Red de aarde van monsters in ‘The Last Kids on Earth and the Staff of Doom’

the last kids on earth, videogame, spel, switch, review

Rondrennen, zombies verslaan en de aarde rennen. Dat is wat de laatste kinderen op aarde doen om de wereld te ontdoen van slechte monsters. Van de tv-serie ‘The Last Kids on Earth’ is een computerspel gemaakt waarin jij in de rol kruipt van de hoofdrolspelers en verantwoordelijk wordt om vijand Malondre te verslaan. Wordt vrienden met de meest vreemde monsters en laat ze meehelpen om griezels en zombies te vernietigen. Ik testte dit spel uit op de Nintendo Switch en vertel je mijn ervaringen.

The Last Kids on Earth achtergrond

De Netflix-serie ‘The Last Kids on Earth’ is gebaseerd op de boekenserie van Max Brallier. De populaire boeken werden door Netflix omgezet in een animatieserie die inmiddels drie seizoenen bevat. De verwachting is dat er meerdere seizoenen gaan volgen aangezien elk seizoen de lijn van één van de boeken volgt. Kort samengevat gaan de boeken over de tiener Jack die samen met zijn vrienden Quint, June en Dirk het op gaat nemen tegen verschillende monsters die de aarde proberen over te nemen. Ze wonen in de postapocalyptische stad Wakefield samen met goedaardige monsters die hen helpen hun slechte soortgenoten te verslaan.

Van serie kijken naar spel spelen

Het spel ‘The Last Kids on Earth and the Staff of Doom‘ gaat geheel in de stijl van de serie en voelt aan als een levens stripboek. Als introductie krijg je een tekenfilmpje te zien en tussen de verschillende speelscènes door komen de karakters in beeld als stripplaatjes waarin een stuk extra verhaal verteld wordt. Helaas voor de Nederlandstalige kinderen bevat het spel niet de optie om voor de Nederlandse gesproken en/of geschreven taal te kiezen. Dat maakt het voor hen wat lastiger om het verhaal te begrijpen, maar ook om de instructies goed mee te krijgen. Ga je dit spel spelen, dan is het slim om eerst eens een aflevering van de serie te bekijken om het achtergrondverhaal wat meer mee te krijgen. Zelf kende ik de serie niet en had daardoor niet echt een binding met het spel en begreep de samenhang tussen de karakters niet zoals bij het The Addams Family spel. Na een aantal uurtjes gespeeld te hebben, besloot ik toch maar eens een aflevering te bekijken en dat hielp mij bij de rest van de speeltijd. Dit computerspel heeft overigens wel een geheel nieuw verhaal, dus je gaat geen seizoen naspelen.

Steeds sterker worden

Zodra je het spel begint kies je één van de karakters om te spelen. Je begint als een overlevende van de apocalyptische oorlog. Je wapens zijn zeer mager en je hebt nog geen bescherming. Gedurende het spel zoek je naar materialen en blauwdrukken om je uitrusting, vaardigheden, je boomhut en de vluchtauto Big Mama te verbeteren en versterken. Hiervoor blijf je voorwerpen kapot slaan en sla je zombies de hersenen, zover ze die hebben, in. Om nog sterker te zijn tegen de vijanden kun je met meerdere spelers tegelijk aan de slag gaan. Maximaal 4 spelers kunnen er spelen en dan is elke speler één van de hoofdrolfiguren.

Monstervrienden

Op speciale momenten of als het te heet onder je voeten wordt, kun je hulp inschakelen van monstervrienden. Roep monsterhond Rover, boeman Biggun met hoorns, Skaelka de krijgster en tovenaar Bardle met zijn zwaard op.

Vijanden verslaan

Om je stad Wakefield te redden van de slechte monsters zul je flink heen en weer moeten zwaaien met je wapens. Ben je goed genoeg opgeladen, dan kun je ook nog speciale vaardigheden inzetten om meerdere slechteriken tegelijkertijd aan te vallen. In dit spel ga je op weg om uiteindelijk de totaal nieuwe vijand Malondre te verslaan die de Doemstaf in handen wilt krijgen. Hiermee kan ze de aarde overnemen door nog meer slechtheid te verspreiden. Je verslaat de verschillende vijanden in de straten van Wakefield waarbij je van district naar district kunt lopen of rijden. Een district grens oversteken staat wel garant voor een laadtijd die de gameplay aardig vertraagt. Voor de zombies is één slag met je wapen over het algemeen al voldoende, soms twee of drie afhankelijk van het type monster. Door het verhaal heen kom je meerdere grote vijanden tegen waarbij het best even duurt voordat deze neer zijn. Speel je met meer spelers tegelijk, dan val je samen aan en verkort je het gevecht.

Boomhut verdedigen

Omdat de Last Kids geen ouders meer hebben, wonen ze in een boomhut dat meteen hun clubhuis is. Tussen de levels door is er een aparte Horde-modus waarin je golven vijanden moet verslaan. Om tegen de druk te kunnen van een grote hoeveelheid zombies tegelijkertijd, plaats je meerdere wapens op verschillende punten van je boomhut. Tijdens de levels vind je blauwdrukken en materiaal om die wapens steeds sterker en effectiever te maken. Terwijl de wapens automatisch afgevuurd worden, sta je zelf tussen de zombies om ze neer te hakken voordat ze de boomhut bereiken. Dit stukje gameplay komt overigens heel erg over als Plants vs Zombies.

Technische details van het spel

the last kids on earth, videogame, spel, switch

Titel
The Last Kids on Earth and the Staff of Doom
Spelers
1 – 4
Leeftijdsclassificatie
PEGI 7
Talen
Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Chinees, Koreaans
Categorieën
RPG, Actiespel
Uitgever
Outright Games
Systeem
Nintendo SwitchXbox OnePlayStation 4
Releasedatum
04-06-2021


Afbeeldingen afkomstig van Nintendo.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Ik ken het spel niet, maar als ik zo het introductiefilmpje bekijk is het
    een en al vechten. Op tv zie je momenteel niets anders dan zulk soort filmpjes.
    Kinderen zullen het misschien ‘leuk’ en ‘mooi’ vinden.