The Addams Family op je eigen spelconsole deze Halloween

the addams family, spel, game, mansion mayhem

“Their creepy and their kooky. Mysterious and spooky. Their all together ooky (*). The Adams family” Bedenk hier het deuntje bij en knippen met je vingers en dan heb je de meest bekende griezelfamilie van televisie in je hoofd zitten. Een nieuwe generatie kan genieten en griezelen met Gomez, Morticia, Wednesday en Pugsley. In de bioscoop, de allernieuwste animatiefilm en thuis speel je een geheel nieuwe videogame op verschillende gameconsoles. Ik mocht op de Nintendo Switch het huis van de Adams family betreden en in de huid kruipen van de karakters. Lees meer over het spel en mijn mening hierover.

Twee films, dus tijd voor een spel

Zoals het zo vaak gaat bij animatiefilms, zodra het een succes blijkt, komt er al snel een tweede deel en een spel van uit. Naast passief kijken naar het scherm wordt het interactief spelen met de hoofdpersonen uit de film. Na ‘The Addams Family‘ is sinds 6 oktober de ‘The Addams Family 2’ animatiefilm in de bioscoop te zien. In de nieuwe film gaat de griezeligste family van Amerika met elkaar op vakantie om weer wat meer tijd met elkaar door te brengen. Het spel gaat echter uit van een eigen verhaal en staat zo los van de bioscoopfilms. Een derde verhaal dus.

Generaties lang griezelen

Als klein jongetje keek ik al naar de eerste films, de zwartwit serie en de eerste versies van tekenfilms rond deze bizarre familie. Nog voordat ik er kennis mee maakte, was mijn vader er al lang bekend mee. Met de nieuwe animatiefilms komen ook onze jongens in contact met The Addams Family. Ondanks dat de familie al flink wat jaren meedraaien, is dit de eerste consolegame die in twintig jaar wordt gelanceerd voor de franchise.

Trailers ‘The Addams Family: Huize Herrie’.

Ontrafel de geheimen van Huize Herrie

Speel in ‘The Addams Family: Mansion Mayhem‘ als Wednesday, Pugsley, Gomez en Morticia in een tot vier speler co-op, ontdek de villa en los puzzels op om je villa te redden van een niet welgekomen gast. De video geeft een gloednieuwe kijk op de angstaanjagende werelden waarin dit nieuwe avontuur zich afspeelt; de Verschrikkelijk Leuke Keuken, het Gekke Kerkhof, de Verraderlijke Melodieuze Muziekkamer en Wednesday’s favoriet: het Laboratorium. 

Elk karakter zijn eigen vaardigheden

Spelers kunnen de verschillende personagevaardigheden uitproberen om door de vier unieke griezelige locaties te navigeren; Gomez’ oude Mazurka Saber is perfect voor snijden en glijden, terwijl Morticia’s modieuze en vriendelijke Spider Sling kan webben schieten, grijpen, slingeren en voorwerpen trekken. Pugsley’s handgemaakte bommen zijn een explosie om op rond te rollen en dingen op te blazen en Wednesday’s huisdier octopus Socrates is klaar om op te blazen en te zweven met een krachtige inktspray. Hoewel elk karakter zijn eigen vaardigheden heeft, gebruik je er per gedeelte van het huis maar eentje. Elke speler gebruikt op dat moment hetzelfde wapen. Deels jammer, want het wordt een stuk uitdagender als je voor de verschillende tegenstanders een andere tactiek moet gebruiken.

Makkelijk speelbaar zonder dood te gaan

De verschillende levels zijn niet al te moeilijk, al moet je wel vaak zelf ontdekken wat nu precies de bedoeling is. Je krijgt per vaardigheid één keer tekstuele uitleg (alles in het Engels), maar daarna moet je het zelf uitzoeken. Je kunt drie hartjes leven verliezen voordat je ‘dood gaat’. Hoewel, bij The Addams Family reïncarneer je direct, maar dan een aantal meter terug in het spel. De levels speel je zonder tijdslimiet en je kunt net zo vrij door de velden heen als je zelf wilt. Speel je met meerdere players tegelijk, dan is speler één de leider. De andere spelers kunnen vrij bewegen, mits ze dicht genoeg in de buurt van de hoofdspeler zijn. Zo niet, dan spawnen ze vanzelf in de buurt van het hoofdpersonage. Vrij bewegen betekent ook op zoek gaan naar verborgen wegen die leiden naar huisschildjes die je moet verzamelen.

Levels opnieuw spelen

Elk level kun je net zo vaak spelen als je zelf wilt. Het hoofdmenu doet een beetje denken aan spelletjes als Candy Crush waarin je vakje voor vakje vooruit gaat. Elk levelvakje is te selecteren zodat je kunt zien wat je vorige score was en of je alle schildjes al gevonden hebt. Tussen de hoofdlevels door zitten minigames die je ook al apart kunt selecteren vanuit het hoofdmenu. De minigames speel je tegen elkaar waarbij je onderling de hoogste score probeert te halen. Speel je solo, dan speel je tegen de scores van huisgenoten als Fester en Lurch.

Technische details

Titel:
NL: The Addams Family: Huize Herrie
EN: The Addams Family: Mansion Mayhem
Productie:
Metro Goldwyn Mayer (MGM), Outright Games, PHL Collective
Console:
Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Stadia en pc
Zowel digitaal als in de winkel verkrijgbaar.
Aantal spelers:
1 – 4 spelers co-op
Release:
24-09-2021

Aanrader of niet?

Is ‘The Addams Family: Huize Herrie’ een spel om te gaan spelen of niet? Heel moeilijk is het spel niet en soms zelfs wel een beetje traag te noemen. De bedoeling heb je snel door, ook de wat jongere kinderen. Zeker in de oktober maand rond Halloween is dit spelletje erg geschikt. Een spel waarbij als je begint te spelen, je graag nog even een level doorgaat omdat je wilt weten wat er gaat komen. Helemaal uitgespeeld en dan opnieuw beginnen? Nog geen idee, aangezien we nog niet bij het einde zijn. Wel een leuk alternatief voor enge Halloween spellen voor als je met de kinderen wilt griezelen tijdens een spelletje. Je zult wel even moeten helpen met vertalen bij de stripverhaaltjes tussendoor.


* De tekst en muziek van de originele titelsong zijn van Vic Mizzy.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *