The Art of the Brick: LEGO-expositie van start met behulp van Legomasters

the art of the brick, nathan sawaya, amsterdam 2021, LEGO, kunstwerken van lego

Yes, de museums mogen weer open en daardoor mag één van de leukste exposities weer bezoekers ontvangen; The Art of the Brick. Maar liefst 100 kunstwerken, geheel gebouwd van LEGO, staan verspreid over meerdere zalen te wachten om bekeken te worden door jong en oud. Alle kunstwerken zijn gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya. Afgelopen vrijdagnacht waren een heel stel deelnemers van RTL LEGO Masters seizoen 1 & 2 aanwezig bij de heropening. Papa’s wereld was er bij en kreeg zelfs wat bouwtips van winnaars Lola en Roy & Thomas.

Wereldwijd populaire tentoonstelling weer in Nederland

In 2014 was The Art Of The Brick voor het laatst te zien in Nederland, destijds in de Amsterdam EXPO. Chantal en ik bezochten de expositie toen samen en hebben er toen al een leuke middag aan gehad. Na over de hele wereld gereisd te zijn, 84 steden op 6 continenten, zijn de LEGO-steentjes weer terug in Amsterdam. Deze keer in het voormalig warenhuis Hudson’s Bay in de Kalverpassage. Een perfecte locatie aangezien er meer dan genoeg ruimte is voor alle kunstwerken én bezoekers. Ruim 6 miljoen bezoekers hebben al een blik geworpen op de bouwwerken.

the art of the brick, nathan sawaya, amsterdam 2021, LEGO, kunstwerken van lego

Nathan Sawaya, officieel LEGO kunstenaar

Nathan Sawaya (1973) is de enige persoon ter wereld die zowel de titel LEGO Certified Professional als de titel LEGO Master Builder draagt en was de eerste kunstenaar ooit die het bekende speelgoed transformeerde tot kunst. Sawaya, die eerder in New York carrière maakte als bedrijfsjurist, is nu schrijver, spreker en een van de meest populaire en award winnende hedendaagse kunstenaars.

Een kleine rondleiding over de expositie

Ruim 1 miljoen LEGO-bouwstenen vormen samen één expositie van meerdere kunstwerken. De ruimtes zijn ingedeeld in verschillende zones met elk een eigen bouwstijl. Je begint de tentoonstelling bij een serie mozaïekwerken waarbij portretten van verschillende beroemde personen zijn gemaakt, van Andy Warhol tot Micky Mouse. De volgende ‘zaal’ kenmerkt zich tot driedimensionale LEGO-kopieën van wereldberoemde kunstwerken. Schilderijen als ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch en de pispot van Duchamp zijn nagemaakt en hebben een sausje van Sawaya meegekregen. In de opvolgende zaal vinden we de eerste abstractere werken uit eigen koker. Mensfiguren waarbij gedachtes uit het hoofd tevoorschijn komen of in gedachten verzonken zijn. Ga meteen even op de foto in de zetel naast een van de mensfiguren en ga het gesprek aan. In 2014 was dit het eerste kunstwerk dat je zag in de expositie en diende als een echt fotomomentje. Vervolgens kom je in een gedeelte met nog meer ‘mensen’ waarbij thema’s als vergankelijkheid, verlies en verschuilen niet geschuwd worden. Indrukwekkende bouwwerken waarbij de steentjes emoties oproepen. De een na laatste ruimte is vergeleken met 2014 nieuw. Samen met de bekroonde Australische fotograaf Dean West creëerde Nathan Sawaya een serie hyperrealistische foto’s. Hierbij maakte West het fotomateriaal en plaatste LEGO-bouwwerken van Sawaya in een omgeving waarbij je extra goed moet kijken welk deel nu van LEGO gemaakt is. Zowel de foto’s als de bouwwerken zijn samen geëxposeerd. De laatste ruimte, voordat je naar de PlayZone gaat, is gereserveerd voor een enorm T-rex skelet gemaakt van de Deense bouwsteentjes. Bij dit skelet voel je je als mens erg klein.

Speciale opening verricht door LEGO Masters

Op zaterdag 5 juni mochten de musea officieel weer open na de lockdown. Speciaal voor genodigden organiseerde het team van The Art Of The Brick een nachtopenstelling. Om 0:00 uur ging de poort van het gebouw open voor deelnemers van beide seizoenen RTL LEGO Masters en een aantal overige genodigden. Winnaars van 2020 Lola Nouwens & Jan Pennings en de LEGO Masters 2021 Thomas Goelen & Roy Franssen braken samen een muur van grote LEGO stenen af om vervolgens door een poort heen te kunnen lopen. Met dit gebaar openden zij de PlayZone met daarin duizenden LEGO-steentjes waar bezoekers zelf creatief aan de gang kunnen. LEGO-kunstenaar Nathan Sawaya geniet ook grote bekendheid door zijn optreden als artist-in-residence en consulting producer van het immens populaire programma Legomasters USA.

1stwerken van lego, lola nouwens, jan pennings, roy franssen, thomas goelen, legomasters

Bouwtips van de de LEGO Masters

Voordat we richting Amsterdam vertrokken, kreeg Bart van zijn kinderen nauwgezette instructies mee. Hij moest vooral niet vergeten enkele bouwtips te vragen aan de winnaars. Gelukkig kreeg hij de kans deze vraag te stellen aan Lola, Roy en Thomas. Vrij vertaald waren dit hun antwoorden:

Tips van Lola

Als eerste let ik op kleurgebruik. Teveel in één kleur werken daar wordt het saai van, maar het moet niet gaan schreeuwen. Daarnaast let ik op hoogteverschil. In het bouwwerk moeten in elke laag interessante dingen gebeuren. Als je van hoog naar laag kijkt zie je telkens weer iets anders. Dat geeft het ook diepte. Tijdens LEGO Masters leerde ik dat je het verhaal in één zin moet kunnen uitleggen. Is het korter dan één zin, dan is het geen verhaal. Ben je langer dan één zin bezig, dan wordt het verhaal te moeilijk en uitgebreid.

Tips van Roy en Thomas

Bedenk vooraf welk verhaal je wilt vertellen en dat ga je dan zo simpel mogelijk uitwerken. Binnen je verhaal ga je back to basics. Wat heb je daadwerkelijk nodig om je verhaal te vertellen en wat laat je weg omdat je dan teveel in detail gaat.

Nogmaals een LEGO Masters avontuur?

Veel wedstrijdprogramma’s kennen na een aantal seizoenen een soort van battle of the strongest. Alle winnaars uit voorgaande jaren strijden dan nogmaals tegen elkaar om te bepalen wie de daadwerkelijke kampioen is. Ik vroeg aan Roy of hij aan nog een seizoen RTL LEGO Masters zou mee doen (vrij vertaald):
Op dit moment zeker niet. We zijn nu nog aan het bijkomen van dit seizoen en de hectiek eromheen. We zijn echt uit een warme bubbel terecht gekomen met alleen maar leuke deelnemers. Ik weet niet of een tweede seizoen net zo leuk zou zijn en dan kan het misschien enorm tegenvallen. Wellicht dat we een keer mee doen als het een eenmalige aflevering is, maar een compleet seizoen gaat het waarschijnlijk niet worden. Nu eerst maar eens genieten van deze titel.

PlayZone moedigt creatief bouwen aan

In een aparte ruimte direct naast de tentoonstelling, kunnen bezoekers zelf aan de slag met de beroemde bouwsteentjes. Grote bakken vol met 300.000 diverse LEGO-stenen zorgen ervoor dat je direct aan de slag wilt met een eigen creatie. Leuk detail is dat een heleboel steentjes beschreven zijn door bezoekers van over de hele wereld. Jaartallen, namen en woonplaatsen van over de hele wereld zijn er te lezen. Van menig LEGO-fan zal het hart een klein beetje huilen bij het zien van de gebroken en beschadigde stenen die er tussen liggen, maar die mogen de pret verder niet drukken. Aan de wand hangen grote plates waarbij je aan de slag kunt als mozaïek-kunstenaar. Onze eigen Bart kon het niet laten om ‘ART WALL’ snel om te toveren naar ‘BART WALL’.

The Art Of The Brick bezoekersinformatie

Waar te zien
The Art of the Brick is open voor publiek in de Kalverpassage, Kalverstraat 212-220, 1012 PD Amsterdam.
Wanneer
De expositie is slechts enkele maanden, tot en met 29 augustus 2021, in Nederland te zien.
Openingstijden
The Art of the Brick is geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur, laatste toegang is om 16:30 uur. Op maandagen is de expositie gesloten, behalve tijdens de zomervakantie. Zie de website voor de meest actuele openingstijden.
Toegangskaartjes
Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 14,90 via www.artofthebrick.nl. Er is een speciaal familieticket beschikbaar.
Coronaproof
De expositie is extra ruim opgezet in een veilige doorstroomlocatie. Bezoekers leggen een route af met één ingang en één uitgang. Bij de ingang is desinfectiemiddel aanwezig, bezoekers dragen een mondkapje. Er is geen gelegenheid tot aanschaf van eten en drinken. De audiogids is te downloaden op je eigen telefoon (vergeet geen koptelefoon of oordopjes mee te nemen).

the art of the brick, nathan sawaya, amsterdam 2021, LEGO, kunstwerken van lego

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *