Tips om beter te slapen tijdens de hete zomer

slapen, zomer, hitte, warmte, slaapkamer

De temperatuur van de slaapkamer heeft invloed op onze nachtrust. Niet alleen die van ons, maar ook van de kinderen. In de zomer zijn er vaak korte en gebroken nachten. Niet alleen door de zon die later onder gaat en ’s ochtends vroeg al aan het schijnen is. De grootste boosdoener is de warmte. Ik geef je een aantal tips waarmee je de temperatuur op de slaapkamer aangenamer kan maken.

Een groen dak

Als eerste is de plek van de slaapkamer van invloed op de temperatuur. Lig je vlak onder een plat dak, dan zul je meer last hebben van de volle zon die het dak verwarmt. Bedek je het dak met een groene bodem, zoals met sedum, dan creëer je een natuurlijke barrière. In de winter is dat omgekeerd en houdt het de warmte juist vast.

Ramen overdag dicht

Zet overdag de ramen dicht. Zo voorkom je dat de warme lucht je slaapkamer binnenkomt.

Overdag de gordijnen dicht

Sluit overdag de gordijnen en jaloezieën op de slaapkamer zodat de zon niet naar binnen kan schijnen. Doordat de warmte van de zon niet in de kamer kan blijven hangen, heb je daar in de nacht geen last van en blijft de kamer al iets koeler.

Slaapkamerdeur gesloten houden

In combinatie met een gesloten raam en gordijnen, kun je de deur van de slaapkamer ook gesloten houden. De afgekoelde lucht van de slaapkamer kun je zo binnen houden en vermengd zich niet met de warmere lucht van de andere ruimtes in huis.

Ramen ’s nachts open

In de nacht koelt het buiten een stuk af en kan er zelfs een frisse wind staan. Zet de ramen van je slaapkamer lekker wijd open zodat de frisse lucht je kamer kan afkoelen. Bang voor muggen? Plaats een hor voor het open raam om die vervelende prikkers buiten te laten.

Dekbed en lakens

Hoe dikker de lakens, des te warmer het is in bed. 4-seizoenen (all-seasons) dekbedden hebben de mogelijkheid om een laag te verwijderen waardoor het dekbed wat dunner is. Wil je graag onder een dekbed liggen, dan kun je kiezen voor een enkelseizoen zomerdekbed. Een dekbed toch te warm, haal het uit de dekbedovertrek en slaap daaronder. Een katoenen laken is ook prima om onder te liggen.

Ventilerend matras

Het matras waarop je slaapt heeft ook invloed op de warmte. Zorg ervoor dat je een ventilerend matras op je bed hebt liggen. Een matras met veel latex, rubber en polyether houdt juist warmte vast. Heb je het al snel warm in je bed, dan is een matras met daarin koudschuim een goede keuze. Dit materiaal ademt en laat de luchtcirculatie zijn gang gaan. Het is dan wel handig dat je beddenhoes ook ventilerend is zodat deze het matras niet alsnog stikt. Een ventilerend matras is onderdeel van een fijn slaapcomfort.

Ventilator met bevroren fles water

Een fris windje kan geen kwaad, zeker niet als het de warmte kan wegblazen en voor wat verkoeling zorgt. Met een ventilator in de slaapkamer blaas je de lucht rond en trek je de warme lucht weg. Zet een paar flessen bevroren water voor de ventilator zodat de kou van de flessen rond geblazen kan worden. Aangezien het water gaat smelten is het slim om even een bakje onder de flessen te zetten die de condens kan opvangen.

Airconditioning installeren

Heb je nog een potje gevonden voor investeringen, dan kun je ook een airco op je slaapkamer installeren. Met een paar drukken op de knop stel je de gewenste temperatuur van de kamer in en laat je de airconditioning zijn gang gaan. Wil je geen permanente airco op je slaapkamer hebben hangen, dan kun je er tijdelijk ook een mobiele airco plaatsen.

Als het allemaal niet werkt

Al doe je nog zo je best om de slaapkamer koel te houden, soms is het buiten de slaapkamer gewoon veel koeler. Soms is het gewoon veel slimmer om een andere ruimte in huis op te zoeken, bijvoorbeeld de woonkamer beneden. Matrasje op de grond of de bedbank uitschuiven en een logeerpartijtje beneden kan beginnen. Kamperen met hangmat in eigen tuin kan natuurlijk ook. Slapen op een luchtmatras onder de sterren of in een tentje.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *