Je bent je eigen bedrijf begonnen en wilt goed bereikbaar zijn voor (potentiële) klanten. Je bouwt een schitterende website met de meest flitsende teksten, zorgt voor een goed contactformulier en je plaatst een telefoonnummer waarop ze jou kunnen bellen. Aan die oude haperende telefoon heb je niet zo veel meer, dus besluit je om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Maar hoe zit dat als zelfstandige? Kun je dan ook een telefoon van de zaak kopen en is dat dan aftrekbaar van de belasting?
Inhoud
Als zzp’er is een telefoon noodzakelijk
Ieder bedrijf moet goed bereikbaar zijn om de beste klanten binnen te kunnen harken, ook jij als zelfstandige probeert diezelfde klant naar jou toe te trekken. Als die jou niet kan bereiken, zal hij snel naar een concurrent van je gaan. De klant snel te woord staan aan de telefoon, een appje beantwoorden, de chatbox beheren of mails terugsturen is dagelijks werk voor iedere ondernemer en met een mobiele telefoon kan dat altijd en overal. Zelfs als je van klant A naar klant B in een drukke treincoupé zit kun je klanten C, D en E al voorzien van jouw service.
Een handige telefoon voor een zzp’er
Het is duidelijk dat een telefoon noodzakelijk is voor jou als zzp’er. Nu nog kiezen welk toestel geschikt is voor jou. Ben je privé heel erg gewend aan Android toestellen, dan is er niks mis mee om ook je zakelijke toestel op hetzelfde besturingssysteem te houden. Bestaat jouw kantoor uit meerdere Apple producten zoals een Macbook en een iPad, dan is een iPhone de meest logische optie. Door gebruik te maken van iCloud en AirDrop staan al deze apparaten met elkaar in verbinding en deel je informatie en beelden razendsnel. Is dit jouw juiste keuze? Dan kun je voordelig jouw toekomstige iPhone kopen bij Ben,
Als zzp’er een telefoon van de zaak?
Als zzp’er heb je enkele belastingtechnische voordelen. Je kunt namelijk een mobiele telefoon kopen op kosten van de zaak. Je kunt de btw die je op het toestel betaald dan terugvragen van de Belastingdienst door deze te laten compenseren met de inkomende btw. Sterker nog, je kunt te telefoon over meerdere jaren laten afschrijven door de factuur op te nemen in de balans. Volgens de Belasting is een telefoon namelijk een noodzakelijk iets voor jouw bedrijf om je werk uit te kunnen voeren en daarmee is het een investering geworden voor de zaak. Om dit toe te passen is het belangrijk dat je de telefoon aanschaft op naam van je bedrijf en niet via je privégegevens. Kosten van een mobiele telefoon aftrekken is simpel uit te voeren, maar een boekhouder weet het jou nog beter te vertellen.
Telefoon van de zaak voor privégebruik, mag dat?
Tijdens werktijd even snel een telefoontje plegen met de sportinstructeur, je reis boeken voor tijdens je welverdiende vakantie of een lief berichtje sturen naar je vrouw, mag dat zomaar? Jazeker, dat is geen enkel probleem. Jij mag als zzp’er jouw telefoon van de zaak ook privé gebruiken. Je moet dan wel bijhouden welk deel van de telefoonkosten en dataverbruik daadwerkelijk voor de zaak zelf zijn. Die kosten kun je namelijk wel indienen bij de belasting en die van het privégebruik niet.