Thuisonderwijs: lichtsignalen sturen en ontvangen

Lichtsignaal 1

Codes zijn er in allerlei soorten. De ene code verteld een speelgoedtrein dat het moet rijden of dat het een geluid moet geven. Een andere code laat een machine precies genoeg meel aan een mengkom toevoegen. Met codes kun je een heleboel dingen automatisch laten gebeuren. Je kunt ze ook gebruiken om berichten naar een ander te sturen. Morsecodes kun je verzenden met licht of geluid. Om de ander goed te begrijpen moet je het ook kunnen ontcijferen. Wij experimenteerden met het sturen van lichtsignalen naar vriendjes in de buurt.

Sociale kanalen

In mijn jeugd moest ik nog cijfertjes draaien op een vaste lijn telefoon. Het was als je thuis was de enige manier om naar vriendjes te bellen om te vragen of ze konden spelen. Nu swipen ze erop los, tikken een berichtje in WhatsApp, Messenger of Instagram, bellen met een eigen mobieltje of zetten die op Facetime. Contact met een ander opnemen was nog nooit zo makkelijk. Wilden wij iets anders dan die hoorn aan snoer, dan konden we twee conservenblikjes aan elkaar verbinden met een touwtje of moesten we mazzel hebben met goed werkende walkie talkies.

Coderen in speelgoed

Kinderen gebruiken steeds meer codes tijdens de lessen en bij het spelen. Ze leren een website coderen of laten hun lego robot allerlei bewegingen maken. Aanwijzingen geven aan speelgoed gebeurt al van heel jonge leeftijd. Zo kunnen twee-jarigen al bepalen wat Codi de RoboDino doet met behulp van kleuren en symbolen. Kinderen leren dat je met behulp van allerlei verschillende codes zelf in de hand hebt wat er gaat gebeuren en hoe voorwerpen zich gaan gedragen.

Stiekeme berichten

Vandaag leerden we onze kinderen dat codes ook gebruikt werden om (geheime) boodschappen over te brengen. Lange en korte geluidjes die eigenlijk woorden waren of precies datzelfde maar dan met lichtjes. Dat wilden ze wel uitproberen en dus werd er besloten om met twee klasgenootjes een test te doen. ’s Middags gebruikten ze om af te spreken welke codes ze die avond naar elkaar zouden seinen. Gebruik maken van korte en lange lichtsignalen. Stipt om 19:00 uur stonden ze bij het slaapkamerraam. Vanuit onze woning konden we precies naar het raam van twee anderen kijken. Eentje rechtdoor en eentje in het rijtje huizen rechts van ons.

Ze hadden hun eigen code bedacht:

kort-kort-korthoi
lang-langhoe gaat het?
kort-langgoed
kort-korthet is saai
lang-kort-langslaap lekker
kort-kort-kort-langik mis je/jullie

Flitsen met de zaklamp

Al gauw zagen we aan de overkant drie keer een korte flits: “Ze zegt hoi!” Snel pakte Liam zijn eigen zaklamp en seinde hetzelfde terug. Gestaag ging hij het rijtje met codes af en ontving ze ook weer terug. Hij probeerde te ontdekken wat er naar hem geseind werd en zei hard op wat hij zag. Daarna keek hij op Chantals telefoon welke zin er bij hoorde. Ze hadden even met elkaar gepraat via de zaklampen. Het eindigde in een disco van flikkerlichtjes en ronddraaiende lampjes. Het einde was er echt toen de ramen een paar tellen open gingen en er keihard over straat “Welterusten!” werd geschreeuwd.

Morsecode

Met behulp van piepjes of lichtsignalen een boodschap overbrengen wordt ook wel Morsecode genoemd. Internationaal worden hiermee dezelfde signaalcodes gebruikt voor letters en cijfers. Je kunt dan ook overal ter wereld de codetaal gebruiken om berichten te versturen. Dit zijn de codes die je gebruikt bij Morse:

LetterCodeLetterCodeCijfercode
A· — N— · 0— — — — —
B— · · · O— — — 1· — — — —
C— · — · P· — — · 2· · — — —
D— · · Q— — · — 3· · · — —
E· R· — · 4· · · · —
F· · — · S· · · 5· · · · ·
G— — · T 6— · · · ·
H· · · · U· · — 7— — · · ·
I· · V· · · — 8— — — · ·
J· — — — W· — — 9— — — — ·
K— · — X— · · —
L· — · · Y— · — —
M— — Z— — · ·

Kijk voor meer codes op Wikipedia: Morse.

Zelf codes bedenken

Kinderen die signalen naar elkaar willen sturen kunnen gebruik maken van het Morsecode alfabet en bestaande combinaties, maar leuker is het om zelf je eigen code te bedenken. Net zoals Liam en zijn vriendjes deden. Bij het bedenken van deze codes leren ze goed afspraken te maken. Schrijf de afgesproken tekens op zodat je ze kunt gebruiken bij het versturen van je eigen signaal, maar ook bij het ontcijferen van de binnengekomen code.

Let op voor het SOS-signaal

Houd er met het bedenken van een code rekening mee dat er bestaande afspraken zijn voor bepaalde woorden. Zo ook voor het noodsignaal SOS (Safe Our Souls) dat als volgt gaat: · · · — — — · · · Gebruik deze code niet voor iets anders, want voor je het weet heeft iemand de alarmdiensten ingeseind.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *