of afvalcontainer in de buurt, dan kun je lege verpakkingen en voedselresten meteen weggooien. Anders vind je vast wel snel een afvalbak op een andere locatie. Met het afvalzakje kun je het makkelijk meenemen. Helemaal snel opruimen doe je door tussendoor de lege verpakkingen alvast in het zakje te doen. Hoef je achteraf niet alles in een keer te doen en het kan niet per ongeluk wegwaaien.

Meer picknick tips?

Ga jij wel eens picknicken met de kinderen? Welke tips heb jij die niet in het rijtje staan?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *