Tips: Let jij op de onlinenaam van jouw kind?

Het internet is een plek waar je al snel schuil kunt gaan onder een andere naam. Jezelf voordoen als een ander of gewoon je echte naam verbergen. Vaak kiezen kinderen bij het spelen van spelletjes namen die erbij passen. Een stoere schuttersnaam bij Fortnite of een girlynaam bij…. Veel namen zijn helemaal prima, maar je komt ze tegen….

Zieke schuilnamen

Het is een paar weken geleden dat ik in mijn dorp een rondje Pokémon Go aan het lopen was. Op een pokéstop zag ik een lure aanstaan, een lokmiddeltje voor Pokémon. Je kunt altijd zien welke speler die geactiveerd heeft en ik zag een naam waar ik flink van schrok: K5A5N5K5E5R5. Haal de getalletjes ertussenuit en je ziet een woord staan waar je geen fijne associaties bij zult hebben. Ik ben erop af gegaan en ontdekte dat er een jongen van een jaar of zeventien zat. Ondanks dat ik niet helemaal wist hoe hij zou reageren, sprak ik hem aan. Of hij wel snapte dat deze naam echt niet kon en of hij het zo snel mogelijk wilde aanpassen. Ik kreeg een beetje schuldbewuste, betrapte blik terug. Alsof hij zelf ook wel wist dat dit niet kon.

Iets korter geleden zagen we in het dorp een account met de naam Kinderkanker22. Laat ik zo zeggen dat het bloed bij meerdere spelers begon te koken. Helaas weten we nog steeds niet wie dit was, maar er is vanuit de groep een melding gedaan bij de spelontwikkelaar. Niantic luisterde naar onze melding en de eerste volgende inlog moest de speler een nieuwe naam kiezen.

Leeftijd speelt geen rol

In dit geval ging het om spelers die minstens de vijftien gepasseerd zijn, maar ik heb dit soort namen ook gezien bij jonge spelers (ook oudere trouwens) in andere spelletjes. Namens met scheld- en vloekwoorden, beledigende namen die bijvoorbeeld een parodie zijn op Adolf Hitler. Online aliassen met seksuele toespelingen door kids die daar nog helemaal niet aan toe horen te zijn. Ik vraag me dan ook vaak af of ouders weten op welke manier hun kinderen online gaan en welke naam ze daarbij gebruiken.

Tips bij kiezen van een alias

Hierbij enkele tips bij het kiezen van een online naam van je kind:

  • Kijk mee als een naam gekozen wordt en grijp zo nodig in.
  • Kies een naam zonder daarin voor- en achternaam. Je kind is dan sneller te traceren.
  • Kies een naam die niet beledigend is.
  • Zorg ervoor dat de naam makkelijk te onthouden is zodat je kunt inloggen zonder typefouten.
  • Gebruik geen (woon)plaatsnamen in je onlinenaam.
  • Gebruik je eigen account en laat je kind onder jouw naam spelen.

Liam heeft zijn eigen spelersnaam

Op dit moment speelt Liam ook onder een alias een online spel, Pokémon Go. Ooit maakte ik per ongeluk een extra account aan dat papaswereld2 werd. Vlak voordat Liam ging spelen besloot ik het account een andere (fatsoenlijke) naam te geven om de spelers in het dorp even te plagen met een ‘nieuwe’ speler. Een week later ging het account naar Liam toe en mag hij er voortaan mee spelen. Daarvoor stelde ik wel wat speelregels op.

Hoe zit dat bij jou?

Heb jij thuis invloed gehad op de spelersnaam van je kind? Ga je bovenstaande tips gebruiken? Heb je nog meer tips om het lijstje aan te vullen?

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *