Naast de dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse (vul zelf je schema maar in) schoonmaakklussen, heeft je woning ook nog wat langduriger onderhoud nodig. Een klus die ik zelf graag uitstel en stiekem ook blijf uitstellen. Al zal ik er komend jaar echt niet meer onderuit komen. Het is echt nodig. Vanaf dat we hier zijn komen wonen is er geen verfbeurt meer geweest in geen enkele kamer. En dat is te zien ook. Tijd om dat eens goed aan te gaan pakken. Het is tijd voor een goed verfplan. Ik geef tips hoe je dat aan kunt pakken.
Inhoud
Welke ruimtes krijgen een verfbeurt?
Voordat je als een kip zonder kop naar de bouwmarkt rent voor een paar potten verf, is het slim om eerst goed in kaart te hebben welke ruimtes een goede opknapbeurt nodig hebben. Ga je voor één muur of een hele ruimte? Misschien zelfs wel een hele verdieping? Bekijk in de ruimtes meteen wat je gaat schilderen. Een deur heeft bijvoorbeeld een ander type verf nodig dan een muur.
Op welke materialen ga je schilderen?
Om de juiste verf uit te kiezen, zal je ook moeten weten op wat voor ondergrond je het gaat aanbrengen. Niet elke verf is geschikt voor elk materiaal. Een metalen kozijn heeft een andere laklaag nodig dan de houten lambrisering. Daarnaast beslis je wat je met het materiaal wilt doen. Krijgt het een nieuwe kleur of wil je enkel een doorzichtige beschermlaag aanbrengen zodat de ondergrond nog meer tot zijn recht komt? In het geval van dat laatste gebruik je eerder een coating. Grote verfmerken zoals Sigma hebben vaak een uitgebreid assortiment met alle daarbij horende primer en aflak. Zoek even goed na of de gekozen ondergrond een voorbewerking nodig heeft, bijvoorbeeld in de vorm van een laag primer.
Hoeveel verf heb je nodig?
Meet de wanden en andere te schilderen oppervlakten op en bereken de oppervlakte zodat je weet hoeveel verf je nodig gaat hebben. Op de meeste potten verf staat de oppervlakte die je er ongeveer mee kunt bestrijken. Bedenk dat dit een leidraad is die de fabrikant meegeeft en uitgaat van een ideale situatie. Lek je veel of zet je de verf dikker op, dan heb je als snel een potje extra nodig. Zodra je verf gaat aanschaffen, dan is het slimmer om een blik teveel mee te nemen dan eentje te weinig. Ongeopende potten verf (op speciaal voor jou gemixte kleuren na) kun je vaak terugbrengen naar de winkel.
Welk kleurenschema ga je gebruiken?
Niet geheel onbelangrijk om te weten voordat je een pot uit het schap pakt, is welke kleur verf je nodig hebt. Goede tip is altijd een kleurenwaaier te halen in de winkel of allemaal van die kaartjes uit het rek trekken. Ga er thuis mee langs de muren en andere te schilderen objecten en maak een kleurenplan. Weet je precies welke kleuren je wilt gebruiken, kies dan bijvoorbeeld voor sigma s2u nova satin die je in elke gewenste kleur kunt laten mengen. Zo kun je van één verfsoort alle kleurvarianten laten maken die jij nodig hebt.
Welke schildersmaterialen heb je nog meer nodig?
Daar sta je dan bij je muurtje om te schilderen. Pot verf in de juiste kleur in de hand, maar geen kwast of roller. Toch iets verder na moeten denken voordat je de aankopen ging doen. Eén ding heb je waarschijnlijk al wel, een roerhoutje. Die krijg je meestal gratis bij een pot verf meegeleverd. Aan welke materialen moet je nog meer denken om in je winkelmandje te stoppen:
- Verfrollers met houder (wel even kijken welk type roller, afhankelijk van het soort lak)
- Verfrollerbakje
- Kwasten
- Schilderstape (afplaktape)
- Afdekzeil
- Plamuur of vulmiddel
- Plamuurmes
- Schuurpapier
- Verfhandschoenen / latex handschoenen
- Terpentine (mocht je verf op terpentinebasis gebruiken)
Verfplan afvinklijstje
Om het nog even door te nemen voordat je aan de slag gaat, deze stappen heb je nodig vooraf. Neem de stappen over en vul ze voor jezelf in. Een goed plan is het halve werk.
Welke ruimte:
Welke ondergrond:
Welke oppervlakte:
Welke kleur(en):
Hoeveel verf nodig:
Welke schildersmaterialen nodig:
Tot slot
Succes met deze schildersklus! Denk je nog even aan oude kleren? Zou zonde zijn als je dure maatpak ineens onder de klodders verf zit.
Hoi Emma,
Wat fijn dat je iets aan deze blog gehad hebt.
Reclame maken en backlinks plaatsen op Papa’s wereld is mogelijk, neem gewoon even contact met mij op.
Ik heb de reclamelink uit je reactie gehaald.
Vriendelijke groet,
Maarten