Tips bij een nieuwe trampoline kopen

trampoline kopen

We hebben twee energieke jongetjes in huis rondlopen die overal op klimmen en vanaf springen. Als er ergens een trampoline te vinden is, dan zie je ze er al snel op stuiteren. Is die niet in de buurt, dan is ons bed een ongewild slachtoffer. Een trampoline aanschaffen doe je niet zomaar, daarom zette ik op een rijtje waaraan je moet denken bij het uitzoeken.

Bedenkelijke papa

Hoewel ikzelf altijd al wat voorzichtig ben over de aanschaf van een trampoline, vind ik dat ik me er absoluut eens in moet verdiepen. Zelf vind ik ze altijd wat eng en blijven bij mij de gruwelverhalen eerder hangen dan al het plezier dat mijn mannen er op beleven. Misschien niet altijd even eerlijk, maar een gevoel is nu eenmaal een gevoel. In heel wat tuinen heb ik ze al zien staan en niet altijd in even goede conditie. Fijner vind ik het dan ook als ze springen op een nieuwere en goed onderhouden springtoestel.

Een trampoline kopen

Bij een trampoline kopen komt er meer kijken dan een leuke uitzoeken en op de bestelknop klikken. Er is een enorme keuze aan verschillende trampolines. Rond of vierkant, met en zonder net, op poten of ingegraven. Elk pakket aan wensen komt uit bij een geschikte trampoline. Hoe hoger je (veiligheids)eisen, des te hoger wordt de rekening.

Ingraven of verplaatsbaar?

Wil je de trampoline op gelijke hoogte met de grond plaatsen, dan kun je ervoor kiezen om deze in te graven. Dit zijn niet de trampolines die je ook gewoon op de grond kunt zetten. Ingraaftrampolines hebben een ontwerp aangepast op wegvoeren van de lucht tijdens de sprong, waardoor er goed omhoog gesprongen kan worden. Omdat de constructie in de grond meer te maken krijgt met vocht vanuit de bodem is het belangrijk dat het metaal of de pvc goed beschermd is. Een poedercoating of gegalvaniseerd frame gaat wat langer mee. Let op, steekt de rand meer dan 5 centimeter boven de grond, dan moet er volgens de richtlijnen een veiligheidsnet omheen. Ingegraven speeltoestellen met een rand onder die vijf centimeter worden ook wel Flat To The Ground trampolines genoemd. Eenmaal ingegraven is de trampoline niet meer verplaatsbaar, tenzij je een nieuw gat graaft.

Een trampoline op poten, oftewel een verplaatsbare, heeft als voordeel dat je deze snel kunt plaatsen en verplaatsen. Geen dagenlang bezig zijn om het juiste formaat gat te graven in je tuin, maar gewoon direct opbouwen. Nadeel is dat het speeltoestel wel de hele tijd zichtbaar is. Deze springtoestellen hebben voor de veiligheid echt een net nodig. Je wilt immers niet dat je kind van een hoogte naast het toestel op de grond beland met alle mogelijke gevolgen van dien.

Ronde trampoline of toch vierkant?

De vorm van een trampoline is niet alleen afhankelijk van kiezen op uiterlijk. Ronde en vierkante trampolines zijn namelijk heel anders qua springen en hebben een andere manier van monteren. Het heeft zelfs invloed op de veiligheid van de trampoline.

Een vierkante trampoline past goed bij moderne, strakkere tuinen. De vorm gaat dan geheel mee in het lijnenspel van het tuinontwerp. Het springeffect van deze vorm is dat je veel hoger komt. Dit heeft te maken met de krachten die op de veren werken. Deze ligt bij de zijden ongelijk. Nadeel is dat je eerder bij de rand uitkomt na je sprong.

Rond geveerde springmatten hebben als voordeel dat ze door de gelijke krachtverdeling van de veren, de springer eerder naar het midden drijven. Nadeel van een ronde trampoline is dat deze wat meer ruimte inneemt in een tuin.

Een stevig frame

Een beetje springtoestel moet op goede poten staan. De stevigheid en het formaat van het frame bepaalt onder andere de maximale belasting die er op mag springen. Zo heb je trampolines waarbij de springer niet meer dan 50 kilo mag wegen, maar er zijn er ook die 100 kg kunnen hebben.

De dikte van het staal en de beschermlaag eromheen bepalen grotendeels de stevigheid en de levensduur. Hoe dikker het staal, des te steviger het frame. Kijk bij de specificaties van het springtoestel goed naar het aantal millimeters dat aangegeven wordt. Over het algemeen is dat tussen de 1,2 en 1,5 mm, maar alles dat hoger is komt alleen maar ten goede.

Een beschermlaag om het staal zorgt ervoor dat regen, vocht en andere weersomstandigheden minder snel grip hebben op het speeltoestel. Buizen die omhuld zijn met een poedercoating zijn prima beschermd, maar het nadeel is wel dat deze laag kan beschadigen door krassen of door slijtage kan loslaten. Gegalvaniseerd staal is wat sterker en is minder aan slijtage onderhevig. Voor de langere duur is de laatste optie dus het meest optimaal.

Een goede beschermrand

Bij alle trampolines is het springdoek aan het frame vastgezet met veren. Tussen elke veer zit een open ruimte. Om de open ruimtes en de veren af te schermen plaats je rondom de trampoline een beschermrand. Stelregel hierbij is hoe dikker en breder deze rand is, des te veiliger. Zonder rand is het mogelijk dat voeten tussen de veren terecht kunnen komen waardoor je door de trampoline heen zakt. Om verzwikte voeten en andere blessures tegen te gaan is de beschermrand een absolute musthave.

Tweedehands trampoline

Veel gezinnen nemen via verschillende verkoopsites als Marktplaats of Facebook advertenties een gebruikte trampoline van een ander over. Een makkelijke en snelle manier van aanschaffen. Of dit heel erg slim is weet ik zo niet. Onderdelen van de springtoestellen hebben namelijk maar een beperkte levensduur. Springveren kunnen roestplekken gaan vertonen en veren dan minder goed mee. Het frame kan al flink wat klappen hebben gehad en de beschermranden slijten aardig. Bedenk goed dat je niet weet hoe er met het toestel is omgegaan. Zijn de onderdelen al aan vervanging toe? In een geval als dit zou ikzelf kiezen voor de veiligheid van een nieuwe trampoline. Met de te vervangen onderdelen is het dan ook eerder goedkoop is duurkoop.

Kiezen maar

Heb je een pakketje aan eisen samengesteld, dan kun je aan de slag met vergelijken. Goede tip is om de wensen die je hebt even op papier te zetten zodat je ze bij elke trampoline die je bekijkt even af kunt gaan.

Jouw ervaring met trampolines?

Hebben jullie thuis een trampoline? Voor welke hebben jullie gekozen en waarom? Bevalt deze een beetje? Vertel het ons door een reactie onder deze blog te plaatsen, zo help je anderen mee bij het kiezen.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *